La Casa Argintarului, gravare în suflet prin „Memoria cuvintelor” lui Mihai Vasile Bujor

Debut literar în această secțiune a Complexului Muzeal Județean BN- director Al. Gavrilaș, gazde primitoare atât dumnealui cât și custodele acestei Case.

Moderatorul evenimentului, dl. Dorin Radu Barna care i-a editat volumul prin Editura Solon al cărei director este, a invitat să-i fie alături patru doamne- autoare de poezii, în ordinea luării de cuvânt: Rodica Fercana cu ultimele cinci cărți ce inserează gânduri ale editorului, dl. Radu Barna în postfața fiecăreia; Maria Blaga- nașa care l-a îndrumat pe autor să scoată la lumina tiparului acest buchet de cuvinte; Ioana Precup și dânsa cu debut de poezii, elogios primite, tot aici; Marilena Toxin, recent întoarsă cu editorul Radu Barna de la a doua lansare a cărții Cizmăria de lux, de la Câmpulung Moldovenesc – obârșia dânsei, prima, aici, când colegii din Bistrița au însoțit-o la o lansare de excepție. Au mai vorbit despre omul și poetul versurilor: dl. Mireșan Ioan-dascăl pensionar din Șieu Măgheruș și părintele pr. Bujor- fratele autorului. Activitatea a fost pigmentată cu mai multe romanțe, admirabil interpretate de către d-na Cornelia Horobeț.

Autorul acestui prim volum de poezii face parte din acea categorie de literați care a lăsat palierul cifrelor- fiind economist- trecând pe cel al versurilor. Întotdeauna, poeții transpun stările lor sufletești în stihuri, în care întâlnim diverse figuri de stil. La fel și domnia sa are numeroase astfel de sentimente care i-au marcat stilul dureros de viață mai ales în ultimii ani ce transpar în poezii, din care voi prezenta câteva, semnificative:

*Dl. Mihai Bujor face parte din acea categorie de oameni care au statornicit în fire „cei 7 ani de acasă”, cum spunem noi, cei de o vârstă oarecum înaintată. Ceilalți, mult mai tineri vor zice: 6 ani. Oare, reducerea cu un an va reflecta diminuarea sau pierderea unor precepte? Rămâne de văzut! Printre altele, mă gândesc la faptul că mereu eram învățați să mulțumim pentru ceea ce obținem. Poetul spune sugestiv, ardelenește: mulțam fain. Citez: „C-un mulțam fain spus din inimă / La timpul potrivit / Treci munții / Și vii din nou spre răsărit”

Acest cuvânt „ mulțam” învățat din copilărie, mă duce cu gândul la niște versuri admirabile (apolitice) ale lui Mihai Beniuc care și-a pierdut locul în galeria poeților datorită numeroaselor poezii închinate regimului comunist. Citez: „Sunt măr de lângă drum și fără gard / La mine-n ramuri poame roșii ard, / Drumețule să iei fără sfială / Că n-o să dai la nimeni socoteală, / Iar de vrei s-aduci cuiva mulțam, / Adu-l țărânei ce sub mine o am!”

*Folosirea interogației este des întâlnită la mai multe poezii, cu ar fi: Oare de ce?, Tu ploaie, O certă constatare și altele. Întrebările sunt înșiruite pe o salbă de versuri privind:

- rocada noapte-zi; zi- noapte. Ex. „De ce ziua / Se pune sub al nopții scut?” sau

- privind sensibilitatea noastră față de frumos: „De ce parfumul florii care înflorește/ Are un caracter sublim?”

- În poezia „O certă constatare” de pe coperta 4, majoritatea strofelor reprezintă interogații ce dau sinelui autorului un edificator răspuns spre care converg stihurile: „Cred, sunt născut / Din iubire, / Aceasta e singura certitudine..”

*În poezia „Viață”, autorul concentrează întreaga filozofie despre traiul nostru de zi cu zi. Citez: „Ești alfa și omega,

/ Ești răsăritul și asfințitul; / Tu ești începutul lucrului, / Ești și sfârșitul!”

*Sunt și strofe în care poetul aduce în atenție vocabula populară, cum este în Minciuna: „O fi având ea / Picioare scurte, / Dar sunt situații / Când biruiește multe!”- cât adevăr.

După volumul de debut, urmează perioada de așezare a gândurilor (și eu am trecut prin asta), iar următorul volum va fi sigur pe o treaptă superioară.

Am observat la multe strofe în vers alb, că ele concentrează idei care pot fi transformate în filon de proză. De aceea, eu vă recomand d-le Mihai, ca până la apariția unui alt volum de poezii să încercați și proză: povestiri scurte. Și eu, la recomandarea unui prozator, am încercat proză scurtă: două povestiri, care a primit două premii, la Oslo și la un concurs național.

Felicit pe dl. Mihai Bujor pentru gândurile domniei sale transpuse în cuvinte, iar acestea în poezii care conduc la meditație!

Felicitări Editurii Solon- dir. Dorin Radu Barna care stabilește fiecărui autor imagine de copertă, ingenios alcătuită potrivită titlului volumului sau conținutului cărții!

A urmat seria de autografe și momente de fotografii, de socializare în curtea Casei. Mulțumiri celor doi oameni care au în grijă această locație pentru atenția acordată!

Rodica Fercana, iulie 2021, Bistrița.

Comentarii

24/07/21 11:09
Mihai Mircea

Un public f numeros, cred ca nici la lansarea lui Cartarescu nu au participat atat public si atatia scriitori locali. Felicitari autoarei articolului pentru sprijinul tinerilor sau debutantolor poeți din partea unei scriitoate consacrate, de talia Domniei Sale, premiată la Oslo!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5