Nouă tineri bistriţeni vor primi bani de la stat
Tinerii care doresc să-şi dezvolte afaceri pe banii statului, trebuie să se grăbească să depună planurile de afaceri.
Şi asta pentru că, pe data de 1 octombrie, sesiunea de transmitere a planurilor de afaceri în cadrul programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri se încheie.
Nouă tineri întreprinzători din Bistriţa-Năsăud primesc 10 mii de euro nerambursabili pentru noile lor afaceri. Unii îşi construiesc hale, alţii sală de fitness, iar un bistriţean îşi plăteşte o parte dintr-un utilaj de piese auto complet automatizat.
Din totalul de 81 de astfel de societăţi comerciale, ale căror înfiinţare a fost suportată integral de stat doar 11 au cerut finanţarea de 10 mii de euro şi până acum un singur dosar a fost respins.
Tinerii înscrişi în sesiunea de depunere a planurilor de afaceri vor putea obţine câte 10.000 de euro, bani pe care statul îi acordă pentru finanţarea activităţilor firmelor pe care le-au înfiinţat.
Pentru a putea accesa cei 10.000 de euro ca sprijin în dezvoltarea unei afaceri, tinerii interesaţi trebuie să aibă până în 35 de ani împliniţi şi să înfiinţeze pentru prima dată o firmă. Totodată, ei trebuie să prezinte un plan de afaceri foarte bun care să obţină punctajul necesar pentru a se putea califica.
Planul de afaceri trebuie să cuprindă domeniul de activitate al firmei, obiectivele propuse, resursele materiale, tehnologice, informaţionale şi umane necesare desfăşurării activităţii, planul prognozat de venituri şi cheltuieli, precum şi evoluţia economică a întreprinderii, pe termen lung.
Planurile de afaceri care propun investiţii cât mai mari în producţie sau servicii, vor avea prioritate. Dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, tinerii obţin de la stat fonduri nerambursabile, în cuantum de maximum 50 la sută din valoarea proiectului aferent planului de afaceri şi nu mai mult de 10.000 de euro.
Un aspect important îl constituie faptul că firmele înfiinţate în cadrul programului sunt scutite de plata contribuţiilor sociale pentru veniturile a cel mult patru angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată, dar nu mai mult de echivalentul unui salariu mediu brut pe economie din anul anterior, pentru fiecare angajat.
Totodată, ei mai beneficiază de scutirea taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Registrului Comerţului. După trei ani de activitate sau din momentul în care cifra de afaceri depăşeşte 500.000 de euro firma îşi pierde denumirea de microîntreprindere iar tânărul întreprinzător nu mai beneficiază de nici o facilitate acordată de stat.
Citiţi şi:
- Tinerii se pot înscrie în cursa de 10.000 de euro de la stat
- Şi în 2012, tinerii întreprinzători vor primi bani de la stat
- Sprijinul guvernamental de 10.000 euro nu-i mobilizează pe bistriţeni
- Peste 50 de bistriţeni, interesaţi… la nivel declarativ de finanţări nerambursabile pentru IMM-uri
- Sprijin financiar, între 10.000- 25.000 de euro, pentru tinerii care vor să se facă fermieri
Adaugă comentariu nou