Consiliul Județean Bistrița-Năsăud predă la CNI amplasamentul pentru noul stadion! Care este valoarea estimată a investiției!
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat, în ședință de îndată, predarea către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” S.A., pe bază de protocol, a terenului pentru construirea stadionului. Terenul aflat în domeniul public este situat în localitatea Unirea, str. Aerodromului, nr. 33, și este în proprietatea Unității Administrativ-Teritorială Județul Bistrița-Năsăud, în suprafață de 67.500 mp, identificat potrivit Cărții funciare nr.84048 Bistrița, Nr.topografic 84048, fiind liber de orice sarcini. Amplasamentul se va preda viabilizat, conform documentelor urbanistice, cu respectarea reglementărilor în vigoare. U.A.T Județul Bistrița-Năsăud va asigura realizarea racordurilor la utilități (electricitate, apă, canalizare, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc.).
De asemenea, a fost aprobată și Documentația tehnico-economică faza Studiu de Fezabilitate, revizia iunie 2024, pentru acest obiectiv de investiții.
„Strategia de dezvoltare durabilă a județului Bistrița-Năsăud susține crearea de noi spații pentru desfășurarea evenimentelor sportive, recreere, evenimente culturale, prin realizarea unui complex sportiv care va include și un Stadion Municipal de 12.000 de locuri, în tribune acoperite cu anexele sportive și tehnice aferente și cu dotări complementare de alimentație publică, spații comerciale, spații de cazare și locuri de parcare, care să deservească activitatea sportivă și competițională la nivel profesionist, precum și activități socioculturale și de agrement pentru publicul larg. În prezent, în municipiul Bistriţa există un stadion cu o capacitate de 7800 de locuri aflat într-o stare avansată de degradare, care limitează desfăşurarea unor activităţi sportive de o anumită anvergură și posibilitatea pregătirii echipelor sportive de performanţă”, se menționează în documentația proiectului..
Obiectivul de investiții „Construire Stadion, localitatea Unirea, strada Aerodromului, nr.33, municipiul Bistrița” a fost introdus pe Lista sinteză din Programul Național de construcții de interes public sau social, subprogramul „Complexuri Sportive”, aprobată prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr.3458/31.12.2019.
Valoarea totală estimată a investiţiei este de 405.880.193,19 Lei, din care Construcții+Montaj reprezintă 210.561.338,62 Lei. Valoarea finanțată prin Subprogram ( „C.N.I.”) este de 400.207.317,63 Lei, iar valoarea finanțată prin U.A.T județ Bistrița- Năsăud este 5.672.875,56 Lei
Durata de execuție totală este de 36 luni, din care proiectare 6 luni (3 luni de proiectare DTAC+ Pachetul 1 Infrastructura și 3 luni proiectare PTE (PT+DE)) și construire Stadion Municipal 30 luni.
Citiţi şi:
- Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat noii indicatori tehnico-economici pentru construirea stadionului de la Unirea
- Consiliul Judeţean va preda amplasamentul pentru un nou stadion către CNI, la Unirea!
- Consiliul Judeţean a aprobat construirea Complexului Sportiv de către CNI. Cofinanţare de un milion de lei pentru utilităţi şi sistematizarea terenului
- Consiliul Județean vrea să utilizeze 5,5 milioane lei din excedentul bugetar al anului trecut! Vezi ce investiții vor fi finanțate!
- Lucrările la Complexul sportiv multifuncţional din Năsăud ar putea debuta în această toamnă. Peste 6 milioane de euro pentru bazin acoperit, piscine, terenuri de sport
Comentarii
Asta da " urgenta " pentru Bistrita ! Fix de asta nu aveam ... in rest , avem de toate . La un camin pentru varstnici si persoane cu dizabilitati, nimeni nu se gandeste si toate le vrem doar " particulare "... si bine-nteles numai pe euroi ... ! Nimeni nu se gandeste sa faca o fabrica de ceva specific in zona ( de fructe si legume de exemplu... specific zonei noastre ) unde sa fie create locuri de munca pentru bistriteni ... sau un magazin cu produse agro-alimentare exclusiv romanesti , la preturi romanesti ... care sa concureze cele cu capital strain si sunt si alte destule urgente sociale .
Obsesia mutării stadionului “Jean Pădureanu” din parcul municipal pe păsunea din Unirea este mai veche si apartine presedintelui CJ Radu Moldovan, care, în lipsă de de idei, la fiecare 4 ani vine cu aceeasi ciorbă reâncălzită spre dezaprobarea multor bistriţeni scandalizaţi de această imbecilitate. Motivul tâmpit invocat de fiecare dată era demolarea stadionului in vederea extinderii parcului municipal.
(Vezi:https://timponline.ro/ce-sanse-sunt-sa-apara-blocuri-in-locul-stadionulu...)
Nu-i nevoie să se dărâme stadionul ca să fie mărit parcul, dat fiind faptul că există deja un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zonă de agrement extinsă a parcului municipal. Este necesar doar să se respecte hotărârea de Consiliul Local adoptată in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate la initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc, pe care l-a blocat fostul primar Ovidiu Cretu. De asemenea există deja proiectul de amenajare a coridorului de mobilitate urbană “Linia Albastră" care trece pe la poalele Pădurii Codrisor. Legătura cu parcul municipal este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apă existente in trecut in zona respectivă. Prin construirea Podului Morii si legătura cu strada Codrisor se poate restrictiona si traficul de pe strada Parcului prin interzicerea circulatiei auto, cu exceptia riveranilor, inclusiv institutiile publice. Oricum, Stadionul Gloria, numit în prezent “Jean Pădureanu” reprezintă un reper de suflet al bistritenilor si un important obiectiv în istoria orașului, fiind construit în urmă cu peste 90 de ani, în mandatul primului primar român al Bistritei- Corneliu Mureșan, al cărui bust a fost dezvelit în Piata Petru Rareș. Mai important decât mutarea stadionului, trebuie ca Bistrita să aibă din nou o echipă de fotbal performantă. De aceea, stadionul trebuie să rămâna pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se află in apropiere de zona centrală , astfel incât oamenii sa se poată deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si in cazul celebrului San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan când s-a pus problema că ar putea fi demolat, autoritățile din Milano s-au pronuntat că și-ar dori, restaurarea stadionului San Siro.
Asta nu inseamnă să nu se amenajeze un complex sportiv in Unirea care să includă doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului de masă si care să fie conceput dupa modelul Complexului Sportiv Gheorgheni din Cluj-Napoca, realizat de primarul Emil Boc, cu fonduri guvernamentale prin CNI tocmai in perioada guvernării PSD.
(vezi: https://gheorgheni.sportinclujnapoca.ro/)
Adaugă comentariu nou