Elevi, profesori și părinți au sărbătorit Unirea Principatelor Române la Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean
În deschiderea evenimentului, prof. Liviu Conea a vorbit asistenței despre contextul intern și extern de la mijlocul secolului al XIX-lea, momentele ce au precedat realizarea Unirii- dubla alegere al lui Alexandru Ioan Cuza, la 5 și 24 Ianuarie 1859. Au fost prezentate, succint, Marile reforme și rolul lor în consolidarea și modernizarea tânărului stat; desigur, au fost amintite reformele înfăptuite în sfera educațională: legea pentru obligativitatea învățământului primar (1864) și înființarea primelor universități din țară- cea de la Iași (1860), care îi poartă numele domnitorului, și cea de la București(1864).
Elevii claselor a VIII-a A și a VIII -a B au evidențiat, în scurte eseuri, rolul unor personalități pașoptiste, în lupta pentru realizarea Unirii Principatelor Române: Nicolae Bălcescu, Avram Iancu,Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri etc.
În încheiere, Cercul de folclor al Clubului Copiilor Beclean- prof. Daniel Rațiu - au încântat asistența cu un repertoriu variat, specific momentului aniversar; în acordurile mult apreciatei„Hora Unirii”, cei prezenți s-au prins într-o horă a bucuriei, unității și solidarității.
Activitatea dedicată zilei Unirii Principatelor Române a fost realizată cu sprijinul conducerii școlii, consilierului educativ, Catedrei Om și Societate și d-lui Orban Ioan (asistența tehnică). Mulțumiri tuturor!
Citiţi şi:
- La Clubul Copiilor Beclean, s-a jucat Hora Unirii!
- Bistrițeni de toate vârstele s-au prins în Hora Unirii sub privirea blândă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române
- Ziua Națională a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „Grigore Șilași” Beclean
- La mulți ani, Florin Hodoroga, directorul Centrului Cultural "Iustin Sohorca" Sângeorz-Băi!
- La mulţi ani, şef administraţie adjunct Inspecţie Fiscală, în cadrul AJFP Bistriţa-Năsăud!
Adaugă comentariu nou