Cununa grâului din Ocnița – spectacol la Viile Tecii!

Colonel (niciodată) în retragere, Florentin Archiudean

                 Ziua de 24 ianuarie 1859, Ziua Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească sub sceptrul aceluiași Domn, colonelul Alexandru Ioan Cuza este, încă, o zi sfântă în sufletele românilor de pretutindeni! Pentru că este ziua în care, în epoca modernă, s-a consfințit nu doar în Conștiința Românească unitatea de limbă și neam, ci și ziua în care Europa și Lumea întreagă au luat act și nu s-au mai putut opune deschis actului de voință al Poporului, al Nației Române! Însă mai presus de aceasta, ziua de 24 ianuarie 1859 a turnat gaz peste spuza care acoperea jăraticul aprins din sufletele românilor de peste munți, din Transilvania și din toate teritoriile pe care viețuiau atunci românii! 24 ianuarie 1859 a fost deci Ziua în care Speranța românilor, îmbrăcând hainele de sărbătoare ale Virtuții Romane Renăscute, a luat chip de Țară! 24 ianuarie 1859 a fost deci  Ziua în care Speranța românilor a trecut munții în Transilvania în așteptarea momentului recuceririi Demnității depline a Nației Daco-Romane. Acest moment a avut loc la Întâi Decembrie 1918 sub sceptrul măreț al regelui Ferdinand Întâiul - INTREGITORUL, la Alba Iulia.

               Ansamblul folcloric Cununa Grâului al comunei Teaca a răsărit precum un stejar micuț, însă peste măsură de viguros la 25 octombrie 2011, pe pământul multimilenar al satului Ocnița, tocmai din aceste speranțe, din această mândrie, din această sămânță bună și roditoare care este Amintirea vremurilor de glorie ale Nației!  Însă noi nu trăim doar din Amintiri, ci, mai ales, din tezaurul de demnitate preluat de la strămoșii noștri, din Zestrea inegalabilă și nepieritoare lăsată de înaintași, de țăranul român îndeosebi! Nu vom fi niciodată la înălțimea Omenească a acestui țăran, însă ne îmbrăcăm sufletele, vorbele și faptele  cu respectul pentru tot ceea ce EL ne-a lăsat în sfânta sa ladă de zestre. La zi mare, vorbe mari rostesc! Însă eu, noi, credem în aceste vorbe mari – pentru că vorbele mari tind să rodească în noi fapte mari!

                 Așadar. Cu mic cu mare Ansamblul folcloric Cununa Grâului din Ocnița a fost prezent duminică, 28 ianuarie, la invitația și în organizarea aleșilor sătenilor, în satul Viile Tecii, unde a prezentat un spectacol folcloric și, zic eu surâzând, un adevărat regal folcloric, pentru a fi în ton cu limbajul mass mediei de azi în care tot ceea ce nu este incendiar, fenomenal, absolut înspăimântător, etc, etc, nu este... cool de loc!!

                În fapt cei 31 de copii și tineri prezenți (din cei 51 aflați în ordinea de bătaie a Cununii) au jucat (și s-au jucat) dansând și cântând pe scenă cu o bucurie care nu se poate descrie în cuvinte, o bucurie pe care nu au trăit-o decât părinții și bunicii alături de toți spectatorii care au umplut sala căminului cultural. Doamna Cornelia Ardelean a prezentat un spectacol frumos în care au alternat dansurile locale, ale Câmpiei Transilvane, cu dansuri din Maramureș, cu cântece populare adevărate rostite din suflet de noua generație de soliști ai Cununii – Alexandra Moldovan (Pinticu Tecii), debut absolut pe scenă, Cristian Oltenaș (Stupini), Ștefania Danciu (Pinticu Tecii) și Daria Dorgo (Ocnița), (Patrisia Vărărean, un alt talent din Pintic fiind răcită, doar a dansat). Alături de noi și de spectatorii încântați de revedere, au fost cununițele de ieri Iulia Roxana Horga și Teodora Maria Florea care deși au zburat spre zările albastre ale confirmării talentului lor, ’’se țin de neam’’, mereu și cu drag și de noi, de grădinița din care și-au luat zborul binemeritat de puțin timp! Profesoara de geografie Iulia Horga este mereu alături de noi încă, iar Teodora Florea, studenta la Conservatorul clujean și membra Ansamblului folcloric’’Cununa de pe Someș’’ îmi zice mereu că înainte de a fi orice ea este...un spic de grâu din cununa de spice a Ocniței... Cu așa moștenire și moștenitoare suntem siguri că am semănat mereu și semănăm și azi, semințe mirifice în pământul roditor al cântecului...

