Senatorul Ioan Deneş: Am votat, în plenul Senatului, Legea care ieftinește facturile la energie electrică și gaze naturale!

Azi am votat în Plenul Senatului Legea care ieftinește facturile la energie electrică și gaze naturale. Sperăm ca în Camera Deputaților să fie făcute modificările propuse de PSD în comisiile de specialitate din Senat astfel încât legea să devină aplicabilă de la 1 noiembrie, a anunţat senatorul Ioan Deneş, într-o postare pe pagina de facebook.
***
Senatul a majorat, luni, compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorul casnic, în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Senatul s-a pronunţat în unanimitate, cu 129 de voturi "pentru", în favoarea ordonanţei. Legea merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi pot amâna cu cel mult şase luni plata facturilor, la cerere, conform unui amendament votat luni de comisiile de specialitate din Senat la OUG 118/2021.

Amendamentele propuse de PNL, adoptate în comisiile de specialitate şi însuşite luni de plen, prevăd majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului - pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plata certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA - pentru cei noncasnici.

"Pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa", stipulează unul dintre amendamente.

OUG 118/2021, în forma adoptată de Guvern, stabilea o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Potrivit prevederilor adoptate de Senat, preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/ kWh şi include tarife reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA.

Pentru consumatorii finali noncasnici - operatorii economici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, pentru primii 200 MWh consumaţi şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh consumaţi lunar.

TVA va fi redusă la 5% pentru baza de impozitare aferentă furnizării energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali, în cazul unui consum cuprins între 0,1 - 500 MWh lunar.

Printr-un alt amendament, s-a stabilit limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a legii la 1.500 kWh energie electrică şi echivalentul, în kWh a 1.000 metri cubi de gaze naturale, la un factor de conversie de 10,6 kWh per metri cubi.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Pentru a beneficia de compensaţie, consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă determinat.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.

Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5%, raportat la costurile de furnizare.

Comentarii

20/10/21 10:40
Urlătorii

Văzut-ai tu, Deneșe Ioane?
Și liberalii urlă-n balcoane!
Inspectoarele bârgăoance,
Profesoarele răspițipoance
Și Licii - ilicii locali, pulifricii
Tocmiți s-aplaude ludovicii.
Toți, când taraba se-nchide,
Negustoresc în alte partide.

Deneșe Ioane, exule liberal,
Zi-ne, tu ce simți structural.
Crezi că mai vii la butoane?
Răspunde-le fraților, Ioane!
Studiază toate silviculturile,
Ca să pricepi altfel pădurile
Ori codrii tăiați ca posmagii,
Brazii drepți, molizii și fagii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5