S A E C U L U M

Dincolo de nostalgii

Domnul CORNEL COTUŢIU a realizat o ANTOLOGIE a scriitorilor şi artiştilor plastici saeculişti, adică lucrarea intitulată: SAECULUM, Dincolo de nostalgii, pe care am citit-o cu un interes deosebit pentru a cunoaşte oameni-scriitori de pe meleagurile unde m-am stabilit pentru ultima parte a vieţii mele pământeşti, dacă aşa va vrea Dumnezeu.

Recunosc faptul că am primit de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud-Domnul Ioan PINTEA această carte cu un an în urmă, dar m-am apropiat abia de curând de text, deşi am ţinut volumul în preajmă. Ceea ce bănuiam, s-a adeverit: nu este o carte uşor de pătruns. M-a ajutat, la început, faptul că este tradus cuvântul latinesc SAECULUM, cuvânt care înseamnă: timp, generaţie, epocă, perioadă, spirit al veacului. Deşi l-am întâlnit de multe ori în viaţă nu-i ştiam semnificaţia în româneşte, dar nici la Dicţionar n-am apelat cum fac de obicei. Am scris acest delaliu cu gândul la cei care văd titlul acesta în librării şi nu au făcut Latină la şcoală, aşa ca mine.

Merg mai departe, deci, pătrund în conţinutul cărţii, cu al cărei nume am botezat articolul pe care tocmai îl citiţi, pentru ca să văd „spiritul veacului”. Mă întâlnesc, prin intermediul scrisului, cu 26 de personalităţi ce m-au fermecat. Înainte de a citi despre fiecare scriitor, am apreciat prezentarea acestei Mişcări Literare, SAECULUM, ce a vieţuit între anii 1980-1986 din textele: Cuvânt înaintea altor cuvinte, scris de Cornel COTUŢIU, Saeculum, o aventură a spiritualităţii, scris de Zorin DIACONESCU, Saeculum după saeculum, scris de Andrei MOLDOVAN şi Scrisul este subversiv, scris de Olimpiu NUŞFELEAN.

În cuprinsul Antologiei, scriitorii sunt prezentaţi într-un mod plăcut: date biografice, fragmente din opera lor, fragmente din alte scrieri despre creaţia şi activitatea, sau viaţa lor.

În economia acestui articol nu mă pot referi la toate personalităţile din carte, ci doar la una. Voi vorbi despre domnul Andrei MOLDOVAN. Selecţia, pentru că despre toţi aş fi scris cu plăcere după ce am citit, fiindcă absolut totul este interesant în acest volum, am făcut-o prin joc. Am deschis la pagina 151. Pentru că ’51, este anul naşterii mele, am decis.

Deschid o paranteză. De curând, pe 28 august 2009, mi-am dus musafirii veniţi de la Bucureşti la Muzeul Liviu Rebreanu şi domnul Valer Ilovan, muzeograful, ne recomandă să cumpărăm o carte: LIVIU REBREANU prin el însuşi, Editura ACADEMIEI ROMÂNE, autori: Niculae GHERAN şi Andrei MOLDOVAN. Asta da sincronicitate! Închid paranteza.

Din paginile despre Andrei MOLDOVAN din cartea: SAECULUM, Dincolo de nostalgii, voi reproduce un fragment dintr-o apreciere critică apărută în ECHINOX:

„În volumul EREZII LIRICE, Andrei Moldovan propune o perspectivă nouă de abordare a poeziei româneşti actuale, transformând erezia în planul expresiei şi al trăirii poetice într-un principiu de creator bază al modernităţii. Formă de cunoaştere şi creaţie instituită din timpuri străvechi, erezia implică şi problematica scrisului şi a demonicului, devenind astfel una din categoriile negative care contribuie la crearea specificului poeziei moderne. Demersul atent susţinut teoretic, cu exemplificare mai întâi pe texte din literatura universală (Lautrémont şi Esenin), dar şi prin argumentări filozofice atent alese care îi conferă valabilitate, are ca punct de interes generaţia tânără a poeziei româneşti, reprezentând o modalitate-cheie de abordare a acesteia. Autorul se dovedeşte un fin analist, urmărind inovaţia şi vocea personală pe care fiecare poet abordat (Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Vasile Igna, Ion Mureşan, Ruxandra Cesereanu, Ioan Pintea etc.) le propun şi care devin forme de erezie prin distanţa sau ruptura de modelele anterioare, ceea ce implică o permanentă valorificare a creaţiei prezente şi trecute. Volumul se află sub semnul varietăţii întrucât Andrei Moldovan se simte tentat de controversa optzecistă, încercând o clarificare a raportului optzecism-postmodernism în contextul creaţiei lirice româneşti. Fără a fi o lucrare de amploare [...], Andrei Moldovan se remarcă totuşi prin siguranţa de sine şi maturitatea critică a (meta)textelor pe care le scrie.”

Despre grupul scriitorilor care au înfiinţat SAECULUM în anii 1980, Andrei MOLDOVAN ne spune: Doamne, eram nepermis de tineri!

Consider util ca lucrarea: SAECULUM, Dincolo de nostalgii să fie recomandată ca lectură elevilor de liceu şi studenţilor având, în esenţa ei, mai multe daruri, inclusiv acela de a completa cultura generală a unui om.

Astăzi, 14 septembrie 2009, când scriu aceste rânduri avem Bucuria cinstirii Sfintei Cruci şi ne amintim cum a apărut acest semn, CRUCEA, pe cer, în miezul zilei, alcătuit din stele ce scriau pentru a citi Împăratul Constantin: „Învinge prin aceasta”! Aşa a învins, cu o Cruce mare de aur şi pietre scumpe în faţa oştirilor sale şi a intrat în Roma în anul 312 d.Hr.

Iată cum putem învinge neştiinţa: citind cărţi, dar cu gândul la Dumnezeu, cu bună credinţă!

Cartea SAECULUM, Dincolo de nostalgii este un mijloc de comunicare şi o Bucurie!

Bucuraţi-vă, cei care sunteţi născuţi sau trăiţi pe aceste meleaguri, alături de mine!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5