Episcopul-vicar Benedict a sfințit capela mortuară din localitatea Dipșa
În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din localitatea Dipșa.
Cu acest prilej, de la ora 16:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de sfințire a capelei mortuare din localitate, construită cu sprijinul Primăriei Galații Bistriței, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Dipșa.
Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, parohul comunității – preotul Liviuț Costel Tătar, precum și alți clerici invitați.
La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe toți cei implicați în edificarea capelei, în frunte cu parohul Liviuț Tătar și primarul comunei Galații Bistriței – Vasile Vermeșan.
Scurt istoric
Satul Dipșa este atestat documentar începând cu anul 1330. Biserica – monument istoric, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, datează din anul 1482, construcția fiind caracteristică goticului târziu. De-a lungul timpului, lăcașul a trecut prin mai multe etape de restaurare, rezistând vitregiilor vremii. Nava bisericii, inițial fiind realizată în stil gotic, a fost modificată în forma boltită, în epoca barocă.
Biserica din Dipșa este cunoscută și sub denumirea de „Biserica scroafei”. Conform unei legende, biserica a fost construită din banii pe care i-ar fi găsit o scroafă, într-o căldare ascunsă sub pământ. Pentru acest motiv, pe unul dintre contraforții bisericii se află o miniatură a unei scroafe, prin care devine unică în peisajul bisericilor-monument istoric.
În anul 1974, biserica a fost achiziționată de la cultul evanghelic luteran, de credincioșii ortodocși din localitate, fiind sfințită în anul 1990, de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Între anii 2017-2022, printr-un proiect pe fonduri europene, biserica a fost reparată capital, renovată și adaptată exigențelor liturgice ortodoxe. Astfel, la data de 29 mai 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a resfințit lăcașul de cult.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Epicopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la resfințirea Bisericii din Dipșa, monument istoric ce datează din 1482. Preotul Liviuț Tătar- Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, Primarul Vasile Vemeșan- Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”
- Episcopul-Vicar Benedict Bistrițeanul, la sărbătoarea comunității din Galații Bistriței. Preotul paroh Marian Bulbuc, hirotesit iconom. Primarul Vasile Vermeșan, distins cu Ordinul Mihai Vodă
- PS Benedict Bistriţeanul, în mijlocul credincioşilor din comuna Șanț. Episcopul a sfințit capela mortuară
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a binecuvântat comunitatea din Delureni. Au fost sfințite capela și casa parohială
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la hramul Bisericii „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Năsăud
Adaugă comentariu nou