Primarul Creţu, întors de la Munchen: Cel mai sumbru scenariu e ca în Italia. Vom avea probleme!
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a participat, timp de două zile la un colocviu pe teme de management organizat de Universitatea Tehnică din Munchen. Anunţul a fost făcut în plenul Consiliului Local Bistriţa. Potrivit acestuia, deşi ar fi trebuit să se vorbească mai mult despre IT şi management, dezbaterile au vizat problematica răspândirii coronavirusului.
„M-am întors aseară prin Vama Petea. Nu am avut niciun fel de problemă, am avut în faţa mea 4-5 maşini, am stat 8 minute în vamă. Erau alţii cu numere de Italia sau microbuze, care erau trase pe dreapta. Am dat cartea de identitate şi la vameşul maghiar şi la cel român, m-au întrebat de unde vin. Nu au fost niciun fel de probleme. Am emoţii pentru românii repatriaţi din Italia. Cred că asta pentru România poate să fie o sursă de infectare cu coronavirus la scară mare şi ne pot aştepta zile grele pe noi, pe români, din această cauză. Toată lumea declară că i s-a terminat contractul de muncă. Nu am văzut niciun contract care să se termine cu data de 10 martie. Se ştie că Italia este într-o situaţie cumplită. Nu-mi imaginez cum a ajuns Italia, o ţară dezvoltată şi cu o populaţie europeană, în situaţia asta, pentru că ceea ce se întâmplă în Italia nu are nimic de a face cu ce se întâmplă în Germania, Austria, Ungaria. Românii au venit acasă din cauza situaţiei de acolo şi mulţi sunt purtători ai acestui virus. Vom avea probleme. Chiar auzeam că se va decreta stare de urgenţă în toată ţara. Va fi extrem de greu”, a declarat Ovidiu Creţu.
Potrivit acestuia, cel mai sumbru scenariu imaginat este să ajungem în situaţia Italiei. „Cel mai sumbru scenariu, cam ce este în Italia. Închis totul. Economia va avea foarte mult de suferit şi, din păcate, economia noastră nu este aşa de puternică, de solidă ca cea italiană să-şi permită să reziste o perioadă. Nu ştiu ce se va întâmpla când se vor închide unităţi economice, pentru că oamenii de acolo vor fi trimişi acasă, la început pe ateliere, întâi Lombardia, apoi toată Italia. La fel poate să se întâmple şi într-o firmă mai mare: întâi, un atelier, apoi o secţie, apoi toată firma. Oamenii stau acasă şi au nevoie de bani să-şi plătească chirii, să-şi plătească credite, să-şi cumpere de mâncare, dar fără muncă aceşti bani nu vor veni sau nu ştiu de unde ar putea veni. Sunt sumbre”, a spus primarul Bistriţei.
Acesta a remarcat că sunt totuşi oameni cu poziţii foarte înalte în ziua de astăzi care privesc lucrurile cu detaşare, precum preşedintele Donald Trump sau cancelarul german Angela Merkel, care, probabil,”au alte date, alte informaţii”.
Adaugă comentariu nou