Mitropolitul Andrei a sfințit pictura bisericii parohiale din Manic. Parohul Vasile Filipaș, ridicat la rangul de iconom stavrofor. Preoteasa prof. Sabina Filipaș, distinsă cu Ordinul „Mihai Vodă”
Lun, 11/29/2021 - 08:29
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
În Duminica a 30-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Manic, cu prilejul sfințirii picturii bisericii parohiale.
De la ora 9:00, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit pictura bisericii parohiale, realizată în tehnica frescă, în perioada 2010-2021. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Întrebare esențială”, pornind de la întrebarea adresată de dregătorul bogat Mântuitorului Hristos: „Ce să fac, Doamne, ca să moștenesc viața veșnică?”. Ierarhul a spus că pentru a ajunge în Împărăția lui Dumnezeu, fiecare creștin trebuie să împlinească cele 10 porunci.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul de tineri „Sfântul Nicolae” al Parohiei Manic, dirijat de preoteasa prof. Veronica Filipaş. La chinonic, corul de tineri al parohiei alături de interpretele de muzică populară Elena Hasbeiu, Delia Bachiș, Cristina Fechete, Dalia Țigăuan și Daria Gherman au interpretat colinde.
La finalul slujbei, părintele paroh Vasile Filipaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Vasile Filipaș. Prim-epitropul parohiei, Ioan Rîpan, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, preoteasa prof. Sabina Veronica Filipaș a fost distinsă cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar fiii parohului: Ioan, Nicolae, Matei, Rafail și Vasile au primit diplome de aleasă cinstire. De asemenea, fostul paroh, preotul Cristian Oliver Teutișan (Parohia Uriu), în timpul păstoririi căruia a fost construită biserica, primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
Scurt istoric
Biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului”, „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost construită între anii 2003-2011, în formă de cruce bizantină, cu abside rotunde, sub coordonarea parohului de atunci, preotul Cristian Oliver Teutişan. Piatra de temelie a fost pusă la data de 3 august 2003, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 22 octombrie 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț.
Din luna octombrie 2011 până în prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Vasile Filipaș, care a continuat munca predecesorului său, atât pe tărâm spiritual, cât și administrativ. Astfel, a fost construită o nouă clopotniţă, un Altar de vară, s-a efectuat modernizarea curţii şi s-a împrejmuit biserica. De asemenea, sfântul lăcaș a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată în perioada 2010-2021, de pictorii Ciprian Ardelean și Gheorghe Vîlcu din Satu-Mare.
O atenție deosebită a fost acordată copiilor și tinerilor din parohie, prin înființarea corului „Sfântul Nicolae”, prin organizarea mai multor manifestări cu caratcter cultural-educațional (cateheze, jocuri de grup, pictură pe sticlă, abilități practice, tabere, pelerinaje, procesiuni), în preajma marilor praznice, a hramului sau cu ocazia zilelor onomastice.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Manic – o parohie cu două biserici şi un preot vrednic
- Ioana Sîngeorzan şi Adela Strună, alături de antrenorul Marian Filipaş, bronz cu echipa de junioare 2, la Europene! Antrenorul Emilian Bulbuc, argint cu juniorii 2!
- Tania Plăian, Varga Krisztina şi Marian Filipaş, bronz cu echipa la Europene
- Mitropolitul Andrei, la Hramul de vară al Mănăstirii Strâmba
- Antrenorul Marian Filipaş, aur european cu echipa de cadete
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și...
Comentarii
Dorel de Bistrita -
Sâm, 18:30
Mai, sunteti de toata groaza... Fortati oamenii sa taie " marunt " toate crengile... si sa le puna...
Iuliu -
Sâm, 15:59
Este vorba despre primarul din comuna Sânmihaiu de Câmpie, acuzat de fraudă electorală la...
Țăranu -
Sâm, 12:08
La mulți ani.
tomescu marian -
Sâm, 10:53
am transmis prin posta dou[ volume proz[, respectand conditiile de participare la concursul de...
Opritoiu Anica -
Sâm, 08:35
Mult succes!!
Îți mulțumim pentru ca porți cu mândrie pe scene internationale piese din portul...
Aniversări
În zi de naştere, cele mai sincere urări aniversare adresăm preacucernicului părinte PAVEL RUSU, preot la Spitalul orășenesc Beclean.
În zi de naștere, adresăm calde urări de bine consilierului asistent Diana-Alexandra Corobian-Păștean din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
În zi aniversară, adresăm calde urări de bine și sănătate preacucernicului părinte LAZĂR NECHITA, preot în Parohia Ortodoxă Rodna I.
Comentarii
Părinte și credincioși vrednici, comunitate vrednică a cărei membri reconfirmă prin unitate și devoțiune forța credinței, ce le potențează eforturile și înfăptuirile. Familia părintelui Vasile Filipaș se bucură de aprecierea, stima și susținerea obștii Mănăstirii “Sfântul Ierarh Spiridon” de la Strâmba, care i-a fost și îi este mereu alături cu ocazia principalelor activități întreprinse. De asemenea, bunul și blândul părinte Vasile este apreciat și de bistrițenii, cărora la început de an le-a trecut pragul pentru a le sfinți locuințele cu ocazia Botezului Domnului pentru că în neastâmpărul său dumnealui aleargă, trudește, iar Dumnezeu îl răsplătește pentru trudă și eforturi. Felicitări părinte și multă sănătate familiei și celor cinci mândri îngerași ! Felicitări comunității pe care o păstoriți !
Adaugă comentariu nou