Imagini inedite primite de la pelerini. La Biserica Coroana, râuri de credincioşi se închină la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului din Muntele Athos
Mie, 08/10/2022 - 15:46
Timp de trei zile, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, la Bistriţa, este adusă spre închinare Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului Prodromiţa din Sfântul Munte Athos, la iniţiativa părintelui Emanuel Vidican.
Mii de credincioşi au venit să-şi spună necazurile şi să se roage la Icoana Maicii Domnului, „cea grabnic mijlocitoare la Tronului lui Dumnezeu”, fiind miruiţi de cei patru vrednici preoţi – protopopul Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni şi pr. Emanuel Vidican.
Pelerinii au trimis imagini susţinând că în jurul orei 20.30, în prima seară, icoana a lăcrimat, iar argintul a dispărut, văzându-se mâna Maicii Domnului. Se spune că icoana lăcrimează atunci când întâlneşte oameni credincioşi şi că braţele Maicii Domnului ne cuprind pe toţi în mărinimia Mamei Noastre cereşti.
Şi joi, între orele 7-20, credincioşii din Bistriţa-Năsăud sunt aşteptaţi să-şi aşeze durerile, dar şi speranţele în faţa Preamilostivei Maici.
Icoana Prodromița este una dintre puținele icoane din lumea ortodoxă numită „Nefăcută-de-mână”, adică pictată în chip minunat.
Minunea pictării icoanei
În anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, cuvioșii Nifon și Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, așa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cei doi monahi l-au găsit pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, om bătrân și credincios, cu care s-au învoit să zugrăvească icoana după modelul dat de ei. Iconarul a primit ca îndatorire să lucreze la icoană cu post, adică nemâncând, nici bând până la sfârșitul lucrului din fiecare zi.
Pictorul a început lucrarea, iar în câtva timp a terminat de pictat veșmintele și celelalte părți ale icoanei. Dar, când a ajuns să picteze Sfintele Fețe ale Maicii Domnului și Domnului Hristos, nu izbutea nicidecum să le înfățișeze după cuviință. Mâhnit, iconarul a încetat a mai lucra, apoi a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul și s-a retras în camera sa, nepricepând ce va să fie lucrul acesta căci, silindu-se, mai mult le-a stricat, ca și cum și-ar fi uitat meșteșugul.
În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase și pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă cum se petrecuse lucrarea. Minunea aceasta s-a întâmplat în noaptea de 27 spre 28 iunie.
Mărturia pictorului Iordache Nicolau
Înfricoșat de aceste întâmplări, el a lăsat și o mărturie scrisă care se păstrează la Schitul Prodromu, un document datat 29 iunie 1863, care reprezintă mărturia iconarului Nicolau Iordache, iscălită cu propria sa mână:
Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăși mâna mea, la care a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirei mele, m-am apucat să lucrez Feţele Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Christos; după ce am dat mâna întâia și a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârșit, privind eu la chipuri, cu totul au ieșit dimpotrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul; și așa, fiind seară, m-am culcat scârbit, nemâncând nimic în ziua aceea, socotind că a doua zi, sculându‑mă, să mă apuc mai cu dinadinsul.
După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi Sfânta ei Icoană, și când m-am dus să mă apuc de lucru – o, preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! – s-au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede; și eu văzând această minune, n-am mai adaos a-mi mai pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși cu greșeală am făcut aceasta, ca să dau lustru la o asemenea minune. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane”.
Citiţi şi:
- Pe urmele Prodromiţei
- Episcopii Benedict şi Macarie, dar şi Icoana Făcătoare de minuni ”Prodromița” de la Athos, în Postul Adormirii Maicii Domnului, la Biserica de la Coroana
- Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului, în sărbătoare. Credincioşii s-au închinat la o icoană făcătoare de minuni
- Pr. Vasile Beni: Icoana care le-a spus călugărilor că România este Grădina Maicii Domnului
- Părintele Vasile Beni: Maica Domnului ne însoțește pe tot parcursul vieții noastre
Meniu principal
Ultimele stiri
Dum, 21:20
Prezența la vot în Bistrița-Năsăud a fost de 43,78% față de 46.25% în primul tur din 2019! Dum, 18:45
Prezența la urne se apropie de 40%, în Bistrița-Năsăud! Peste 100.000 de persoane au votat Dum, 18:43
Ionuț Simionca: Votăm pentru viitor, pentru democrație, pentru cei dragi, pentru România! Cultura
Luni, 25 noiembrie, începând cu ora 17.00, vă invităm la conferința „Iuliu Maniu și mișcarea...
Comentarii
Real -
Sâm, 15:17
No, vreau sa cad dând se stinge de cele mai corupte personaje din primărie monicuta ,amalia, Marina...
Eori -
Vin, 16:35
GEORGE SIMION, PARTIDUL AUR ÎNSEAMNĂ ARMATA OBLIGATORIE ADICĂ MOARTE, SPRE EXEMPLU:
https://...
Iuliu -
Vin, 16:26
Motto:
“Alea jacta est! (zarurile au fost aruncate)”
( Iulius Cezar)
Buletinele de vot pentru...
Iuliu -
Joi, 17:01
Motto:
"Alea jacta est! (zarurile au fost aruncate)"
( Iulius Cezar)
Buletinele de vot pentru...
Opinia publică 3 -
Joi, 16:54
Ce rost mai au? Ca să ajungă directori, cu trăiască partidul! Unii se pricep bine la asta.
Aniversări
La ceas aniversar, îi dorim părintelui CIPRIAN BOROŞ, preot paroh la Ţentea, multă sănătate, viață îndelungată și rodnică păstorire.
La posa aniversar, cele mai sincere urări aniversare adresăm preacucernicului părinte GAVRILĂ ZĂGREAN, preot paroh la Delureni.
În zi aniversară, adresăm urări de bine preacucernicului părinte CLAUDIU ZINVELIU, preot la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „...
Divertisment
„De nu-mi spunea el, cu franchețe, / Că-s grav bolnav, că-i vai de mine / Trăiam ca prostul, mult și bine / Și-aș fi murit de bătrânețe”.
Adaugă comentariu nou