Sarea din bucate, primarul din Feldru şi Protecţia Consumatorilor

Primarul Ştefan Sângeorzan a reclamat, la începutul săptămânii, în cadrul unei conferinţe de presă, că firma soţiei sale a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 7.000 lei, pentru că a comercializat “două pungi de sare” care nu ar fi fost inscripţionate corespunzător. Edilul din Feldru s-a plâns că amenda comisarilor de la Protecţia Consumatorilor a venit după altele două aplicate de Finanţe şi de Mediu. Ştefan Sângeorzan a dat de înţeles că aceste verificări au venit cu dedicaţie ...”pentru tot ce nu este portocaliu”. Între timp, la Feldru s-ar vinde ţigări netimbrate şi alte cel, fără ca nimeni să verifice.

De cealaltă parte, comisarul şef Dina Suciu a explicat motivele pentru care firma a fost amendată. “După cum am informat consumatorii în comunicatul anterior nr. 3264/14.12.2011, în perioada 14.11.2011 -15.12.2011, CJPC Bistriţa-Năsăud a efectuat controale privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice sărbatorilor de iarnă. În cadrul acestei tematici, în data de 21.11.2011, două echipe de control au verificat operatorii economici din Feldru, respectiv Sângeorz Băi, ocazie cu care a fost efectuat şi controlul despre care vorbeşte Ştefan Sângeorzan. (…) Unitatea a fost găsită cu abateri în mai multe domenii, drept urmare a fost sancţionată cu două amenzi şi două avertismente”, se arată în răspunsul şefei de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Astfel, o primă amendă de 5.000 lei s-a aplicat pentru că la data controlului a fost găsită în unitate sare ambalată în saci de plastic, care era comercializată de operatorul economic vrac sau preambalată în pungi de 2 Kg, contrar prevederilor legale (este interzisă comercializarea cu amănuntul a sării iodate). Amenda pentru această abatere este cuprinsă între 5000 lei şi 10000 lei.

A doua amendă, de 2.000 lei, a fost dată pentru că în magazin se comercializau legume şi fructe pentru care la data controlului nu s-a putut face dovada actelor de provenienţă din care să rezulte clar informaţiile care trebuie afişate la comercializarea acestor produse (ţara de provenienţă, soiul, clasa de calitate, care poate fi calitate extra , calitatea I şi calitatea a II- a). Avertismente a primit societatea comercială pentru lipsa Buletinului de verificare metrologică a cântarului din dotare (deşi poate fi dată şi amendă între 2000 – 20000 lei) şi pentru lipsa informaţiilor privind compozţtia, alergenii şi a altor informaţii în limba română la produsele comercializate, atât cele alimentare cât şi cele nealimentare.

“Acuzele aduse prin declaratia domnului Ştefan Sângeorzan atât instituţiei cât şi mie personal sunt absolut nefondate, în opinia mea, tendenţioase. Faptele sancţionate au fost evaluate cu singura unitate de măsură - LEGEA ROMÂNĂ. Faptul că încearcă să politizeze şi să se acopere de umbrela unui partid politic, în opinia mea, spune multe şi las consumatorul să aprecieze acest fapt. Am convingerea că oricare partid politic nu va acoperi faptele nimănui şi fiecare suntem răspunzători de riscurile pe care ni le asumăm, fie ca simpli cetăţeni, fie ca operatori economici. Totodată, am convingerea, în urma faptelor sale, că nu are puterea de a-şi recunoaşte greşelile şi nu am nevoie, când le va conştientiza, nici macar de scuzele sale”, precizează comisarul şef Dina Suciu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5