USL a parafat protocolul de colaborare cu sindicatele şi în BN

Protocolul dintre Uniunea Social Liberală şi cele patru confederaţii sindicale din judeţ prin care se stabilesc modalităţile de susţinere reciprocă pentru modificarea legislaţiei muncii şi a celei economice a fost semnat, în Bistriţa-Năsăud. Ieri, la prezentarea oficială a documentului, la conferinţa de presă, alături de reprezentanţii PSD, PNL, PC au fost şi lideri sindicali de la BNS, CNSLR „Frăţia” CSDR şi CNS „Cartel Alfa”.

Protocolul statuează că USL va prelua propunerile comune ale organizaţiilor sindicale şi patronale cu privire la legislaţia muncii (Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea negocierilor colective etc.) şi legislaţia economică, pentru a le promova ca iniţiative legislative în Parlament, prin intermediul deputaţilor şi senatorilor proprii. Mai mult, USL va promova şi susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, în contextul în care Executivul şi-a anunţat angajarea răspunderii asupra proiectului de modificare a Codului Muncii. De cealaltă parte, organizaţiile sindicale vor susţine, prin activităţi specifice, acţiunile USL pentru reuşita demersurilor parlamentare.

De altfel, filialele judeţene ale celor patru confederaţii sindicale au stabilit deja un calendar de acţiuni de protest. Peste 200 de sindicalişti bistriţeni vor picheta, în zilele de 4, 11 şi 18 martie, de la ora 16.00, Instituţia Prefectului, pentru a atrage atenţia autorităţilor vizavi de conţinutul promovat în noul cod al muncii.

În 8 martie ar putea fi declanşată greva de avertisment

CNSLR „Frăţia” a început deja strângerea de semnături pentru declanşarea grevei de avertisment. Potrivit liderului judeţean, Viorel Viţelariu, dacă majoritatea membrilor de sindicat vor fi de acord, în 8 martie (data angajării răspunderii guvernamentale în Parlament) o parte dintre angajaţii din instituţiile publice, dar şi din mediul privat, ar putea opri lucrul pe o perioadă de 2 ore. CNSLR „Frăţia” îi reprezintă, în judeţul nostru, pe salariaţii din sistemul medical, de la DGASPC, pe cadrele didactice afiliate la FSI „Spiru Haret” şi pe bugetarii de la Pro Lex.

Opinie generală: Noul cod este în defavoarea angajatului

Şeful Departamentului PSD pentru relaţia cu sindicatele, Doina Pană, crede că promovarea noului Cod al Muncii reprezintă „cireaşa de pe tort”, în contextul crizei economice actuale. Potrivit acesteia, modificările propuse nu au fost elaborate în urma unui studiu de impact, iar aşa-zisa „flexibilizare a pieţei muncii”, care nu a dat rezultate nici în ţări precum Franţa sau Italia, va conduce la „dezbinare socială şi, implicit, creşterea şomajului”.

Liderul PNL BN, Stelian Dolha, consideră că „relaţia dintre angajator şi angajat se creează prin muncă, nu printr-un articol de lege”, iar criteriul competenţei este aplicat şi acum, pentru că angajatorii nu-şi permit să dea afară oameni care aduc un plus de valoare şi un plus economic. În opinia sa, înăsprirea sancţiunilor pentru munca la negru nu va scoate la suprafaţă economia subterană, singura soluţie pentru eliminarea „economiei gri” fiind relansarea fiscală şi crearea de locuri de muncă. Dolha a mai precizat că „o măsură de dreapta”, aşa cum se vrea Codul Muncii, nu determină „conflict şi aroganţă”. Liberalul bistriţean a reclamat şi procedura de adoptare a noului act normativ, fiind a 11 oară când Guvernul apelează la asumarea răspunderii.

Punctele de vedere ale Opoziţiei sunt susţinute şi de sindicalişti. Preşedintele CSDR, filiala BN, Emil Mocian, crede că o asemene alege organică trebuia elaborată printr-un dialog social real, forma propusă de Guvern conducând la un „Cod al muncii politizat”. În context, Viorel Viţelariu, de la CNSLR „Frăţia” a criticat modul în care reprezentantul UNPR – Marian Sârbu – se dezice de actualul Cod al Muncii, pe care l-a promovat în 2003, când conducea ministerul de resort. Viţelariu crede că actul normativ a fost promovat de Guvern pe fondul „unor interese obscure şi meschine”. De la aceleaşi premise porneşte şi punctul de vedere al celor de la BNS. Silviu Nan a ţinut să menţioneze influenţa Consiliului Investitorilor Străini şi a Camerei de Comerţ Româno-Americane în demersul de modificare a legislaţiei muncii, cu trimitere directă către „licuriciul cel mare”. Una peste alta, a susţinut Vasile Moldovan de la „Cartel Alfa”, „vom avea o ţară de sclavi, vom asista la un nou exod către Vest, iar în perioada următoare România ar putea avea mai puţin de 3 milioane angajaţi”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5