De ce avem nevoie de fier in organism

Fierul este unul dintre mineralele importante pentru organismul uman, si este bine cand in sange gasim fier si alte minerale. Se stie ca deficienta de fier poate duce organismul spre diferite forme ale anemiei feriprive, o boala cu multiple fațete.

Totodată, organismul uman nu este sănătos nici în cazul unui exces de fier pentru că acesta se depune în organe si in alte parti ale organismului. Trebuie reținut faptul că fierul a fost și este important pentru sănătatea noastră. Fierul ca și mineral nu e altceva decât o substanță anorganică cu structură simplă care, la nivel molecular ajută la realizarea unor funcții esențiale pentru corpul omenesc.

Cum interacționează corpul uman cu fierul?

Corpul uman poate metaboliza fierul în trei moduri: asimilare, distribuire și eliminare. În plus, se știe deja că maxim doar 10% din cantitatea de fier care ajunge în organism prin diferite fructe și legume poate fi resorbit, iar necesarul zilnic este de peste 2 mg pentru un om adult. În acest context e bine să  suplimentăm diferența cu suplimente precum Atrifer LDS Forte.

Importanța fierului în dietă

Fierul ajută la fixarea oxigenului și îl întâlnim cu preponderență în hemoglobină (pigmentul celulelor roșii) și mioglobină. Hemoglobina are rolul de a transporta moleculele de oxigen din plămâni prin tot sistemul sanguin, iar Mioglobina este cea care transporta oxigenul la toți mușchii.

Prin oxigenarea în parametrii normali a țesuturilor este menținută dezvoltarea armonioasă a sistemului imunitar, sănătatea cardiovasculară și dezvoltarea cognitivă. La nivelul sistemului nervos fierul are funcții multiple precum cele din procesul de formare a stratului de mielina și a rețelelor neuronale, de formare și funcționare a sistemului dopaminergic, în aportul de oxigen la creier.

Ca rezervă de fier, el este depozitat în ficat și în celule macrofage ale sistemului histiocitar-reticular, sub formă de feritină și hemosidorină. Îl mai întâlnim în firele de păr la persoanele brunete.

 

De ce este important fierul pentru copii?

Cu țoții știm că metabolismul din timpul creșterii este mult mai rapid, iar cei mici au nevoie de mai mult fier. După naștere, în primele 10 luni, nou-născuții își iau fierul din laptele mamei. În general, după perioada de alăptare exclusivă, cantitatea de fier obținută prin alăptare nu mai este suficientă pentru copii, și atunci au nevoie de suplimente și alimente bogate in fier.

Ce se întâmplă în corpul uman când lipsește fierul?

În primul rând, când în organism cantitatea de fier scade sub un 1 mg, prima este afectată hemoglobina. Asta înseamnă că organismul va primi din ce în ce mai puțîn oxigen, iar asta va afecta buna funcționare a tuturor organelor. O carență de fier prelungită poate duce la probleme de concentrare, oboseală cronică, lipsa de poftă de mâncare, dureri de cap, amețeli și insomnii.

Alimente naturale bogate în fier

Spanacul oferă multe beneficii pentru sănătate și are un conținut scăzut de calorii. 100 grame de spanac gătit conțin până la 3,6 mg de fier. În plus, conține și vitamina C care ajută la fixarea fierului.

Semințele de dovleac sunt extrem de sănătoase. O porție de 100 grame de semințe de dovleac conține 4,2mg de fier. Sunt recomandate că gustare pentru persoanele cu anemie sau care au carențe de fier.

O ceașcă quinoa de 100 grame conține 2,8mg de fier. În plus, nu conține gluten și conține și alte minerale precum magneziu, cupru și mangan.

Carnea de curcan este o sursă bună de fier. O porție de 100 grame de carne de curcan conține 2,3mg de fier.

Broccoli este o legumă bogată în fier, iar in 100 grame de broccoli se găsește 1mg de fier. În plus, conține și vitamina C, lucru care ajută la absorbția de fier a organismului. Tot în broccoli mai găsim acid folic și vitamina K.

Dar de departe, cea mai mare cantitate de fier o găsim în fructele de mare. Toate crustaceele sunt bogate in fier, dar cele mai cunoscute sunt scoicile, stridiile și midiile. De exemplu, 100 grame de fructe de mare conțin 28mg de fier.

Autor: #flpm

 Sursa imagine: https://pxhere.com/en/photo/548114

 


Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5