Drepturile pentru cresterea copilului
Copiii nascuti in 2012 cresc cu noile indemnizatii de la stat
Copiii care se vor naste in 2012 vor fi crescuti dupa OUG 111/2010, care stabileste noile indemnizatii si concediul pentru cresterea acestora
Mamele care vor naste in 2012 vor beneficia de prevederile OUG 111/2010, care stabileste cuantumul indemnizatiilor pentru cresterea copilului, respectiv acordarea concediului pentru parinte.
Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi acordata doar persoanelor care, in anul anterior datei nasterii copilului, au facut dovada realizarii unor venituri pe 12 luni, fie ca au provenit din salarii, business-uri independente sau din alte forme supuse impozitelor.
Concediul pentru cresterea copilului imbraca haine noi
Concediul pentru cresterea copilului vine sub o paleta de variante, una dintre ele fiind cea in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediu pana la data in care copilul implineste un an. In acest caz, indemnizatia lunara va reprezenta 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 de lei, dar nici nu poate depasi 3400 lei.
Daca parintele decide sa se intoarca la locul de munca inainte ca micutul sa implineasca un an, va beneficia de un stimul de insertie pe piata muncii de 500 lei, acordati lunar.
Doi ani de concediu, o indemnizatie mai cu lipsuri
Se pastreaza cei 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, ramane si suma minima de 600 de lei, insa se schimba pragul maxim, care nu mai poate depasi 1200 lei. Stimulentul de insertie pe piata muncii dispare si el, chiar daca parintele decide sa se intoarca la locul de munca inainte de implinirea celor 2 ani. Important - stimulentul se acorda doar inaine ca bebelusul sa implineasca varsta de un an.
Handicapul mareste concediul pana la 3 ani
Pentru parintii a caror copil sufera un handicap, concediul se poate prelungi pana la 3 ani, iar indemnizatia va fi acordata dupa aceeasi formula de calcul, 75% din suma veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, adica intre 600-3400 lei. Stimulentul de insertie, in acest caz, se poate acorda oricand, pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.
Stimulent da, concediu ba
Chiar daca parintele nu vrea sa isi ia concediu pentru cresterea copilului, el poate solicita stimulentul de insertie imediat dupa incetarea concediului de maternitate, acest lucru fiind posibil doar daca sunt indeplinite conditiile acordarii indemnizatiei. Totodata, exista si posibilitatea ca parintele sa poata beneficia de concediu in caz ca se razgandeste, deoarece cererea pentru stimulentul de insertie activeaza automat concediul pentru un an.
Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitata sa, avocat Dana Barbu, te asteapta pentru lamuriri cu privire la drepturile pentru cresterea copilului.
Puteti urmari emisiunea AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)
Citiţi şi:
- Modificări “în bine” ale indemnizaţiei de creşterea copilului şi stimulentului de inserţie
- Tot mai multe mame aleg să se întoarcă mai repede la muncă
- Modificări legislative pe tema indemnizaţiei de creştere a copilului
- Ani Bob: Indemnizaţia pentru creşterea copilului a crescut! Pentru unii, simţitor
- Aproape 75% dintre indemnizaţiile pentru creşterea copilului cresc de la 1 februarie
Adaugă comentariu nou