Peste 200 milioane de euro, în infrastructura de apă şi canalizare din judeţ! Radu Moldovan: După semnarea contractului de finanţare, începem licitaţiile pentru execuţie
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, reunit în şedinţă ordinară, a aprobat studiul de fezabilitate întocmit de Asocierea TPF INGINERIE - Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică S.R.L. – TPF GETINSA EUROESTUDIOS S.L. pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistriţa-Năsăud”, în vederea finanțării prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, proiect ce urmează a fi implementat de S.C. AQUABIS S.A. Bistrița. De asemenea, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici aferenți „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistriţa-Năsăud”.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 p.e. pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC). Valoarea totală a investiţiei este de 1.123.320,65 mii lei, respectiv 241.652,28 mii euro, cu TVA. Durata estimată de implementare este de 65 luni.
În cadrul dezbaterilor, a fost dezbătută problema mai multor localităţi care au fost scoase din proiect, pentru că nu ar fi avut populaţia echivalentă de 2000 persoane sau distanţe mai mari de 100 metri între gospodării.
„Firma de consultanţă, al cărei nume nu-l spun aici, pentru că n-am bani de procese cu ei, îşi permite să schimbe regulile în timpul jocului şi fără nicio rezervă îşi bate joc de noi. (...)Cazul cel mai grav este Colibiţa, principalul rezervor de apă al judeţului Bistriţa-Năsăud, care trebuia protejat cu o reţea de canalizare ca el să nu mai fie poluat. Prima dată ne-au spus că avem nevoie de locuitori echivalenţi. După munca de un an de zile a Primăriei Bistriţa Bârgăului, de inventariere a tuturor locurilor de cazare, cabane, domicilii ş.a.m.d., am găsit 3200 de locuitori echivalenţi şi ne-au spus că nu e bine pentru că trebuie altfel. Cred că suntem a zecea oară cu documentaţia acolo şi de fiecare dată au mai găsit câte ceva. Lucrul cel mai grav, care nu cred că se întâmplă decât în România, este că, din păcate, Comisia Europeană ţine mot-a-mot de poziţia companiei de consultanţă de a elimina localităţile neeligibile şi resping proiectul în integritatea lui şi te obligă, vrei nu vrei, să le elimini tu dinainte ca să nu-i mai poţi tu contesta şi ataca pentru că le-ai eliminat înainte, ţi-e eliminat tot proiectul. Îl ţin 5-6 luni la modificare, revin după aproape trei luni de judecată, în urma contestaţiilor la Curtea de Apel Cluj, unde am avut cinci sentinţe care s-au bătut cap în cap, la licitaţia pentru proiectare şi inginerie.????.... Am fost întârziaţi doi ani şi jumătate pe acest subiect, am ajuns în faza în care astăzi avem aproape în integralitate toate documentele prezentate de colegii mei de la ADI şi Aquabis au făcut nenumărate drumuri la minister şi au discutat cu specialiştii de acolo, unde am primit un sprijin necondiţionat. Suntem aproape de final. În urma discuţiilor cu domnul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, suntem în fază finală să pregătim semnarea contractului de finanţare”, a declarat preşedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan.
Potrivit acestuia, proiectul are toate documentele şi avizele necesare, inclusiv acordul de mediu, şi se va putea trece la licitaţiile pentru execuţie. „În urma unor repetate discuţii cu specialiştii, cu managementul Aquabis, cu firma care a executat proiectarea şi consultanţa tehnică pe perioada implementării acestui proiect, s-a luat decizia să se împartă acest mare proiect, de aproximativ 230 milioane euro, în 12 contracte care vor fi scoase la licitaţie. Sper să nu avem foarte multe contestaţii şi într-un termen foarte scurt să putem trece la execuţie”, a explicat preşedintele Moldovan.
În context, preşedintele ConsiliuluiJudeţean a menţionat că s-ar fi dorit şi eliminarea din proiect a zonei de Câmpie, unde nu ar fi rentabilă o investiţieîn reţeaua de apă.”Dacă noi nu luăm în calcul problema socială, problema gravă de deşertificare a acestei zone din cauza schimbărilor climatice, avem probleme foarte mari. Din păcate pentru noi, asta este modul prin care suntem trataţi, şi nu fac referire la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Am văzut că domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a deschis un proces cu această companie. Mă rog să-l câştige. El este cel care şi-a asumat să poarte un război cu ei, la el fiind vorba, cred, de un miliard de euro, dar asta este situaţia pe care o avem”, a mai spus Radu Moldovan.
