Teaca şi-a cinstit eroii, în preajma Zilei Naţionale! Noul Monument al Eroilor, sfinţit şi dezvelit în prezenţa autorităţilor

                Localitatea Teaca este o străveche vatră de locuire și simțire românească!

               Ridicarea, Dezvelirea și Sfințirea Monumentului Eroiloreste o realizare importantă a Primăriei Teaca și a întregii comunități!! Biserica, Armata si Aleșii noştri (locali și județeni) și-au dat mână cu mână punând împreună pumnul impotriva furtunii, pecetluind cu amintirea și cinstirea Eroilor Neamului veșnicia Poporului Român! De la deputatul Bogdan Ivan care a rostit, liber, in cuvinte puține dar spuse din inimă, adevărurile care ne dor si Speranțele care ne animă, la primarul Damian Iustian Muntean care a adus un omagiu binemeritat Eroilor, la părintele Protopop Alexandru Vidican cu un cuvânt de invățatură (rostit la liturghie) care s-a asezat ziditor in inimile tuturor, azi ne-am adunat cu toții in jurul Monumentului Eroilor cu inimile smerite si cu lacrimi in ochi!

              O organizare deosebită a evenimentului a așezat pe fețele și în sufletele participanților o mulțumire vizibilă! Dis de dimineață în biserica plină de localnici și de oaspeți din satele comunei, s-a săvârșit Sfînta Liturghie încheiată cu un scurt recital de colinde susținut de Cornelia Ardelean, Mădălina Oltean, de diecii Cristian Florea din Ocnița și Viorel Iohan din Teaca și cu cuvintele de învățătură, de pus pe rană cum se spune, rostite de părintele protopop Alexandru Vidican și de părintele paroh Vasile Motogna. Garda de onoare a dat apoi onorul oficialităților, în acordurile sublime a melodiilor fanfarei garnizoanei Bistrița drijată de plutonierul adjutant Bogdan Bejinaru. După slujba de Te Deum au rostit cuvântări cu valențele descrise mai sus. deputatul Bogdan Ivan, extrem de inspirat și primarul Damian Iustian Muntean vizibil emoționat. Prezenți la eveniment, președintele Consiliului Județean, domnul Emil Radu Moldovan și doamna prefect Mica Oprea au asistat încîntați la...desfășurarea de forțe din fața monumentului. Alături de ștaful județean al Partidului Social Democrat a fost și o delegație județeană a Partidului Național Liberal în care i-am remarcat pe domnul Stelian Dolha, pe viceprimarul Tecii, Florin Oltean și pe consilierul din Ocnița, îmbrăcat în straie populare, Daniel Virag. Lume multă, lume bună și între toți o delegație îmbrăcată ca la Întâi decembrie 1918 la Alba Iulia, sosită în frunte cu părintele Victor Vărărean din Pinticu Tecii! Prezentă, ca întotdeauna la astfel de evenimente, a fost o delegație a Organizației Naționale Cultul ’’Eroilor Regina Maria’’, filiala județeană ’’Liviu Rusu’’ în frunte cu coloneii in rezervă Gheorghe Tanco și Ioan Cordovan care au oferit o diplomă de onoare edilului șef al comunei! Nefiind decât un cronicar sentimental, nu m-am documentat despre alți participanți evidențiindu-i doar pe cei pe care îi cunosc...din vedere!! Oricum spațiul frumos amenajat din fața Primăriei a fost plin de oameni iar televiziunea AS TV Bistrița a fost prezentă cu o echipă de filmare în frunte cu directorul Cristian Berari!

               Depunerea coroanei de flori din partea Primăriei a fost urmată de defilarea gărzii de onoare formată din militari ai Brigăzii 81 Mecanizate ’’General GRIGORE BĂLAN’’. Garda de onoare formată din două plutoane de militari și fanfara garnizoanei Bistrița a fost însoțită de însuși comandantul Brigăzii 81 Mecanizate ’’General GRIGORE BĂLAN’’, distinsul colonel Cornel Scurt.Manifestarea, acest moment astral al zilei de 27 noiembrie, s-a încheiat cu un scurt program de cântece. Mai întâi Cornelia Ardelean a scos din lada de zestre a Neamului un cântec definitoriu care ne-a făcut pe toți să ridicăm recunoscători privirile înlăcrimate spre Cer, apoi grupul de elevi de la liceul ’’Constantin Romanu Vivu’’ din Teaca coordonați de profesoara Geta Petrovan a prezentat trei cântece minunate în conținut și în interpretare. Momentul artistic a fost încheiat de către un grup de tineri, membrii ai Ansamblului folcloric ’’Cununa Grâului’’ din Ocnița:’’Era-n vreme de război’’, ’’Cântecul Bucovinei’’ și ’’Măi române să fii mândru’’ au fost melodiile la care Eroii care își dorm somnul de veci în pământul străvechi al Patriei și peste tot pe acolo pe unde Patria i-a chemat, parcă au tresărit ascultând Odele neuitării rostite de nepoții și de strănepoții lor!

                Privind fețele oamenilor simpli prezenți azi la Monument mi-am auzit inima vorbind singură parcă: ’’... vai cât de puțin îi trebuie omului pentru a fi fericit: pace în suflet și pe Pământ, liniște în cuget și bucurie în simțire’’! Și toate acestea sunt la îndemâna noastră a românilor! Cu o singură condiție, mi-am zis eu îngândurat: să privim cu smerenie și cu încredere totală către Bunul Dumnezeu!

                Felicitări tuturor participanților! Să murmurăm așadar, împreună, abia șoptit:

Presărați pe a lor morminte ale laurilor foi

Spre a fi mai dulce somnul, fericiților Eroi...

 

Cronicar voluntar din rezerva activă a Armatei,

Colonel în retragere Florentin Archiudean


 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5