Cu Cizmăria de lux de la Bistrița la Câmpulung Moldovenesc
Niciodată nu e prea târziu să vorbim despre o carte frumoasă. Din cauza unor probleme de calculator a dispărut fișierul cu această referință care, la vremea respectivă i-a fost dată pe imprimantă colegei de la Conexiuni. Am avut noroc cu o persoană pricepută care mi l-a găsit nu de mult, de aceea, la întâlnirea colegilor de la Conexiuni, vreau să-i fac surpriză Marilenei cu prezentarea ei în cotidianul Răsunetul BN, prin bunăvoința managerului Menuț Maximinian și a inimosului colectiv de aici.
După succesul incontestabil al lansării acestei cărți la Casa Argintarului Bistrița, secție a Complexului Muzeal Județean BN, din 2021, iată că, pe autoarea acestei proze, Marilena Toxin o atrag ițele obârșiei să-și prezinte cartea (sau cărțile) în orășelul natal al dânsei, să-și primenească sufletul cu o parte din amintiri, cele frumoase, să întâlnească persoanele dragi care i-au bucurat copilăria, tinerețea, dar și cu aerul ozonat ce învăluie ținutul.
Am în față proza Marilenei Toxin, o carte minunat alcătuită, pe care o asemăn unui copac cu un trunchi viguros ce străbate coroana înțesată de ramuri și rămurele.
Acțiunea, construită în jurul Mariei- trunchiul-coloana vertebrală a acestui copac, personaj cu reale calități morale, de care stau agățate ramurile- manifestări narative colaterale, de personaje episodice, care scot și mai mult în evidență, prin opoziție, personalitatea protagonistei romanului.
Romanul este o narațiune revelatoare a unei perioade pe care nu o mai dorim în viața noastră, dar care nu trebuie uitată; ea face parte din istoria poporului român.
Cartea atrage prin conținut, dar și prin imaginea copertelor: coperta 1, atât de sugestiv creată de către dl. Dorin Radu Barna- directorul Editurii Solon Bistrița, iar coperta 4 cu imaginea autoarei în frumoasa ie românească și două citate din prefața cărții, semnată de regretatul publicist bistrițean, Ion Moise.
Colega mea, Marilena, de la Societatea Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni”, are har în creionarea portretelor tuturor personajelor. Iată, câteva exemple:
*Maria, maturizată de timpuriu, datorită încercărilor prin care a trecut, dar sensibilă, onestă și fermă, bun psiholog care întrevede firea fiecărui om cu care vine în contact, iar atunci, când și-a realizat o familie, știe să inculce copiilor ei principii sănătoase de viață. Ea este coloana vertebrală- un copac cu rădăcini adânci care știe să iasă din hățișul rămurelelor copacului- din ademeniri și invidii de tot felul, care, vrei-nu-vrei, se agață de crengile copacului.
*ing. Răducu, tip cameleonic care după ce ajunge șef, face un traseu comportamental de 180 de grade. Avea ochii negri, sfredelitori, dar și un complex de inferioritate din cauza staturii mici.
* Străbun, secretar PCR, tip cu școală puțină, dar bine înfipt în fotoliul funcției politice, care se autoservea, clandestin, din produsele fabricii în complicitate cu șefii lui. Cu ochii lucind de bucurie și un rânjet larg, anunța măsuri pentru persoanele luate în vizor.
*popa Codrișor, trecut de 60 de ani, înalt, robust, ochi pătrunzători, purta revolver pe sub sutană și delator fiind, dădea în vileag securității pe cei care-și spuneau of-ul sub patrafir.
*dir. general Gorovici, om de statură medie, iute în gândire, inteligent, manierat, emanând prestanță și care în general aprecia gândirea constructivă și munca de calitate.
*și multe alte fizionomii și caractere, fin portretizate de autoare.
Aglomerarea angoaselor asupra Mariei prin conlucrarea detractorilor, cărora demnitatea acesteia le stătea ca un spin în coaste, o determină să părăsească postul de creator de modele, să facă o altă specializare și să treacă în învățământ. Aici, găsește liniștea ce-i bucură sufletul la privirile serafice ale elevilor, care-i vin ca un balsam pe inima rănită de cruzimea impostorilor.
Felicitări, draga noastră colegă de la Conexiuni Bistrița! Felicitări Editurii Solon Bistrița pentru această carte atent îngrijită!
Rodica Fercana- Conexiuni Bistrița, cu ultimele 5 cărți editate de către aceeași prestigioasă Editură Solon Bistrița. Marilena m-a întrebat dacă vreau să vorbesc despre carte, după ce a vorbit cu tine, dar i-am spus că am lucrat o săptămână la o poezie de ziua lui Eminescu, dacă mi se va da cuvântul (2 minute; a plăcut mult colegelor mele de română). Vă urez un 2022 cu sănătate și bucurii!
Adaugă comentariu nou