Arhitectura vernaculară versus coloșii moderni- Răsufli altfel în casele astea (de lemn) spune Maria Filip (fostă Coșbuc)

Ion Lucian Petraș

Cel mai bun exemplu cred că se vede în clădirile construite în apropiere (unele prea aproape parcă) de Casa memorială George Coșbuc, din localitatea Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud.
Pozele sunt edificatoare chiar dacă le-am luat de pe googlemaps, am căutat alte poze făcute de turiști și am constatat că majoritatea lor au ocolit coloșii, astfel încât să nu le strice pozele de vacanță.
Absența sau nerespectarea unor reguli minime de urbanism astfel încât să permită construcții noi dar care să nu afecteze vizual această casă muzeu au condus la situația de azi, vedem și peste drum de casa memorială construcții recente, cu un regim de înalțime destul de mare, care marchează statutul locuitorilor, majoritatea lor lucrători în agricultura Spaniei, care își construiesc acasă coloși, ce sunt locuiți câteva luni pe an.
Lupta arhitecturii vernaculare cu modernismul zilelor noastre este foarte plastic exprimată de urmașii poetului George Coșbuc, declarații identificate în articolul lui Bianca Sara Gavrilă din Adevărul.ro:
Maria Filip, fostă Coşbuc, în faţa casei unde a trăit până în `52
Dacă acum 50-100 de ani, casa lui Coşbuc era una dintre cele mai impunătoare din sat, acum abia se mai zăreşte pe strada principală a localităţii de vilele masive care au fost ridicate în ultimul deceniu. „Pe apa Sălăuţei (n.r. – râul care străbate localitatea) n-o fost casă aşa mare, în timpurile alea. Acuma, între clădirile cele mari, apare ca minusculă“, completează George Coşbuc, unul dintre descendenţii poetului, care îi poartă şi numele. Nici urmaşii lui Coşbuc nu se mai dau în vânt după casele ţărăneşti, înlocuindu-le cu variantele mai moderne. Printre puţinii descendenţi ai poetului care încă îşi mai duc veacul într-o casă tradiţională este tocmai tanti Maria, care locuieşte la doi paşi de casa memorială a poetului: „Tăt într-o casă ţărănească stau, cu prispă. Am o casă de lemn veche, făcută în ’67. Răsufli altfel în casele astea. Trei (n.r. – dintre descendenţii poetului) mai avem case d-astea“, precizează Maria Filip.

Citeste mai mult: adev.ro/pbdfsz

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5