Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj
Andrea H. Hedeș: Camera magică a Crăciunului
Sâm, 12/25/2021 - 19:59
-Vine Crăciunul la fereastra sufletului nostru. Deşi suntem în vremuri tulburi,să nu uităm de colind, cea mai frumoasă cântare prin care se vesteşte sărbătoarea Bucuriei. Aţi umblat la colindat în copilărie? Ce colinde vesteaţi pe la fereastra gazdei? Azi, mai colindaţi cu cei dragi?
Am umblat, nu prea mult, la colindat în copilărie. Prin vecini. La vecinii aromâni colindam „MoȘ Crăciun cu plete dalbe”, era colinda lor preferată. La vecinii români colindam, ca tot românul ardelean,„O, ce veste minunată!” La vecinii unguri colindam „Mennyből az angyal.”
-Sărbătoarea Crăciunului are rădăcinile adânc ancorate în ritualul arhaic solstiţial. Nu doar Moş Crăciun cel care vine zburând pe sanie peste sate şi oraşe şi aduce cadouri pentru copiii cuminţi este în poveştile noastre, ci şi Crăciunu Bătrânu. El este fratele mai mare al lui Moş Ajun, ambii întruchipând îmbătrânirea şi degradarea timpului, care se cere renovat, prin Naşterea Pruncului. Ce poveşti legate de Crăciun ştiţi de la bunicii şi părinţii dumneavoastră ?
Mărturisesc, nu știu nici o poveste de Crăciun de la bunici sau părinți. Știu din cărți, din cursuri, din propriile căutări.
-Când a venit Moş Crăciun în casa dumneavoastră pentru prima dată?
Cred că a venit în primul meu an de viață și de atunci tot vine.
-Povestea pomului de Crăciun. Când poposea în casă, cu ce îl împodobeaţi?
Când eram mici nu îl împodobeam, credeam că Moșul aduce nu doar cadourile ci și pomul, gata împodobit, sub care să le așeze. La un moment dat auzeam un clinchet de clopoțel și acela era semnalul că putem intra în „camera magică” a Crăciunului.
-Care este cea mai frumoasă amintire legată de Crăciun?
Cea mai frumoasă amintire e legată de perioada Crăciunului, nu neapărat strict de sărbătoarea Crăciunului. Copilul meu trebuia să vină pe lume în acea perioadă( 24-25 decembrie). A venit însă, ca un Capricorn încăpățânat, pe 2 ianuarie, anul următor, după ce toate sărbătorile se terminaseră.
- Se află Crăciunul, cu toată salba de sărbători din preajma lui, în proiectele (scrierile) dumneavoastră?
Indirect, în sensul că perioada sărbătorilor de iarnă e perioada în care îmi scriu mare parte din cărți.
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și...
Comentarii
Dan Nicoleta -
Joi, 12:41
Bună ziua !
As dori un contact pt donare de obiecte casnice, asa cum am mai făcut și altădată; pe...
Delia Velescu -
Joi, 10:57
La mulți ani!
Cu prețuire.
Aurel Podaru -
Joi, 10:14
La mulți ani și multă inspirație, Mircea Daroși. Sănătate și voie bună!
Genică -
Mar, 20:52
Nici nu-i de mirare deoarece a beneficiat de suportul unui consilier de talie, doamna Mica Oprea,...
flori urs -
Mar, 19:02
Vreau sa inmatriculez o masina pe numele meu. Si sa iau numere preferentiale. Multumesc
Aniversări
În ceas aniversar, îi transmitem calde urări domnului profesor MIRCEA DAROŞI din Nepos, scriitor și colaborator al ziarului Răsunetul.
Cele mai sincere urări aniversare, în zi de naştere, adresăm domnului MIHAI BERBUNSCHI, director adjunct al Centrului Cultural Municipal „George...
În zi de naştere, urăm viceprimarului comunei Nimigea, ALEXANDRU BLAGA, multă sănătate, împliniri şi bucurii alături de cei dragi!
La mulţi și...
Adaugă comentariu nou