                Nu pot continua relatarea de pe acest front pașnic (așa cum ar putea și ar trebui să fie toate Fronturile pe Lumea asta) fără a prezenta ostașii, vrednicii ostași ai Cununii, spicele roditoare de mâine. Așadar au urcat pe scenă copii și juniorii Ionu' Precub – Alexandra Moldovan, Cristian Valea – Ștefania Danciu, Lucas Bugnar - Elena Kiss. Luca Florea (un dans)/Nicolas Butta(un dans) – Diana Gogzi, Vlad Moldovan – Mara Vintilă,  Paul Nour – Andrada Farcaș, Cristian Oltenaș - Maria Zegrean, Ionuț Cotoi-Andreea Bartoș,  Andrei Vărărean – Patrisia Vărărean. Un dans numit de noi ’’de Teaca’’ și o ’’Suită de dansuri de pe valea Someșului’’ antrenate de coregraful nostru Bogdan Adrian Pîntea au fost prezentate de copii noștri între care s-a întrecut pe ei înșiși Nicolas Butta (va avea 7 ani pe 10 august 2024), Andrei Vărărean (7 ani pe 12 mai 2024)  și Luca Florea (7 ani pe pe 21 martie 2024)!

          Seniorii, intrați în plutonul acesta în toamna anului trecut odată cu lăsarea la vatră a generației 2016, au dansat patru dansuri, care de care mai frumoase. Între ele, o suită de dansuri din Câmpia Transilvaniei urmată de o...învârtită (un dans...nu altceva!!) învățată la Cununa de la maestrul Aurel Muntean și antrenată minunat de Bogdan Pîntea, iar în final mult așteptatul dans din Maramureș în care s-au prins în horă seniorii și o parte dintre juniorii aflați la...poarta consacrării ... Au dansat așadar seniorii Florin Ioană-Daria Dorgo, Emanuel Rostaș – Zenuța Dombi, Dan Ioja – Andra Sabău, Teodor Ioja – Niculina Cioarec, Darius Bugnar – Diana Leuca, Ionuț Rostaș – Andreea Bartoș, David Cătinean- Patrisia Vărărean lor adăugîndu-li-se, la unele dansuri juniorii Mara Vintilă - Vlad Moldovan, Cristian Oltenaș – Alexandra Moldovan, Cristian Valea – Maria Zegrean.

             Spectacolul s-a încheiat cu recitalul Corneliei, cântece din zestrea satului  nostru, dedicate mamei și satului românesc. Apoi gazdele noastre s-au întrecut în  ospitalitatea cu care tinerii Ansamblului și părinții participanți au fost întâmpinați! Dulciuri, sucuri și vreo...15 metri liniari (sau pătrați, nu mai știu!)  de pizza  și pască de Teaca au recompensat efortul artiștilor noștri, obișnuiți deja de la spectacolele din Pintic, Archiud, Sânmihaiu de Câmpie, Teaca sau Ocnița cu o așa respectuoasă primire!

                Ziua Unirii Principatelor Române a fost cinstită așadar cum se cuvine în comuna Teaca și în acest an cu un spectacol folcloric de calitate, primul pe 2024 și al 226-lea din palmaresul ’’Cununii grâului’’ în cei 12 ani de activitate! Înainte de 1989, pe când cutreieram munții Patriei în aplicații ale vânătorilor de munte, noi, ofițerii Brigăzii 1 Vânători de Munte ’’General Grigore Bălan’’ din Bistrița, ne salutam, pe cele coclauri, zâmbind complice,  cu formula ’’Sănătate și...Cu Dumnezeu înainte...pentru construirea socialismului’’ văzându-ne apoi, fiecare, de sarcinile noastre zilnice în ale instrucției alpine.

             Acum, cum oare să pot  încheia rândurile mele avântate? Poate  semănând în ele aceeași ironie a sorții prezentă și în vechea formulă de salut: ’’Sănătate tuturor și...cu Dumnezeu înainte pentru...desăvârșirea construcției capitalismului’’!

            Oricum, din Ocnița numai de bine și să știți că Speranța nu moare niciodată în inima Creștinului! Sus inima români! Doamne nu uita de noi!

Colonel (niciodată) în retragere

Florentin Archiudean               

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5