Liturghie arhierească la Lechinţa
În duminica dinaintea Postului Mare al Paştelui, arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Lechinţa, la invitaţia vrednicului slujitor al altarului, părintele paroh Ioan Irimeş. Înaltul ierarh a fost întâmpinat în faţa bisericii de un grup de elevi, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, care i-au oferit flori, de primarul comunei, Romeo Florian şi de soborul de preoţi, în frunte cu protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican. Mitropolitul Andrei a fost însoţit de consilierul eparhial Claudiu Grama, de exarsul mănăstirilor – Dumitru Cobzariu şi de un sobor de preoţi. S-a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în faţa sutelor de credincioşi prezenţi în biserică şi în afara ei. Cuvântul de învăţătură, despre binefacerile postului, a fost urmărit cu un deosebit interes. Postul Mare este postul pocăinţei, al rugăciunii către Dumnezeu spre a ne face mai buni, mai smeriţi, postul este o perioadă de antrenament pentru a putea intra în împărăţia cerească, în Rai, a spus mitropolitul. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul credincioaselor din parohie, pregătit de Maria Nagy, iar artiştii Cornelia Ardelean Archiudean şi Alexandru Pugna au înălţat pricesne spre cer.
Înaltul ierarh a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Pinticu Tecii, pe diaconul Victor Vărărean. La ceremonie a participat şi preotul Ştefan Borodi, de la Catedrala Sfinţii Trei Ierarhi din Bistriţa, unde Victor Vărărean a slujit ca şi cântăreţ bisericesc vreme de trei ani. Părintele Borodi, cel care i-a fost îndrumător duhovnicesc mai bine de 12 ani, a avut cuvinte de laudă pentru tânărul preot, acesta dorindu-şi să devină un slujitor vrednic al altarului pentru care are har şi dar dumnezeiesc.
Ioan Irimeş, parohul gazdă, care slujeşte comunitatea din Lechinţa de 31 ani, un preot deosebit de vrednic, a mulţumit înaltului ierarhi pentru bucuria sădită în inimile credincioşilor pe care-i păstoreşte prin cuvântul de învăţătură rostit la Sfânta Liturghie şi prin prezenţa în mijlocul celor de aici.
Pentru vrednicia de care au dat dovadă au fost acordate diplome de aleasă cinstire primarului comunei Romeo Florian, Consiliului Local, Consiliului Parohial, Comitetului de Femei şi familiilor Ştefan Raşca, Andrei Suciu, N. Coprean, E. Râpan, A. Botiş, V. Mureşan, V. Petrican, G. Iojaşi Dumitru Toşca.
Sărbătoarea de la Lechinţa s-a încheiat cu agapa frăţească, o adevărată liturghie după liturghie, care a avut loc în moderna locaţie Tony Hous.
Au fost prezenţi deputatul Radu Moldovan, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu şi alţi invitaţi din judeţ şi din ţară.
Citiţi şi:
- Duminică, 26 februarie, mitropolitul Andrei, la Lechinţa
- La Pinticu Tecii, un preot tânăr într-o parohie străveche
- Liturghie arhierească, la Biserica Sf. Trei Ierarhi
- Victor Vărărean şi Ştefan Octavian Crişan, cu emoţii, preiau primele lor parohii
- Mitropolitul Andrei, în mijlocul credincioşilor de la Catedrala Ortodoxă de pe Odobescu
Adaugă comentariu nou