Cartierului de blocuri din Năsăud, mai colorat, mai verde, printr-un proiect cu finanţare europeană!
Primăria Năsăud a semnat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest contractul de finanţare pentru proiectul „Regenerare urbană a cartierului de blocuri – etapa I”, finanţat prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020. Astfel, va fi elaborat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru acest proiect ce urmează să fie finanţat în exerciţiul financiar 2021-2027. Bugetul estimat al investiţiei este de aproximativ 3 milioane euro, iar pentru elaborarea documentaţiilor şi asistenţa tehnică, valoarea contractului este de aproximativ 100.000 euro.
Proiectul se va dezvolta în zona adiecentă străzilor Miron Cristea şi Bistriţei, pe o suprafaţă de aproximativ 9000 metri pătraţi, şi prevede conversia funcţională a terenurilor aflate în stare avansată de degradare. Astfel, vor fi create noi zone de relaxare, va fi îmbunătăţit aspectul urbanistic al oraşului, dar şi calitatea aerului în zonă va fi mult mai bună.
În fapt, vor fi amenajate spaţii verzi cu alei, foişoare, pergole, fântâni arteziene, cişmele stradale; vor fi plantaţi arbori, vor fi amplasate echipamente de iluminat arhitectural. Multe din suprafaţele betonate vor fi „înverzite”, vor fi create facilităţi de relaxare – locuri de joacă pentru copii, aparatură de fitness urban. Vor fi montate felinare decorative alimentate cu energie solară, automate de reciclare a PET-urilor, mobilier urban smart etc. Pentru siguranţa locuitorilor din zonă, va fi instalat un sistem de supraveghere video.
***
De altfel, acum doi ani, o companie a propus un concept de regenerare urbană a cartierului dintre blocuri, construit înainte de 1989, care cuprindea aproximativ 43.000 metri pătraţi de spaţii urbane. Astfel, pentru Năsăud au fost propuse în acea zonă intervenţii de tipul „stradă partajată” – spaţiu utilizat concomitent şi de conducătorii auto, şi de pietoni, ba chiar şi de copii; „parc liniar” – o parcelă verde între două blocuri; „parcare permeabilă” – fără suprafeţe betonate; „identitate vizuală” – animarea cartierelor gri prin street art; spaţii de joacă pentru copii adaptate pe vârste; zonă de relaxare verde, cu mobilier urban inovativ; pocket park – „parc de buzunar”, de mici dimensiuni; zone participative – în care să fie implicată comunitatea în amenajarea zonei.
Citiţi şi:
- Soluţii inovative pentru regenerarea urbană a cartierului de blocuri din Năsăud, într-un proiect pilot. Primarul Romocea: 90% din cartier trebuie revitalizat
- Cea de a doua parcare din cartierul de blocuri din Năsăud, finalizată! Regenerarea urbană rămâne una din priorităţile administraţiei locale
- O nouă investiţie "verde" în cartierul de blocuri din Năsăud!
- Proiectul de regenerare urbană din cartierul de blocuri de la Năsăud, finalizat! Cum va arăta zona!
- Asfaltări, în cartierul de blocuri din Năsăud! Proiecte majore vor da o nouă față acestei zone a orașului!
Adaugă comentariu nou