Ani Bob: Indemnizaţia pentru creşterea copilului a crescut! Pentru unii, simţitor

Modificările legislative privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor nu au determinat, în aplicarea lor, probleme la nivelul judeţului nostru. Toate informaţiile despre aceste modificări pot fi accesate pe site-ul Ministerului Muncii şi al instituţiei, www.ajpisbn.xhost.ro. De asemenea, potenţialii beneficiari sunt informaţi şi la ghişeul instituţiei, dar şi de către asistenţii sociali din primăriile judeţului, cu care staff-ul AJPIS BN a avut o întâlnire la începutul lunii iulie. „Nu au fost probleme deosebite, nu au fost aglomerări, nici cozi, până în prezent”, a precizat Ani Bob, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

În fapt, prin Legea 66/2016 pentru modificarea şi completarea OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor s-a modificat limita minimă a indemnizaţiei de creştere a copilului, în sensul că acum este de 1063 lei, adică 85% din salariul minim brut pe economie, faţă de 600 lei cât era până la 1 iulie. Pentru toate dosarele de acest fel, majorarea s-a făcut automat.

Mai mult, limita maximă a indemnizaţiei a fost eliminată, fiind calculată drept 85% din veniturile nete realizate pe perioada de 12 luni anterioare naşterii copilului, care anterior era plafonată la 3400 lei, respectiv 1200 lei, în funcţie de opţiunile alese pentru durata concediului. În aceste situaţii, AJPIS BN a făcut modificările de rigoare, ţinându-se cont de actele depuse iniţial la dosar. Astfel, pentru unele persoane, cuantumul a crescut simţitor, la un nivel de peste 5000 lei, dar finalmente era dreptul lor, pentru că plătiseră impozite la acel nivel al veniturilor.

O altă modificare vizează stimulentul de inserţie, acordat părinţilor care îşi reiau activitatea în perioada concediului de creştere a copilului. Valoarea acestui stimulent este de 531 lei,  acesta acordându-se până la împlinirea vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copiilor cu dizabilităţi.

În luna iulie au primite la sediul agenţiei 38 de cereri, din care 28 au fost  de transformare din opţiunea I în opţiunea II, din concediu până la un an, în concediu până la doi ani. Am avut două cereri de transformare din concediu fără plată – în judeţul nostru nu prea era această formă de concediu fără plată – în concediu de creştere copil şi opt cereri pentru transformare stimulent I în indemnizaţie de creştere copil. Aceştia îşi reluaseră activitatea, având opţiunea I. Aceste 38 de cereri sunt dintr-un total de 54 cereri pe opţiunea I, ceilalţi pot veni oricând până când copilul împlineşte un an. În ceea ce priveşte stimulentul, la 424 de cereri de stimulent I au fost făcute toate modificările automat până la vârsta de trei ani a copilului”, a precizat Ani Bob, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud.

În prezent, la nivelul judeţului nostru, sunt 2525 persoane care beneficiază de indemnizaţie de creştere a copilului. Dintre acestea, doar 54 persoane optaseră pentru un concediu de creştere a copilului până la un an.

          

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5