LA GLEDIN S-A DEZVELIT SI SFINTIT UN MONUMENT IN MEMORIA EROILOR

GLEDINARI CARE S-AU JERTFIT IN CELE DOUA RAZBOAIE MONDIALE

Sub un cer senin de inceput de toamna, cu miros de fan cosit si mere coapte, la 93 de ani de la sfarsitul primului Razboi Mondial, respectiv la 67 de ani de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, in satul Gledin, in ziua de 3 septembrie 2011, s-a dezvelit si sfintit un monument modern, pentru neuitarea eroilor gledinari, morti pe campurile de lupta, in cumplitele razboaie mondiale, care au indoliat fiecare familie de gledinari.

In micul satuc Gledin de la poalele Calimanilor, s-au adunat episcopi, protopopi, preoti, calugari, calugarite, generali, colonei, ofiteri si subofiteri de diferite grade, o garda de onoare cu drapel si fanfara. Deasemenea au fost prezente autoritatile locale, judetene, deputati, senatori, oameni de cultura si numerosi cetateni din Monor, Gledin si din satele vecine. Au fost prezenti fii ai satului raspanditi in tara si in lume.

Ceremonialul militaro - religios a inceput cu o slujba oficiata de PS episcop Vasile Somesanul insotit de preotul paroh Ioan Titieni si de un sobor de preoti. In continuare s-a facut un parastas pentru eroi.

In timp ce fanfara intona Imnul de stat, s-a dezvelit si sfintit Monumentul eroilor gledinari.

Au luat cuvantul PS episcop Vasile Somesanul, care a rostit un vibrant cuvant de invatatura si s-a rugat pentru pacea intre oameni si intre popoare. Primarul com. Monor de care apartine si Gledinul, Ioan Cira a subliniat efortul financiar pe care l-a facut comuna pentru edificarea acestui monument al neuitarii. Cuvinte de inaltare patriotica au mai rostit consilieri comunali, lt. col. (r) Dragan Dorin, prof Dumitru Muresan, prof. universitar Teodor Tanco si alti invitati.

Col. (r) ing Ioan Vlaic, fiu si cetatean de onoare al satului Gledin, autorul acestor randuri, in cuvantul sau a spus ca, dupa cum se stie, la 28 iulie 1914, Austro - Ungaria, a declarat razboi Serbiei si razboiul a inceput cu toata furia, durand pana la sfarsitul anului 1918, cand Austro - Ungaria s-a prabusit iar Germania a cerut incetarea ostilitatilor.

Din istoria militara a primului Razboi Mondial, vorbitorul a prezentat un episod autentic trait de prof. Grigore Toma, care povesteste cum a ajuns si cum a fost primita vestea despre inceperea primului Razboi Mondial in satele Monor si Gledin: " Imi aduc aminte ca, dupa ce s-a declarat razboiul (28-07-1914 ), in prima duminica eram in piata comunei Monor, cam pe la 5 - 6 dupa masa, stand de vorba cu niste sateni si, deodata, vad ca sosesc doua carute cu soldati care s-au indreptat spre multimea de la joc. Dupa ce s-au dat jos din carute, un soldat mai mare in grad a anuntat ca, intrucat a inceput razboiul, imparatul Franz Joseph a ordonat mobilizarea tuturor barbatilor de la 20 la 40 de ani si prezentarea lor in termen de 24 de ore la comandamentele militare de care apartin. Mobilizatii din Monor si Gledin se vor prezenta a doua zi in piata din Monor, pentru a fi condusi la comandamentul militar din Bistrita. Acest ordin s-a comunicat si in Gledin.

Jocul s-a oprit, au inceput vaietele si plansetele. Toata lumea a plecat sa vesteasca pe cei de acasa si sa-i pregateasca pe cei ce trebuiau sa plece la razboi.

Noaptea ce a urmat a fost o noapte de groaza si durere, bocetele si vaietele se auzeau si la miezul noptii. Parintii isi plangeau copii, nevestele sotii, copiii cei mici nu puteau sa se dezlipeasca de tatal lor de care se desparteau acuma poate pentru totdeauna.

Acesta a fost inceputul care s-a continuat fara intrerupere timp de 4 ani.

In ziua urmatoare toti cei vizati din Monor si Gledin s-au adunat in piata din Monor, asa cum s-a ordonat. Cu ei au venit familiile, rudele, prietenii si vecinii, acolo la despartire am vazut scene zguduitoare, sfasietoare de durere intre cei ce plecau si cei care i-au insotit. Soldatii cu greu i-au despartit de familii si cu greu i-au incolonat pentru plecare. Dupa incolonare, soldatii au plecat cu ei la Bistrita, dar familiile i-au insotit pana in dealul Monorului iar o parte dintre ei pana in Bistrita.

De plecat au plecat multi, inapoi au venit putini, cand si cand cate unul, dar si acestia mutilati."

Acestor soldati eroi, 40 la numar, gledinarii cu piosenie si respect le-au ridicat acest monument al neuitarii, care sa aminteasca generatiilor prezente si viitoare ca ei au facut suprema jertfa pe campurile de lupta in cele doua razboaie mondiale. Mormintele lor sunt raspandite in cele patru zari ale Europei: Italia, Serbia, Galitia, Bucovina, Bistrita, Zalau, Ungaria, Romania si Rusia.

In incheierea emotionantei ceremonii militaro – religioase s-au depus coroane de flori din partea autoritatilor locale, judetene, a veteranilor de razboi, Cultul Eroilor si din partea unor partide politice.

Garda de onoare cu drapel si fanfara a dat onorul si a defilat.

Glorie si onoare eroilor gledinari !

Se cuvine sa mai precizam ca finantarea monumentului s-a facut de Primaria com. Monor, primar Ioan Cira, viceprimar Todoran Ion.

Un rol important in amplasarea si sprijinirea executiei lucrarii l-a avut preotul parohiei Gledinului, Ioan Titieni.

Scuptorul monumentului: Basaraba Ovidiu

Arhitect; Nicolae Melesan

Constructor: I. I. Man Vasile

Col (r) ing Ioan Vlaic

fiu si cetatean de onoare al satului Gledin

Comentarii

06/09/11 12:24
Vizitator

Har, Pace si multa Binecuvantare din partea Lui Dumnezeu tatal si al Lui Dumnezeu Fiul, spre odihna celor cazuti pentru aceasta tara! Cinste tuturor eroilor neamului de acest fel , iar domnului primar din com. Monor si tuturor "sponsorilor" acestui frumos eveniment, cuvinte de lauda si inalta apreciere pozitiva ! De altfel, cred ca din aceasta "zona" a Vaii Lutului, sunt multi ofiteri, subofiteri,maistrii militari ,simplii militari in termen si alti "barbati ai satului" care au infruntat "moartea " cu mult curaj si si-au dat viata pentru binele acestui popor. Speram ca n-au murit si nu s-au jertfit degeaba . Numele lor, va sta cu cinste si onoare, pe acest frumos monument de acum incolo.Niciodata noi, nu-i vom uita si-i vom cinsti spre vesnica "pomenire"!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5