Ioan Gyuri Pascu: ceea ce fac eu pe scenă este un exerciţiu de sinceritate!
Îndrăgitul artist şi cantautor Ioan Gyuri Pascu va reveni la Bistriţa după mulţi ani, fiind invitat în recital la Gala Bistriţa Folk Zece, pe 18 noiembrie, la Sala Polivalentă. Înainte de a se adresa direct publicului bistriţean, Ioan Gyuri Pascu rememorează începuturile sale într-ale muzicii şi o amintire de la Bistriţa, de la începutul anilor ’90, când îşi lansa albumul Mixed Grill, desemnat atunci albumul de autor al anului în România. Acum, între două filmări pentru televiziunile naţionale, Ioan Gyuri Pascu este prezent la tot mai multe festivaluri de folk din ţară, cu recitaluri extraordinare.
Fl.S.: Ioan Gyuri Pascu îţi împarţi timpul între filmări, muzică folk şi deplasările prin ţară; cum este să trăiesti în ritmul acesta agitat?
I.G.P.: Este foarte frumos, mai ales că eu mi-am mai înjumătăţit, în general, ritmul, încercând să nu mai muncesc atât de mult. Acuma, însă, fiind toamnă festivalurile sunt mai multe şi filmările sunt mai multe! Asta îmi face plăcere fiindcă după mulţi ani de zile, în care nu am fost chemat atât de des la festivalurile de folk, acuma, brusc, m-au descoperit organizatorii, probabil o fi dat domnul Mihai Cosmin Popescu vreo melodie cu mine la Omul cu chitara, cine ştie? Oricum, în ultima vreme am tot mai multe invitaţii şi asta mă bucură mult!
Fl.S. Poate că pe aceşti organizatori de festivaluri i-a lovit, subit, o Melancolie….
I.G.P. Da, da, se poate, că le place melodia aceasta, Melancolie! Care are şi o istorie foarte frumoasă: am scris-o când aveam optsprezece ani şi când a împlinit ea optsprezece ani a fost pusă pe disc. Am compus-o în ’79 şi a apărut în ’97! Melancolie este o piesă care mi-a rămas în suflet, fiind prima mea compoziţie care a ajuns la o anume celebritate. În ’82, fiind la Serbările Scânteii tineretului a intrat într-un top la canalul de tineret al radioului.
Fl.S. Care a fost relaţia ta de-a lungul vremii cu muzica folk?
I.G.P. Prima melodie pe care am învăţat-o cu chitara şi cu vocea a fost Rănitul dintre linii, dar imediat cum am început să cânt am şi compus. În revista Flacăra apăreau partiturile şi textele unor cantece celebre pe atunci, de Valeriu Sterian, Doru Stănculescu, Nicu Alifantis pe care le învăţam, chiar şi un cântec al lui Evandro Rosetti l-am învăţat atunci. Aceste cantece m-au ajutat foarte mult pe mine; eu am început să cânt cu chitara prin ’76 . Acuma cânt absolut de toate! Am un proiect care se cheamă Live story şi în care, de fapt, îmi povestesc viaţa, numai că într-un recital nu este timp să cânt totul. În cântecele mele povestesc ce-mi aduc aminte despre viaţa mea şi chiar povestioarele unor cântece de-ale mele. Este un exerciţiu de sinceritate, eu aşa îi spun. Şi totul se întâmplă cu o chitara şi o voce – este foarte sălbatic şi sincer ceea ce fac eu în proiectul acesta. Şi eu am şi proiecte cu trupa.
Fl.S.: Ăti aminteşti, ce relaţie ai avut tu cu Bistriţa de-a lungul anilor? Ai mai cântat aici?
I.G.P.: Da, chiar am avut la Bistriţa o lansare a primului meu L.P., Mixed Grill şi îmi amintec că ţineam în mână discul acela de vinyl şi a venit la mine un om şi m-a întrebat de ce sunt atâtea cântece în limba engleză pe acel album. Şi i-am explicat că atunci când îmi vin în minte în engleză le compun în engleză, iar când vin în româneşte, în româneşte rămân. Şi chiar în franceză, uneori. Da, aşa a fost atunci, când omul mi-a spus că “sunt prea multe cântece în engleză pe placa asta”!
Fl.S. După atâţia ani, te aşteptăm din nou, cu drag la Bistriţa! Le faci bistriţenilor o invitaţie pentru Gala Bistriţa Folk Zece, de la Polivalentă?
I.G.P.: Desigur! Dragi bistriţeni, vă aştept să veniţi la Gala Bistriţa Folk Zece de pe 18 noiembrie să vedeţi şi un recital foarte frumos, pe care îl voi face eu pentru voi! Şi inedit, şi sincer, şi din toată inima!
Florin Săsărman
Gala Bistriţa Folk Zece este organizată de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi ASCRIM, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa, al Centrului Judeţean pentru Cultură şi al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud. Spectacolul se va desfăşura în data de 18 noiembrie la Sala Polivalentă, iar biletele de intrare au fost puse în vânzare la Centrul Cultural Municipal Bistriţa.
Citiţi şi:
- Ducu Bertzi: În cazul muzicii folk vârsta publicului nu a urcat odată cu vârsta noastră, ci
- Mircea Baniciu: tinerii de astăzi cântă refrenele formaţiei Pasărea Colibri fiindcă le-au învăţat de pe discurile părinţilor l
- Gala Bistriţa Folk zece
- Elevii si studentii beneficiaza de o reducere cu 50% a pretului biletelor de intrare
- De zece ori dependentă de Bistriţa Folk
Adaugă comentariu nou