EMINESCU 170

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Asociația Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, Revista Mișcarea literară, Palatul Copiilor Bistrița, Grădinița cu program prelungit „Căsuța cu Povești” Bistrița, Școala Gimnazială Nr.2 Bistrița, Școala Profesională Specială „Sfânta Maria” Bistrița, Școala Gimnazială Petriș, Școala Gimnazială Ciceu Giurgești, vă invită la ample manifestări dedicate aniversării a 170 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

Pe parcursul zilelor de 14, 15, 16 și 17 ianuarie 2020, vor avea loc depuneri de coroane de flori la statuia poetului, expoziții de carte, recitaluri de poezie, evocări, concursuri ale elevilor pe tema Eminescu, deplasări ale bibliobuzului la școlile gimnaziale din Petriș și Cristeștii Ciceului. Manifestările vor culmina cu ziua de 17 ianuarie 2020, când la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, în Sala de conferințe Gavril Scridon, cu începere de la ora 12.00, va avea loc conferința „Vocația filozofică a lui Eminescu”,  susținută de prof. univ. dr. Vasile Muscă.

Vă așteptăm!

www.bjbn.ro

Comentarii

16/01/20 16:05
vizitator

Orasul Bistrita are o piată cu numele Mihai Eminescu. Inainte de 1989 aici urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, o sală de sport, săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Între timp, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. Infelul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Aici ar trebui relocat si bustul lui Mihai Eminescu – opera sculptorului Ion Irimescu, unde să fie mai bine pus in valoare decât este in prezent.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5