Dorel Cosma

„Casa de nisip” – un volum de poezie semnat de Elena M. Cîmpan

Nicusor Dan
Reflecții lirice din lumina mării, publicate la Editura Galaxia Gutenberg

Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș aduce în atenția publicului cititor un nou volum semnat de distinsa scriitoare și profesoară Elena M. Cîmpan: Casa de nisip, o carte în care poezia se împletește subtil cu jurnalul de impresii, reflecțiile filozofice și notația sensibilă a trăirilor.
Autoarea, cunoscută în peisajul literar bistrițean și național ca poetă, critic literar, membră activă si presedinta a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Bistrița-Năsăud și președintă a Societății Scriitorilor „Conexiuni”, își confirmă din nou vocația de martor liric al cotidianului transfigurat.
Casa de nisip s-a născut dintr-o vacanță petrecută la Casa Scriitorilor din Neptun, spațiu emblematic pentru creația literară românească. Aici, poeta se lasă cuprinsă de frumusețea mării, de farmecul locului și de discreta comuniune cu ceilalți confrați ai condeiului. Volumul surprinde cu o finețe aparte nu doar tablouri naturale, ci și meditații despre trecerea timpului, despre scriitorie și despre memoria colectivă a acestui lăcaș de inspirație, unde numele lui Zaharia Stancu rămâne simbolic întipărit în ziduri și gânduri.
În tonuri când melancolice, când pline de prospețimea contemplării, Elena M. Cîmpan transformă peisajul litoral într-un spațiu al căutării interioare. Întâlnirea cu marea, nisipul, valurile sau pescărușii devine pretext pentru poezie, dar și pentru reflecții cu iz de psalm, într-o duminică fără biserică. Nu lipsesc nici notele ironice, precum imaginea tarabei întâmpinând călătorul la halta Neptun, dar toate acestea sunt armonizate într-un discurs poetic coerent și matur.
Volumul se încheagă ca o reverie organizată, ca un mic tratat poetic despre singurătate, creativitate și comuniune artistică. Casa de nisip nu este doar o carte, ci o experiență de lectură care invită la introspecție și recunoștință pentru ceea ce înseamnă cu adevărat „casa scriitorului” – cu toate valurile, paginile și tăcerile ei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5