Primarul Ioan Turc, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor: Am solicitat ca locuințele colective mici să poată fi reabilitate din fonduri europene!

Primarul Bistriței, Ioan Turc, a fost prezent, în București, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, reuniune de anvergură la care au participat Florin Cîțu – prim-ministru, Cseke Attila - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cristian Ghinea - ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Ion - secretar de stat în Ministerul Educației.

Lucrările au fost deschise de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în calitate de președinte al AMR. Discuțiile au vizat, în primul rând, tema unei administrații publice locale moderne, eficiente și în serviciul cetățeanului, cu accent pe finanțare, descentralizare și cooperare locală. În continuare, a fost expus un proiect inovativ privind unificarea administrativă voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe, care ar permite obținerea unor adevărate centre de dezvoltare zonală. A urmat o analiză a programelor operaționale 2021-2027 din Planul Național de Redresare și Reziliență, cu referiri la o politică de coeziune și dezvoltare urbană absolut indispensabilă. Primarii de municipii au avut o serie de intervenții punctuale, accesarea fondurilor europene și noile prevederi legislative din zona administrației publice fiind principalele subiecte dezbătute în plen.

"Personal, adresându-mă ministrului Ghinea, am reluat solicitarea ca, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, locuințele colective mici, cum ar fi cele din centrul istoric, să poată fi reabilitate cu fonduri europene. De fapt, acest demers a primit și susținerea directorului ADR Nord-Vest, Marcel Boloș, și ar urma să răspundă unei nevoi reale de regenerare urbană în zonele istorice cu case multifamiliale vechi.

La final, a fost prezentat raportul de activitate al Asociației Municipiilor din România pentru perioada ianuarie-iunie 2021, inclusiv un rezumat al întâlnirilor dintre AMR și reprezentanți ai Executivului, cu rezultate concrete sau planuri de perspectivă atent monitorizate, pentru asigurarea unui climat propice dezvoltării sustenabile a tuturor municipalităților din țară", declară primarul Ioan Turc.

Comentarii

12/07/21 16:24
Paul

Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, a scos din nou in evidentă problemele legate de blocajele generate de sistemul administrativ centralizat excesiv.
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, primarul municipiului Cluj -Napoca Emil Boc, a subliniat că această situatie este o consecintă a faptului că România are aceeași organizare teritorial – administrativă ca în vremea comunismului, chiar dacă modelul este depășit. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi aparatul administrativ este supradimensionat. De aceea, trebuie făcută o restructurare a acestor unități administrativ teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.
Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nici un județ din cele 40 nu îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. Din această cauză, România pierde enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de Guvernul de la București unde lucrurile se miscă foarte greu. Si asta nu e totul. Numărul mare al judetelor actuale reprezintă o frână in calea dezvoltării din cauza sistemului birocratic excesiv. De aceea, ar fi extrem de utilă o initiativă legislativă privind regionalizarea țării .
Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ-teritorială ceea ce nu există astăzi în legea fundamentală din Romania. A doua cale este mai simplă si se poate face printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune păstrarea denumirii de „Județ”, prevăzută in constitutie, numai că prin comasare din cele 41 de județe actuale vor rezulta un număr mai redus de unităti administrative, după modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativă in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Regionalizarea trebuie să aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regională. Insă regionalizarea cu păstrarea judetelor nu rezolva nimic, ba dimpotrivă adaugă un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrală si cea locală. Solutia este extrem de simplă si ea presupune desfintarea actualelor judete si trecerea unor prerogative de importantă zonală, ale acestora la regiune, iar celelalte atributii judetene care au importantă locală, să treacă la primarii, unde sunt mai aproape de cetătean.
Nu este prima data când Emil Boc face un apel la guvern si parlament pentru regionalizare şi modificarea Constituţiei:
Vezi : https://www.comisarul.ro/articol/s-ar-distruge-un-sistem-clientelar-vech...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5