DE DRAGOBETE…FĂRĂ DURERI DE CAP
Fiindcă se apropie cu paşi repezi Dragobetele, vă vom reaminti câteva metode de contracepţie fără prescripţie medicală. Acestea sunt metode de barieră ce împiedică sperma să ajungă la ovul.
Prezervativul masculin
Prezervativul acoperă penisul bărbatului în timpul actului sexual şi colectează materialul seminal înainte, în timpul şi după ce ejaculează. Acest dispozitiv contraceptiv împiedică sperma să intre în vagin. Prezervativele pot fi făcute din latex, din poliuretan (plastic), membrană naturală (piele de miel) sau poliizopren (cauciuc natural non latex). Acestea sunt disponibile uscate sau lubrifiate.
Prezervatiele sunt una dintre puţinele metode de contracepţie care pot ajuta la protejarea împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. Dacă prezervativele sunt folosite cu spermicid (spumă, cremă, jeleu, supozitor sau film) este posibilă o protecţie superioară împotriva sarcinii.
Spermicidele
Spermicidele sunt disponibile sub formă de spumă, film, creme, supozitoare şi jeleuri şi formează o barieră împotriva spermei. Aceste produse trebuie introduse adânc în vagin înainte de actul sexual, unde apoi se topesc (cu excepţia spumei contraceptive, care face bule). Aceste contraceptive conţin un spermicid chimic (de obicei nonoxynol-9) care imobilizează sperma, împiedicând-o să fertilizeze ovulul.
Atunci când sunt utilizate doar spermicidele, nu sunt la fel de eficiente ca alte metode fără prescripţie medicală şi nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Atunci când sunt folosite cu un prezervativ, eficacitatea este îmbunătăţită.
Pilula de urgenţă
Pilula de urgenţă este o pilulă doar cu progesteron, cunoscută şi ca pilula de a doua zi. Aceasta constă dintr-o pastilă ce conţine hormonul progesteron levonorgestrel. Pilula de urgenţă trebuie luată în termen de 72 de ore (3 zile) de la contactul sexual neprotejat sau eşecul unei alte metode de control al naşterilor (cu cât mai repede, cu atât mai bine). Pilula de urgenţă nu este acelaşi lucru cu pilula de avort şi nu va afecta o sarcină existentă.
Doar acţionând responsabil şi bine informat, putem ,după cum am spus şi în titlu, să ne ferim de “dureri de cap” ulterioare, a căror rezolvare este de obicei atât de complicată, încât aproape toţi spun în final că nu a meritat “deranjul”. Şi atunci?
Gheorghe Puica DSP BN comp. de promovare a sănătăţii
Citiţi şi:
- Mirela Parker, DSP BN: DE CE SA ÎMI FAC UN TEST HPV?
- Mirela Parker (DSP B-N): Programele de planning au cele mai bune intenţii
- 26 Septembrie – Ziua Mondială a Contracepţiei. Bistriţa-Năsăud, locul 3 în „topul judeţelor cu probleme”
- CE ESTE VARIOLA MAIMUTEI?
- MINISTERUL SANATATII CONTINUA PROGRAMUL DE VACCINARE ANTI-HPV
Adaugă comentariu nou