Călători prin ţări din Golful Persic, fără viză specială

Abu Dhabi, acolo unde soarele răsare din mare şi apune în deșert (4)

Nicusor Dan

Duminică, 02.02.2025, după numai 3 - 4 ore de somn, ca de obicei, mă trezesc tot primul și încerc să observ mult mai în detaliu și de la lumina zilei cum soarele răsare direct din mare și îmi imaginez cum, mai înspre seară, va apune în nisipul fierbinte al deșertului Peninsulei Arabice. Apoi că pe hol și în living sunt expuse o mulțime de tablouri cu aceeași temă, spațiul extraterestru, ceea ce m-a făcut să cred că ideea nu era chiar întâmplătoare întrucât arhitecții, toți ceilalți care au contribuit la materializarea grandiosului proiect al "Capului gazelei" Abu Dhabi, dorind să impresioneze cât mai mult și din toate punctele de vedere, turiștii sosiți aici de pretutindeni. De la înălțimea etajului la care ne aflam, 52, uzitând și de un perete întreg, cel dinspre răsărit, pe post de fereastră, câmpul vizual atât de larg mi-a permis să explorez cu privirea câțiva kilometri înspre apa golfului cu o mulțime de insule pe care se vedeau atât de bine noile construcții, spațiile verzi deja realizate, alături ambarcațiuni deja puse în mișcare. Și toate aceste percepții regret că nu le-am putut memora în intregime, deoarece imensa fereastră - perete nu se putea deschide mai mult de 20 - 30 centimetri, ca apartamentul nostru, la fel ca marea majoritate a celor din Abu Dhabi, nu avea balcoane. Din motive lesne de înțeles, aceasta se explică prin grija proprietarilor pentru siguranța turiștilor. Am mai observat că blocul nostru era înconjurat de un canal cu apa de mare pe care încă de la cele prime ore ale dimineții alunecau molcom bărcile cu vâsle ale unor echipaje de turiști sosiți în zonă cu ceva zile înaintea noastră. Canalul din jurul blocului nostru mai era protejat pe cele două maluri ale sale de o vegetație lemnoasă de talie mijlocie, iar în spatele acesteia se vedeau câteva blocuri aflate în plină construire și la care lucrările au continuat toată noaptea. Între timp se trezesc Adriana și Lato, sosește și mezinul familiei și luăm micul dejun pregătit chiar în bucătaria noastră. Alexandros Cătălin B. a fost cazat cu o zi în urmă, la un hotel clasic situat în zona orașului botezata Corniche. Urmează o zi întreagă de duminică la Abu Dhabi să vizităm principalele obiective propuse de Tali.
Abu Dhabi se află amplasat în estul Peninsulei Arabice, pe coasta meridională a Golfului Persic, cu o suprafață de 67.000 kilometri pătrați, cu o câmpie litorală joasă, deșertică și acoperită cu nisipuri și sărături. Intregul tarm este însoțit de peste 200 de insule de corali, iar clima este una tropical - deșertică, cu precipitații anuale de sub 75 mm, ceea ce înseamnă cam de zece ori mai puține decât la noi.
Abu Dhabi este considerat cel mai bogat oraș din toate cele șapte emirate unite, cu rezerve de petrol și gaze încă destul de consistente. Deține 200 insule naturale de corali, cu cele mai multe distracții turistice prezentandu-se insula Yas, unde chiar de la intrare te așteaptă simbolurile de pe stindardul uniunii: roșu = curaj, verde = prosperitate, alb = puritate și negru = aurul negru. Situat pe țărmul Golfului Persic, mai toate străzile Abu Dhabi-ului sunt străjuite de palmieri înalți, de vârste egale cu cele din actul de naștere al infrastructurii orașului, acolo unde toate cele prevăzute în planurile urbane au fost finalizate înainte de darea în folosință a tuturor blocurilor. Noi am ales pentru prima zi de Abu Dhabi zona Corniche, un imens loc de agrement, jocuri sportive și de distracții de peste 8 kilometri lungime, situat în partea estică a orașului propriu - zis, înspre insula Al Lulu. Din pură curiozitate, am avut ideea ca să mă documentez ceea ce înseamnă, în limba noastra românească, cornişa, asa că am consultat Dicţionarul explicativ al limbii române, Editura enciclopedică Bucureşti, 1978 și din care rezultă: substantiv feminin preluat din franceză "element de construcție, constituit dintr-un grup de muluri, așezate orizontal la partea superioară a zidului și ieșit în afară, cu rol de a împiedeca scurgerea apei de ploaie pe fațada clădirii", sau al doilea înțeles, "drum paralel cu curba de nivel de pe marginea unei pante de teren agricol sau a unei faleze". Iată un cuvânt de origine latină apărut într-o țară arabă din Golful Persic încă din perioada ocupației britanice (1885 - 1968), ceea se potrivește perfect cu ce s-a întâmplat aici. Pe malul de vest al golfului Emiratului Abu Dhabi, s-a dorit limitarea extinderii apei marine spre uscat, prin înălțarea drumului de pe faleză, ceea ce a permis obținerea unei imense plaje sigure de nisip fin și curat, la care se adaugă și protejarea unei mari suprafețe de uscat și pe care urma să se plaseze pe o lungime de 7 kilometri tot ceea ce era necesar pentru a se edifica, clădiri memoriale, oaze de verdeață, restaurante, locuri pentru practicarea unor sporturi de echipă, locuri de joacă și distracție pentru copii. Chiar aici, în a doua zi a lunii februarie, anul curent, am văzut cu propriii ochi cum nu puțini turiști, ucrainieni sau ruși au deschis sezonul de vară 2025. Noi ne-am permis doar să ne bucurăm de sosirea noastră aici, pe o vreme pe care la noi o întâlnești în cel mai bun caz în iunie, după care ne-am permis să servim o gustare de fructe de mare și legume. Mergea chiar și o bere, însă aici, în golf, băuturile alcoolice sunt strict interzise. Am mai hotărât ca în ziua următoare să vizităm Muzeul Luvru și expoziția în aer liber de Covoare - Fermecate, după care am privit cu oarecare tristețe cum soarele încet - încet se ascunde în nisipul deșertului din Peninsula Arabică.

Vasile Tabără,
Senior editor

(Va urma)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5