Mitropolitul Andrei, la Biserica „Sfânta Treime” din Teaca. Preotul paroh Vasile Cristian Motogna a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”

Distincții pentru primarul comunei Teaca, Damian Iustian Muntean, viceprimarul Florin Oltean și managerul Simion Drecșan

În Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei), 24 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea parohială din localitatea Teaca, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, în biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime”, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Soporu de Câmpie – protosinghelul Matei Motentan, preotul paroh Vasile Motogna, fostul paroh – preotul pensionar Vasile Chița, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre Ortodoxie, evidențiind faptul că ziua de azi e sărbătoarea onomastică a Bisericii noastre, ziua ortodoxiei, a tuturor creștinilor ortodocși.

„Biserica Ortodoxă arată înspre Domnul Iisus Hristos și îl propovăduiește pe El, «Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29)”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a vorbit despre importanța și rolul icoanelor în viața credincioșilor și a arătat cât de importante sunt faptele de milostenie, citind în acest sens Pastorala Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul mântuirii 2024.

La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să sprijine activitățile Bisericii prin contribuţia lor la colecta pentru Fondul Central Misionar. Sumele adunate vor fi destinate activităților misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și sprijinirii așezămintelor sociale, parohiilor izolate, în care locuiesc doar oameni în vârstă, a mănăstirilor sărace şi a eparhiilor din ţară şi din diaspora, cu posibilităţi financiare precare.

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Serafim Donca, pe seama Mănăstirii Sfânta Treime de la Soporu de Câmpie, unde este închinoviat.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Sotirios”, format din studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpretele de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, Larisa Bozbici și Mădălina Oltean au interpretat pricesne.

La finalul Liturghiei, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru preoții, ctitorii și binefăcătorii parohiei trecuți la Domnul. De asemenea, ierarhul a sfințit o cruce de piatră ridicată în proximitatea bisericii parohiale.

Părintele paroh Vasile Motogna a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat   Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici preotului paroh Vasile Cristian Motogna. Primarului comunei Teaca, Damian Iustian Muntean, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, viceprimarului comunei Teaca – Florin Oltean și domnului Simion Drecșan le-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar domnii Nicolae Daniel Arcălean și Sorin Cornel Greab au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului Parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La slujbă au participat oficialități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, în frunte cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, deputatul Robert Sighiartău, secretarul de stat Monica Săsărman, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud - Alexandru Pugna, secretarul de stat Ciui Terente, consilierii județeni Emiliana Cristina Darabont și Florin Moldovan, Stelian Dolha - comisar șef adjunct CJPC BN.

Scurt istoric

Biserica „Sfânta Treime” din Teaca a fost construită între anii 1928 -1931, fiind sfințită la data de 20 octombrie 1932. În decursul timpului, sfântul lăcaș a fost restaurat de mai multe ori. Între anii 2004-2008, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, fiind repictată în tehnica „tempera grasă” de către pictorul Aurel Ţâra din Bistriţa, în timpul păstoririi preotului Vasile Chiţa. Lăcașul de cult a fost resfințit la data de 27 iulie 2008.

 

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5