Ziua poeziei la Năsăud

    Miercuri, 16 iulie 2025, în sala Casei de Cultură din Năsăud,  începând cu ora 13, s-a auzit glasul sonor al neîntrecutului poet Adrian Păunescu. Poetul a  revenit pentru două ore printre năsădenii săi dragi spre a-și serba ziua de naștere alături de bunii săi prieteni Ana și Gavril Vaida între care s-a sudat o prietenie sinceră, de lungă durată, o prietenie adevărată  care e ca un trifoi cu patru foi ...greu de găsit și noroc să-l ai.

   Poetul a fost întâmpinat de năsăudenii săi dragi, un simbol al prieteniei care niciodată nu se pierde, oameni ai slovelor, cititori activi, astriști și iubitori de frumos, oameni ce pun pe hârtie doar ceea ce simt, adică trăirile lor de suflet.

  Prin gândurile și cuvintele minunate  încolțite în sufletele lui Ana Vaida, Ioana Lăpușneanu și Ionuț Nistor,  cuvinte curate și încărcate de edificii spirituale am retrăit stări, emoții, imagini trăite cândva prin cenaclul  “Flacăra”  pe drumurile Țării Năsăudului cu un sentiment al datoriei față de viață, față de țară, față de părinți, față de anii de acasă, de tradițiile străbune și de satul românesc. Domnul Gavril Vaida prin cuvinte ce au putere a citit  din scrisorile  unor români din diaspora despre poetul ce a iubit Năsăudul, orașul celor 22 de academicieni, ce se sprijină pe doi stâlpi ai literaturii și culturii române Coșbuc- Rebreanu. Despre activitatea sa ca parlamentar cu multe idei și propuneri în favoarea omului, a vorbit colegul său din Parlamentul României, preot Ioan Aurel Rus, președintele Astrei Beclean care spune că poetul sărbătorit azi la Năsăud a promovat spiritul conversației, un umanism activ și cultul prieteniei.

     Domnul Ioan Mititean, președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor, a spus că prietenia este un bun de preț al omului și că un prieten adevărat este acela cu care te poți distra și care îți aduce  zâmbetul pe buze, chiar  și în  cele mai întunecate zile. Exemplifică prietenia   de lungă durată dintre Eminescu și Creangă. Fără prietenie întreg pământul ar fi un haos, cu toții ne-am certa. A dispărul Cenaclul, dar nu am adus altceva în loc. Întâlnirea tinerilor de la Bonțida sau zilele trecute de pe litoral  se compară cu Flacăra? Aduce în prim plan poezia sărbătoritului  la 82 ani de la naștere  prin care omagiază pe pictorul Sabin Bălașa, autorul celor 19 tablori murale din sala Pașilor pierduți de la Universitatea "Al.I Cuza" din Iași.

      La nunta de culori a lumii,

      Un loc de cinste și-a făcut

       Albastrul lui Sabin Bălașa

      Iluminat de absolut.

     Un fost membru activ al cenaclului Sorin Găzdac ne redă câteva frânturi din viața cenaclului  unde pe diverse scene din țară a petrecut clipe pline de satisfacții, alături de micuța cântăreață năsăudeancă Lelia Vaida,  de  mărimea chitarei care a încântat publicul  cu talentul ei, care s-a deplasat cu cenaclul prin țară însoțită de părinți, ceea ce a dus la întărirea relațiilor de prieteniei dintre familiile Păunescu-Vaida .

   Artista  de pe zăhata Mocodului, Ioana Roman, a intrat în scenă cu „Ruga pentru părinți’, ducând mesajul peste zările senine ale sufletului nostru pentru dragii noștri părinți, care lângă noi se sting și mor... Cântece pe versurile poetului Păunescu au fost interpretate de alți îndrăgostiți ai cântecului  - Raluca Nicolae Caian și Karina Muntean - cu demersuri  și jocuri, ingeniozitate  și spirit  artistic.

 În final, colonelul astrist din Prislop spune că Adrian Păunescu este mereu în sufletul său ca dovadă a plecat mai repede de la copiii din Elveția spre a-l întâlni la un pahar de vin la familia Vaida.

A fost la Năsăud o zi cu fapte esențiale de viață,  de strălucire a cuvântului, de victorie  a omului asupra sinelui,  eleganța și fluiditatea  expresiei,  un joc  social-cultural,  solemn și sacru, sensibilitate și delicatețe sufletească

 

 Ioan Mititean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5