Una peste alta, remarca acesta, după ce proiectul va fi aprobat de cele 63 de consilii – 58 comunale, trei orăşeneşti, unul municipal şi Consiliul Judeţean – documentele vor fi duse la Bucureşti, unde s-a primit garanţia că se va semna rapid contractul de finanţare, iar apoi se va începe organizarea licitaţiilor pentru execuţie.
Iată ce se va realiza prin acest proiect!
Rețea de distribuție apă potabilă (nouă) 603,060 km
Rețea de distribuție apă potabilă (reabilitată) 44,643 km
Aducțiune (nouă) 113,284 km
Aducțiune (reabilitată) 39,424 km
Rețea canalizare (nouă) 198,400 km
Rețea canalizare (reabilitată) 14,636 km
Rezervoare înmagazinare (noi + reabilitate) 41 buc
Stații tratare apă (noi + modernizate) 8 buc
Stații epurare ape uzate care deservesc aglomerări cu peste 10.000 p.e. (noi + modernizate) 1buc
Stații epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 p.e. (noi + modernizate) 2 buc
Stații de pompare apă (noi) 76 buc
Stații de pompare apă (reabilitate) 3 buc
Sursă de apă (noi + reabilitate) buc 11 Stații de pompare apă uzată (noi) 103 buc
Stații de pompare apă uzată (reabilitată) 16 buc
Instalație de uscare și valorificare nămol 1 buc
Sistem SCADA extins 1 buc
Citiţi şi:
- Lucrări în reţele de apă şi canalizare în cele 4 oraşe şi 41 de comune! Care este stadiul contractelor de lucrări!
- Vasile Borş, candidatul PSD pentru Primăria Maieru: Vom oferi pâine și celor ce vor arunca cu pietre
- 50 de proiecte de investiții, de peste 62 milioane euro, schimbă fața comunei Teaca. Primarul Iustian Muntean: Avem pregătite studii pentru rețele de gaze naturale, campus școlar, centru cultural multifuncţional
- Vasile Şut: Acest mandat înseamnă patru ani buni pentru Tiha Bârgăului! Am atras peste 20 milioane de euro, pentru dezvoltarea comunei!
- Proiecte de peste 50 milioane lei au dus comuna Salva pe drumul cel bun!
Comentarii
Era o stire cu adevarat pentru noi bistritenii, daca ni se spunea exact si inc e zone se vor extinde aceste retzele, deoarece de la Revolutie incoace, de fiecare data in preajma alegerilor ni s-au promis ... SI NU S0-AU RELIZAT NICI PANA IN PREZENT . Domnule Radu Moldovan, va intrebam... este cumva... tot o smecherie electorala si de asta data ?
Spuneti-ne domnule clar unde, in ce zone, urmeaza a se extinde aceste retele ... sau va temeti ca ceilalti nu va vor vota ?!
Domnul cititor , pai n-ati inteles ca si asta este tot o smecherie comerciala pentru campaniile de alegeri ? Vin politrucii si iti baga sub nas niste proiecte cu lucrari publice si utilitare ca sa-ti ia fatza, te lasa in suspans sa crezi ca si tu ori zona in care te afli esti cuprins in acel masterplan ( cum le zic ei ) in sperantza ca vei vota pozitiv .
VEI RAMANE CU GURA CASCATA cand trec alegerile, a iesit cine trebuia sa iasa iar tu ramai cu buzele umflate, ca zona ta ramane ca inainte adica ZERO si daca mergi in audientza, ti se da replica prin care ti se spune ca de fapt nu ti-a promis nimeni nimic tie ori celor din acea zona ceva si ca niciodata nu eratzi pe acele liste de prioritati .
Iti dai seama ca daca de la inceput vei vedea ca zona ta tot fara utilitati ramane, automat ori nu mergi la vot, ori votezi INVERS ... adica impotriva lor .
Si asta este o tactica si inca foarte buna de a duce de nas po.pu.li.mea stimate domn .
Adaugă comentariu nou