Noi repere critice
Criticul Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, aduce, la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, volumul „Poeţi români de azi. Alte erezii”. Cartea este pe aceeaşi linie cu „Erezii lirice” (Editura Limes 2004), existând o serie de puncte comune, însă dincolo de acestea fiecare volum surprinde prin cercetarea aplicată asupra poeziei.
Erezia este o abatere în domeniul cunoaşterii, cu elemente creative implicite, Andrei Moldovan cercetând manifestările literare care au produs mutaţii estetice esenţiale. În volum sunt incluşi o seamă de poeţi care au constituit un reper la intrarea în anii ’90, prin atitudinea lor: Mircea Dinescu, Ana Blandiana, dar şi optzeciştii Ion Mureşan, Mircea Petean, Daniel Corbu, Gheorghe Izbăşescu. Cartea este o imagine asupra poeziei noastre de azi, ca peisaj liric, în care coexistă tendinţe diferite, generaţii diferite, valori diferite, cu convingerea autorului că nicio grupare nu poate confisca peisajul. Structurat în şase capitole – „Cornul de vânătoare”, „Graţioasa bulversare a esteticului”, „Ademeniţi de o stare de criză”, „Luciditatea poeţilor”, „Farmecul riscului”, „Ispitele metatextului” – volumul este, dincolo de toate, unul al lămuririlor în ceea ce priveşte poezia şi limitele acesteia. Convins că poetul arde ca o lumânare, Andrei Moldovan încearcă să-l descopere dincolo de singurătatea zilei de mâine. Fiecare titlu este, în acest volum, o esenţă a întregului text, o metaforă a lumii poeţilor. Pătrunzând în tainele poeziei, criticul dă verdicte pentru fiecare generaţie şi pentru fiecare reprezentant al acesteia. Despre Mircea Cărtărescu spune că recuperează o formă lirică şi schimbă astfel percepţia stereotipă asupra spaţiului şi timpului.
Viorel Mureşan se remarcă printr-o atitudine curajoasă, care-l scoate din nota comună, iar Nicolae Avram este un poet îndrăzneţ, incomod şi penetrant, demn de osteneala lecturii. Nu lipsesc ereziile de duminică ale lui Ioan Pintea, cu sensurile lor profunde şi neaşteptate, poetul stăpânind deplin limbajul.
O carte în care, precum într-o expediţie de ani de zile, criticul reuşeşte să aducă anumite clarificări în ceea ce priveşte poeticul, fiind, dacă vreţi, un curs pentru noi, cei pasionaţi de poezie. Un adevărat discurs despre poezia de azi, o oglindă lirică.
Adaugă comentariu nou