Piaţa Etihad şi palatele Capitalei, simbolurile puterii şi mândriei E.A.U. (6)
Cine reuşeşte să ajungă la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (E.A.U), nici să nu se gândească să rateze vizitarea Pieţei Etihad, simbolul trecutului şi al activităţilor principale actuale din Emiratul Abu Dhabi, dar şi din întreaga Uniune din Golful Arabic, locul unde poate uşor identifica MABAKHIR-ul (arzătorul aparatului de tămâiere) DALLAH-ul (oală de preparare a cafelei), precum şi MAKKABA-ul (scoarţă tulpinii de palmier).
Tot aici, în Piaţa Etihad, turiştii veniţi din mai toate colţurile lumii, mai de regulă din emisfera nordică, mai pot vedea cu propriii ochi şi o parte din fortăreaţa QASR AL HOSN, cea mai veche construcţie din piatră din Abu Dhabi, în jurul căreia s-a extins şi se extinde în continuare oraşul - grădina al Golfului, cu numeroasele lui construcţii tip zgârie- nori emblematici. Dacă în Dubai se afla Turnul Cayan, cu o formă elicoidala care se întoarce la 90 de grade pe parcursul înălţării sale, la Abu Dhabi se află cea mai inclinata clădire din lume, inclusiv şi faţă de vestitul Turn din Pisa, Turnul Capital Gate este de patru ori mai înclinat decât cel din Pisa, având şi 35 de etaje, o înălţime de 160 metri şi o înclinaţie geometrică de 18 grade spre vest. O altă clădire cu arhitectură unică în lume este sediul Companiei Aldar, primul zgârie-nor circular din lume şi a cărui alimentare cu energie solară se face încă de la începutul utilizării clădirii. Făcând o comparaţie directă cu Dubai-ul, în treacăt fie spus, ca la Abu Dhabi poţi efectua plimbări chiar şi pe jos în oraş, pe când în cosmopolitul Dubai nu prea, întrucât verdeaţa orasului-gradina, mai precis umbră de la milioanele de palmieri protejează mai peste tot în Emiratul verde Abu Dhabi. Din Piaţa Etihad, epicentrul Abu Dhabi-ului te poţi bine documenta încotro s-o apuci spre obiectivele turistice top 10, palate regale, moschee, locuri de agrement atât pe uscat cât şi pe apele Golfului Arabic din capitala Uniunii cât şi din celelalte şase emirate unite. Noi ne-am hotărât să ne îndreptăm paşii, pentru început, spre palatele regale, din care numai unul dintre acestea putând fi vizitat şi de către turişti, Palatul poporului, o aripă a Palatului şeicului Khalifa Bin Zayed Al Nahyan.
Palatul poporului din Abu Dhabi atrage o mulţime de turişti ca urmare a arhitecturii lui unice în lume şi care a fost introdus în circuitul turistic la 11 martie 2019. Qasr Al Watan, adică Palatul poporului, poate fi vizitat zilnic între orele 10 - 20, împreună cu biblioteca de aici care deţine şi o colecţie impresionantă de volume referitoare la istoria, politicile şi cultura celor şapte emirate ce compun Uniunea. Stilul arhitectural al întregului Palat este identic cu cel al moscheei dintr-o altă zonă de amplasament al Abu Dhabi. Este bine de reţinut că taxa de vizitare este de 60 dirhami / persoană, fără nicio altă excepţie, inclusiv pentru reprezentaţii presei. Imediat în apropierea Palatului se afla şi Hotel Palace, pus la dispoziţia publicului larg din 2005 şi fiind considerat cel mai luxos hotel din lume. Aşa cum am mai precizat într-un precedent episod din serialul Călători prin ţări din Golful Persic, fără viză Specială Abu Dhabi mai deţine şi alte două palate, respectiv Palatul vice preşedintelui E.A.U. şeic Mahomed Bin Rashid Al Maktoum, precum şi cel al prinţului moştenitor Mahomed Bin Zayed Al Nahyan, care nu sunt deschise publicului larg, ci numai activităţilor oficiale.
În continuarea traseului nostru turistic prin Abu Dhabi am mai rulat tot pe A 12 câţiva kilometri, după care ne-am întors cu aproape 180 de grade, îndreptându-ne spre Marea Moschee Sheikh Zayed. Parcarea autoturismului nostru, ca de altfel şi a tuturor celorlalţi turişti s-a făcut la o distanţă destul de apreciabilă faţă de obiectivul propriu-zis, după care am coborât sub pământ, cu liftul, de unde deplasarea spre moschee fiind asigurată de către o bandă rulantă comodă, dar şi de o potecă pentru cei care doreau să meargă pe jos şi să se oprească pe la mulţimea de raioane comerciale cu mărfuri de toate felurile şi pentru toată clientelă. La suprafaţă, după câteva minute bune de deplasare subterană, am ajuns, tot cu ajutorul lifturilor, în faţa unei intrări laterale în Moschee, moment în care abia acum ne-am dat seama în fata cărei clădiri monumentale am ajuns. Impresionantă clădire în stil arhitectonic aparte a fost ridică în nouă ani, iar în interior a fost dotată cu cel mai mare covor ţesut manual din lume, cu cel mai mare candelabru de pe pământ şi împănat cu milioane de pietre preţioase tip Swarovski. Aceasta moschee este considerată a opta ca mărime din lume, după Mecca şi Medina, poate fi vizitată şi de persoane de alte religii decât musulmană, cu condiţia respectării unor anumite reguli bine definite, cum ar fi acoperirea pielii şi părului capului. Aici, în Moscheea Sheikh Zayed, în care pot încăpea circa 50.000 de persoane, mai totul este în alb şi auriu pe construcţia propriu-zisă, cu modele florale specifice zonei, iar pardoselele strălucitoare realizate din cele mai valoroase roci naturale din lume. În complexul arhitectural al moscheei intră 82 de domuri prevăzute cu 1.000 de coloane, 4 minarete de 107 metri înălţime fiecare, toate acestea la un loc impunând măreţia, puterea şi stabilitatea Uniunii.
Vasile Tabără,
Senior editor
(Va urma)
Citiţi şi:
- Ministrul Bogdan Ivan a semnat Memorandumul de Înțelegere între MinisteruL Digitalizării și Ministerul Inteligenței Artificiale din Emiratele Arabe Unite
- Abu Dhabi, oraşul- grădină al Golfului Persic (3)
- Muzeul Luvru (Louvre Abu Dhabi) şi covoarele fermecate (5)
- Doris Cosma şi Paul Gîţa, lună de miere în Dubai
- 700 joburi pentru români în Orientul Mijlociu
Adaugă comentariu nou