Academicianul Ovidiu Bojor, renumit farmacist, cu rădăcini în Bistriţa-Năsăud, va descoperi plantele din Grădina Raiului

Academicianul Ovidiu Bojor, cu rădăcini în Bistriţa-Năsăud, a trecut pragul veşniciei la vârsta de 98 de ani.
 
Cu tristeţe anunţăm decesul celui care a fost Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor- Președintele onorific PLANTA ROMANICA, la vârsta de 98 de ani.
Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.
Să nu îi uităm NICIODATĂ îndemnurile:
“Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.”
A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință.
„Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat.”
Drum lin!
 
Asociația Patronală „Planta Romanica”
Președinte, Anca Daniela Raiciu
Doctor în știnţe farmaceutice
 
Academicianul Bojor amintea, de fiecare dată când venea în judeţ, cu mândrie, că este fiu al Ţării Năsăudului, cu rădăcini la Zagra de unde era tatăl său, fost coleg de bancă cu scriitorul Liviu Rebreanu la liceul năsăudean (astăzi Colegiul Naţional „George Coşbuc”).
 
În 2014, la aniversarea a 90 de ani,  prof. Ionela-Silvia Nuşfelean scia în Răsunetul:
Prietenul tuturor, dar, cu precădere, al Palatului Copiilor, unitate care a iniţiat şi derulat de 13 ani un concurs de ecologie ce-i poartă numele, renumitul farmacist Academician Ovidiu Bojor, realmente „veşnic tânăr şi ferice”, împlineşte pe 1 noiembrie a. c. o vârstă patriarhală – 90 de ani. Ghidul nostru prin fitoterapie, care ne-a oferit compendii pentru o viaţă lungă, sănătoasă, curată, alegând cu grijă seminţele, legumele şi fructele pentru orice afecţiune, Academicianul nostru, născut la Reghin, găseşte printre „plante şi miresme biblice”, remedii chiar pentru „afecţiunile inimii”. Tonic, cu un aer tineresc, cu un zâmbet nelipsit, farmacistul Ovidiu Bojor împărtăşeşte lumii din vasta sa experienţă de cercetător.

Cu prilejul admirabilei vârste, la Grand Hotel Continental în Bucureşti, va fi aniversat pe cinste, în prezenţa Familiei, a ÎPS Teodosie, a unor colegi academicieni şi a unor colaboratori şi prieteni de nădejde. Printre invitaţii aleşi, se numără, la loc de onoare şi suflet, domnul director al Palatului Copiilor Bistriţa, profesor Sever Şuteu, iniţiatorul şi coordonatorul Proiectului de Ecologie Ovidiu Bojor. Încărcat cu nişte daruri aparte – un portret în ramă de sărbătoare al domnului Academician, realizat de profesorul Mircea Mihalache de la Clubul Copiilor Năsăud, o tuia smaragd spectaculoasă, care se va dezvolta precum o piramidă şi incumbă energii pozitive, şi alte daruri tradiţionale. Abia aşteptăm diseminarea specialei aniversări!
Este absolut fascinantă această legătură efervescentă între capitală şi Bistriţa, întreţinută, cu nespus entuziasm, de directorul nostru, căruia domnul Academician îi răspunde toujours cu o amiciţie de zile mari. Ştiinţa, dublată de naturaleţea comunicării, omenia ne dau caracteristicile unei personalităţi aparte. Îmi amintesc cum, după ediţia de anul acesta a concursului care-i poartă numele, a ţinut să-i aprecieze pe jurnaliştii de la Palat, care au marcat relatări pertinente în presă. Îi ziceam atunci Alexandrei Andrecuţ, una dintre protagoniste – „notează în agendă; nu se întâmplă toată ziua să fii complimentată de un Academician”.
O voie bună molipsitoare stăpâneşte în jurul domnului Ovidiu Bojor. L-am întâlnit acum câţiva ani, într-un moment fast, împreună cu echipa câştigătoare a Proiectului Paulownia, chiar acasă, în capitală, lângă arborele minune. L-am regăsit la Bistriţa, în diverse ediţii ale competiţiei care-i poartă numele. Acelaşi! Neschimbat! Profesionist, surâzător şi plin de nădejde. Domnul să-l răsplătească pentru tot binele oferit umanităţii.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5