Ziua Culturii Naționale, marcată la Cercul ASTRA Bârgău din Josenii Bârgăului

Col. (r.) Ioan Cordovan

Ziua de 15 ianuarie, ca dublă zi și de mare cinste și onoare pentru întreaga națiune română: Ziua nașterii poetului etern al neamului românesc, Mihai Eminescu, devenită în baza Legii Nr.238/7 decembrie 2010 și ca Ziua Culturii Naţionale, a fost ținută așa cum se cuvine și de către Cercul ASTRA Bârgău din comuna Josenii Bârgăului.

În sala de ședințe din cadrul Primăriei Josenii Bârgăului -  unde din cauza limitărilor impuse de restricțiile și regulile cerute a fi respectate în această mare criză a lumii bântuite de „Pandemia Covid 19” sau „Sars Cov-2”, de care cam toată omenirea ne-am cam săturat - ne-am adunat câțiva membri ai Cercului ASTRA Bârgău, pentru a marca așa cum se cuvine pe marele poet al neamului românesc, dar și cultura și arta populară din Josenii Bârgăului și de pe întreaga Vale a Bârgăului, precum și discutarea altor aspecte privind activitatea Cercului Astra Bârgău, aspecte legate de înfrumusețarea și modernizarea Muzeului Sătesc din Josenii Bârgăului.

Col. (r.) Ioan Cordovan, președintele „Secțiunii de Istorie a Despărțământului ASTRA NĂSĂUD”, a prezentat un amplu material intitulat: „Mihai Eminescu-frații și surorile lui”. Prezentatorul a făcut o legătură între luceafărul poeziei românești și municipiul Bistrița, unde va rămâne pentru eternitate prin cel de-al zecelea frate al marelui poet, maiorul-veteran al Războiului de Independență al României, Matei Eminescu, care a trăit în ultimii ani de viață, aici la Bistrița și este înmormântat în Cimitirul românesc de pe drumul Tărpiului.

Matei Eminescu a urmat cursurile Școlii de Ofițeri din Iași.  Se distinge ostășește în domeniul armelor. Sublocotenent (1870), locotenent (1880), căpitan (1886), este întâlnit în garnizoanele Brăila, Mizil, Râmnicu – Sărat și Galați.

Matei Eminescu s-a distins ca militar în Războiul de Independență (1877 – 1878), conducându-i  foarte bine pe camarazii săi în lupte, fiind decorat pentru faptele sale de arme cu șase ordine și medalii civile și militare de război: „Steaua Românească de Război”, „Virtutea Militară”, „Crucea Trecerii Dunării”, „Steaua Comemorativă Rusă”, „Apărătorii Independenței”, ,,Crucea de aur cu spade a Ordinului Sf. Stanislav”. Din notele consemnate de superiorii săi, în registrul personal, reiese că era inteligent, cinstit, foarte harnic, ținută curată, cu reale calități și virtuți ostășești. Matei Eminescu este singurul frate care a adoptat numele de Eminescu și a transmis, pe mai departe, generațiilor mai recente, numele marelui poet național.

Doamna dr. în științe nucleare Lidia Purghel a prezentat unele aspecte inedite din viața lui Eminescu, precum și unele aspecte privind evoluția marelui poet în cultura națională a neamului românesc. La finalul cuvântului domniei sale, a donat fiecărui participant câte o mască chirurgicală de producție românească și omologată la nivel național, ce se realizează în prezent în județul Maramureș.

Directoarea Gimnaziului din Josenii Bârgăului, prof. Veronica Bălan, a făcut o amplă prezentare a aspectelor literar-poetice, dar și unele aspecte din proza marelui poet. În finalul cuvântului domniei sale, a dăruit Cercului ASTRA Bârgău, din partea elevilor Şcolii Gimnaziale Josenii Bârgăului, membri ai „ASTREI MICI”, un frumos tablou înfățișându-l pe marele poet al neamului nostru, Mihai Eminescu, tablou ce va fi expus în Muzeul Satului Josenii Bârgăului.

O surpriză aparte a fost cea a doamnei Maria Griga, din Rusu Bârgăului, care a interpretat, ca un adevărat artist profesionist,  un fragment din Scrisoarea a III-a, secvența întâlnirii dintre Mircea și Baiazid, reproducând excelent blândețea, maturitatea, calmitatea, dar  și nesupunerea  lui Mircea cel Bătrân în fața cuceritorului și arogantului pașă, Baiazid.

În discuțiile purtate, a intervenit, foarte bine documentat,  prof. dr. chirurg ortoped Florian Purghel, cu prezentarea aspectelor medicale ale marelui poet, argumentând aspectul morții poetului etern al neamului românesc, care a fost plină de mister. După ultimele cercetări efectuate s-a constatat că a fost ucis prin otrăvire, din interese geopolitice europene, internat în ospiciu, făcut nebun și lovit cu o cărămidă în cap, lovitură ce i-a provocat moartea.

Purtându-se discuții deosebit de interesante, au luat cuvântul și d-l Iorgu Haidău, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor B-N, care printre alte aspecte inedite din viața marelui poet, a făcut unele referiri și la modernizarea Muzeului Sătesc, menționând că s-au făcut toate demersurile pentru ca, în acest an, la muzeu să se introducă apa curentă.

Au mai avut intervenții: d-na Georgeta Vrâncean –soția primarului Nicolae Vrâncean, d-na Livia Sarca,  d-na Olimpia Holbură, d-na Maria Rus, scriitorul și poetul Mihai Bâltag, care a făcut unele referiri și la aspectul marii iubiri dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle.

În finalul întâlnirii au fost abordate aspecte privind îndeplinirea și neîndeplinirea unor proiectestabilite în cadrul Cercului ASTRA Bârgău, în anul pandemic 2021, stabilindu-se măsuri concrete pentru remedierea acestora în anul 2022.

Col. (r.) Ioan Cordovan 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5