Planul Judeţean Antidrog nu a primit avizul Colegiului Prefectural. Prefectul Mica Oprea: Trebuie să recunoaştem problema, propuneţi măsuri concrete!
Colegiul Prefectural nu a avizat Planul local de acţiune Bistriţa-Năsăud pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026, acesta urmând să fie îmbunătăţit în perioada următoare prin transpunerea unor măsuri concrete care vor fi luate în judeţul nostru. Atât prefectul Mica Oprea, cât şi subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, au menţionat că se impun o serie de şedinţe de lucru în care să fie cooptaţi toţi factorii responsabili şi în urmă cărora să fie prevăzute proiecte punctuale pe categorii de vârstă.
Comisarul de poliţie Maria Borcani, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud, şi comisarul şef de Poliţie Ovidiu Miclăuş au prezentat acest Plan judeţean antidrog, extras din Strategia Naţională antidrog, şi conţine activităţi, obiective specifice, indicatori responsabili şi termene de realizare, care au rolul de a ghida şi orienta toate acţiunile întreprinse de CPECA şi parteneri. „Planul Naţional Antidrog este structurat pe reducerea cererii de droguri, ceea ce înseamnă scăderea numărului de consumatori sau încercarea eliminării consumului experimental şi nu pe scăderea ofertei, lucru care este în apanajul altor instituţii, precum DIICOT sau structuri ale poliţiei”, a explicat comisar de poliţie Maria Borcani.
Planul era structurat pe două capitole, prevenirea consumului de droguri în rândul familiei, şcolii şi comunităţii şi un capitol ce vizează asistenţa integrată a consumatorilor de droguri.
Planul a suscitat dezbateri aprinse, asta pentru că reprezentanţii CPECA B-N au menţionat că fenomenul nu ar avea o aşa mare amploare pe cât consideră presa, care a publicat şi scrisori anonime şi care se bazează doar pe declaraţii politice. Aceştia au recunoscut că la instituţie ajung doar cazuri trimise de procurori, pentru evaluări preliminare, astfel că dimensiunea fenomenului rămâne o mare necunoscută.
Prefectul Mica Oprea a precizat, din capul locului, că această problemă nu trebuie ascunsă. „Eu cred că trebuie să recunoaştem că avem o problemă. Nu trebuie s-o mai ascundem, cred că toţi - presa, autorităţi locale, instituţii – trebuie să facă un efort ca încet-încet să nu mai crească numărul de copii şi adulţi care consumă droguri(...). Părintele trebuie să-şi întrebe copilul când pleacă la Colibiţa cu cine merge, ce face acolo, trebuie să ştie. Sunt substanţe care le modifică comportamentul. Strategia şi Planul sunt foarte generale. Toţi trebuie să propuneţi măsuri concrete, nu ne mai ascundem după deget. Trebuie să faceţi o mai bună promovare, să ştie lumea. Copiii ăştia se îmbolnăvesc până la urmă. Nu fac politică şi mă doare sufletul pentru că vin nişte generaţii care vor avea nişte probleme mari. Depinde de noi dacă facem ceva sau nu, acum, degeaba facem proiecte şi Planuri”, a spus prefectul Mica Oprea.
Subprefectul Ioan Zăgrean a menţionat că nu este de acord cu acest Plan judeţean, mai mult „o poveste”, asta în contextul în care părinţii solicită intervenţii punctuale, inclusiv oraşul Beclean confruntându-se cu probleme mari în acest domeniu al consumului de substanţe interzise în rândul tinerilor. Şi subprefectul Decsei Atilla a intervenit pe subiect, menţionând că va fi reconvocată o şedinţă de lucru pentru îmbunătăţirea acestui Plan Judeţean Antidrog.
Citiţi şi:
- „Fenomenul consumului de droguri este al nostru, al comunităţii!”
- Prefectul Mica Oprea: Să tratăm această problemă a drogurilor ca prioritate!
- Ziua Mondială de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, marcată la Bistriţa
- Vă invităm! Flashmob, duminică, în parcul municipal, împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri
- Centrul Antidrog BN marchează Ziua Naţională fără Tutun prin activităţi de informare
Adaugă comentariu nou