Trei porţi din Centrul istoric, restaurate prin proiectul iniţiat de Petrus Italus Trust! Au fost „adoptate” de Rotary Club Bistrița Nosa, Asociația Hog Bistritz-Nosen şi dr. Alina Moldovan

Mereu pe fugă, de multe ori nu reuşim să vedem detaliile pe care ni le oferă Centrul istoric al Bistriţei. Cele mai recent restaurate porți din municipiul Bistrița, din cadrul proiectului inițiat de Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul bistrițean, au fost inaugurate marţi după-amiaza. Aşadar, fiţi mai atenţi atunci când treceţi prin Piața Centrală, nr. 10 – poartă adoptată de Rotary Club Bistrița Nosa; pe str. Dornei, nr. 19 – poartă adoptată de Asociația HOG Bistritz-Nosen și pe str. Liviu Rebreanu, lângă Copacul de Cafea – poartă adoptată de dr. Alina Moldovan, Gabi Ştefoi şi de Centrul pentru Studierea Modernităţii şi a Lumii Rurale  (Telciu).

„Ne aflăm în faţa porţii pe care clubul nostru a adoptat-o şi a cărei restaurare a finanţat-o cu suma de 1000 euro. Am susţinut încă de la început acest proiect, înainta ca asociaţia Petrus Italus Trust să fie constituită juridic. Este o iniţiativă care ăşi doreşte să dea o altă faţă Centrului istoric al oraşului nostru. Am început cu porţile şivom continua cu alte clădiri de mare însemnătate pentru oraş. Mulţumim Primăriei municipiului Bistriţa pentru sprijinul acordat pentru aceste proiecte”, a declarat Elena Bărbos, în dubla calitate de reprezentant al Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul bistrițean şi de preşedinte al Rotary Club Bistrița Nosa. Poarta din Piaţa Centrală, nr 10 a fost restaurată de prof, Teofil Petrean.

Cristian Roth-Gross, președinte al Forumului Democrat German Bistrița-Năsăud, a vorbit despre acest proiect la poarta de pe str. Dornei, nr. 19, restauratori fiind Bogdan Todea şi Alexandru Daniel Mocanu. Aceasta a fost adoptată de Asociația HOG Bistritz-Nosen, preşedinte Dr. Hans Georg Franchy, care ar urma să mai finanţeze restaurarea altor  2-3 porţi. „Asociaţia Petrus Italus Trust a restaurat până acum patru porţi, sunt încă 8 care ar avea un prezumtiv adoptator, sperăm să nu ne oprim aici, iar bistriţenii, văzând cum se transformă aceste porţi, să fie partenerii noştri şi să adopte în continuare”, a explicat Cristian Roth-Gross. Acesta a punctat faptul că în Bistriţa ar putea fi adoptate/restaurate circa 25 de porţi de intrare, pe străzuile din Centrul istoric şi din vecinătate.

Cristian Roth-Gross a amintit şi de un alt proiect major al Petrus Italus Trust, şi anume punerea în siguranţă a Bisericii Evanghelice din Chiraleş, dar şi de proiectul de punere în siguranţă al Bisericii de la Vermeş, care a primit un sprijin substanţila prin cooptarea asociaţiei ca membri ai „Ambulanţei pentru Monumente”.

Trebuie menţionat că, pentru a fi restaurate, este nevoie de acordul proprietarilor, iar documentaţia primeşte un aviz de la Direcţia pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Pentru proprietari, costurile se rezumă la un extras de carte funciară, cam 25 lei.

***

Dacă aveti o microîntreprindere, poți redirecționa catre noi până 20% din impozitul datorat către stat. Fără niciun cost suplimentar pentru firma ta, poți face schimbarea pe care o astepti in aspectul cladirilor istorice de valoare inestimabila.

IBAN: RO26BRDE060SV46964260600 titular cont: Petrus Italus Trust - Alianta pentru patrimoniul bistritean. BRD Groupe Societe Generale Sucursala Bistrița.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5