Dezbatere USL pe teme de mediu

Carmen Moldovan: Trebuie elaborate programe de guvernare locală în domeniu

Specialişti, politicieni, primari, oameni de afaceri, silvicultori, membri ai unor organizaţii nonguvernamentale au dezbătut, în sala de conferinţe a Hotelului Metropolis, viziunea Uniunii Social Liberale în domeniul protecţiei mediului. De altfel, la Bistriţa au ajuns preşedintele Forumului Naţional al Ecologiştilor (FNE) din PSD, deputatul Carmen Moldovan, dar şi membri ai Comisiei de mediu din cadrul Uniunii.

Pentru că viziunea USL este bună, dar nu perfectă, după cum remarca deputatul Carmen Moldovan, astfel de dezbateri publici au rolul de a „calibra politicile de mediu ale USL”, dar şi de a arăta că există o alternativă reală la actualul program al Puterii, pentru fiecare capitol de guvernare. Potrivit deputatului social-democrat, programul pe mediu al USL porneşte de la o serie de realităţi, precum nefolosirea fondurilor europene(grad de absorbţie pe POS MEDIU de 2,7%), reciclarea unui singur procent din deşeuri, peste 56% din gospodării nu sunt conectate la canalizare, foarte multe zone sunt cu risc la poluarea cu nitraţi, poluarea cu particule, pierderea a 1.5 miliarde euro pe piaţa certificatelor de emisii de carbon etc. Zece direcţii de acţiune constituie viziunea USL pe mediu, de la creşterea capacităţii statului de a gestiona problemele (inclusiv unificarea APM cu Garda de Mediu), până la absorbţie de fonduri, „înverzirea României”, educaţie ecologică etc.

Manuel Avramescu, membru în Comisia de mediu (PNL), a ţinut să puncteze „nereuşitele” Guvernului Boc în acest domeniu şi noile politici de mediu, puse pe o singură pagină, de „ministrul Rabla”, toate acestea puse în contrapondere cu 5,5 miliarde euro pe care România ar trebui să le folosească pentru MEDIU, bani acordaţi de UE, dar şi cu „îngustimea” liniilor de finanţare deschise prin Fondul de Mediu.

Deputatul Radu Moldovan, nemulţumit de conturarea PNMR

Deputatul Radu Moldovan s-a arătat nemulţumit de modul în care a fost „desenat” conturul Parcului Naţional Munţii Rodnei, menţionând că acest lucru s-a întâmplat din birou, fără cunoaşterea realităţilor din teren. Din această cauză, au existat şi numeroase nemulţumiri, mai ales din zona primăriilor, care oricum nu au fost despăgubite pentru pădurile pierdute. Şi deputatul liberal Ioan Ţintean a făcut referire la „această zonă virgină” din Munţii Rodnei şi din România, adăugând că aceasta trebuie păstrată şi pentru urmaşii noştri.

„Fac parte din categoria politicienilor care nu le ştiu pe toate, nu le fac pe toate, de aceea am invitat specialişti de la nivel central şi de la noi din judeţ şi sunt extrem de interesat de propunerile lor. E important ca fiecare specialist să poată să-şi spună punctul de vedere în domeniul lui de activitate, iar cei care facem politică să punem în practică ceea ce ne recomandă ei, iar nu să facem noi şi să le dăm de lucru specialiştilor ca să corecteze ceea ce au făcut politicienii”, a declarat deputatul Radu Moldovan.

Au existat şi propuneri punctuale, pentru municipiul Bistriţa, care să fie avute în vedere de autorităţile locale şi centrale. Sever Roman, preşedintele Comisiei de mediu a PSD BN, a punctat necesitatea realizării variantei ocolitoare a municipiului (care ar conduce şi la reducerea poluării cu noxe şi a zgomotului), înlocuirea metodelor de deszăpezire (cu soluţii saline, care nu ar mai produce praf) şi „renunţarea la măturatul stradal”, toate în contextul în care, în 2011, au existat momente când au fost depăşite limitele admise pentru praf!

Comentarii

28/02/12 10:55
Vizitator

Pai bine mai neocomunistilor nu omul vostru care dupa ce a dormitat prin Senatul Romaniei a avut norocul sa ajunga primarul Bistritei ca urmare a unei nenorociri legate de incendierea bisericii evanghelice, a distrus arborii de pe marile bulevarde si din parc? Acum il sustineti tot pe el ca sa-si poata desavarsi crima: drumul de centura ocolitoare prin Padurea Codrisor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5