Prof. Simona-Cornelia Lolici: Fereastră spre învățare

Primul nostru proiect eTwinning…Cu curaj, intuiție, curiozitate și multă determinare din partea mea, a colegelor de catedră și a elevilor de clasa a VIII-a la care le-am povestit despre proiect, am spus „DA”.

 „English Language Wagon to Innovation Station” a fost un proiect reușit, cu 7 parteneri din Turcia, cu care am legat din prima zi o conexiune extraordinară. Datorită lui am cunoscut și am lucrat cu elevi din diferite zone ale Turciei, având oportunitatea să construim o identitate a noastră în relație cu limba engleză. Ne-a oferit nouă, celor 4 profesoare de limba engleză, dar mai ales elevilor, angajament în interesele noastre, în comportament, dar și o provocare pentru ei în a-și folosi cunoștințele limbii engleze și cele digitale. A învăța a însemnat pentru ei posibilitatea de a participa la o situație reală, inovativă și o experiență care le-a favorizat cunoașterea și dezvoltarea unor abilități noi. Aplicațiile folosite le-a stârnit curiozitatea de la început, rezolvarea de probleme, explicațiile, argumentele, dovezile, strategiile și abilitățile de a lucra împreună au fost oportunități în calea reușitei proiectului.

            Educația experiențială bazată pe provocare, muncă în echipă, adaptată și personalizată pe nevoia lor de cunoaștere, i-a condus la un succes implicit. Contextul învățării le-a susținut satisfacția de a pune în practică metode noi, inovative, descoperind învățarea colaborativă ca fiind una foarte eficientă.

17 elevi din școală s-au angajat la provocarea noastră de a participa la proiect, și-au notat toate activitățile acestuia, și-au făcut singuri echipele de lucru, alegându-și profesorul coordonator, au realizat fiecare task, iar la final au diseminat experiența trăită în fața tuturor profesorilor de limbi moderne din județ în cadrul Cercului pedagogic din luna februarie 2023. La final de an școlar i-au încântat și pe profesorii școlii, pe părinții lor, dar și pe colegii prezenți la festivitate cu proiectul la care au avut oportunitatea să participe. Cu siguranță le-a stârnit curiozitatea și celorlalți elevi ai școlii, care ne-au „avertizat” că în următorul an școlar își doresc și ei să participe la astfel de proiecte, noi rămânând doar să le satisfacem această nevoie de cunoaștere și să îi implicăm în cât mai multe astfel de experiențe, ce îi vor conduce, cu siguranță, spre interesul și reușita școlară.

„People’s capacity to cooperate is much greater and more complex than instructions allow” (Sennett, R. – Together: the rituals, pleasures and politics of cooperation. Yale University Press).

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5