„CODOŞLÂCURI”… PE CENTURA OCOLITOARE A BISTRIŢEI
„Comunicatul” semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Liviu Mihai Rusu – referitor la motivele întârzierii demersurilor pentru realizarea centurii ocolitoare a municipiului Bistriţa (publicat în „Răsunetul” nr. 5583/16 decembrie 2010) – relansează disputa în chestiunea CENTURII OCOLITOARE A MUNICIPIULUI.
Edilul Bistriţei, Ovidiu Creţu, într-un briefing de presă susţinut la „cald”, răspunde cu aceeaşi… monedă. Returnând celor de la Consiliul Judeţean coletul cu celebra „Hoţul care strigă: hoţii!”, Ovidiu Creţu contracarează acuzele ce i se aduc, precum aceea că „Actualul traseu propus este cel care distruge oraşul (…) mutilându-l şi blocându-i dezvoltarea”, spunând, nici mai mult nici mai puţin, decât că „Actuala centură este cea mai importantă investiţie… de la Combinatul construit în Bistriţa în 1972”. Centura cu traseul pe care îl susţine ar pune în valoare 900 de hectare teren, mai puţin productiv, şi prin investiţiile pe care le-ar atrage constituie o „infuzie de capital” în beneficiul bistriţenilor, prin oportunităţile deschise, locuri de muncă… Valoarea estimată a investiţiilor în această configuraţie – spune Ovidiu Creţu – este de patru ori bugetul municipal! „Este capital, ceea ce vrem să facem… Şi voi face tot ce îmi stă în putinţă”, se angajează primarul. Despre alte chestiuni, tehnice, spune acelaşi lucru. Aşteaptă pe cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, pentru un nou certificat de urbanism spre a modifica traseul, încât să fie numai pe teritoriul administrativ al municipiului (o deviere cu 50 m), pentru a nu mai fi nevoie de certificat de urbanism emis de Consiliul Judeţean. Cât despre avizul Comisiei tehnice a Consiliului Judeţean, acesta este numai consultativ – revendică primarul. Nici de un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) nu e cazul, întrucât actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului (PUG) exclude această condiţionare.
În săptămâna următoare, mai spune primarul Ovidiu Creţu, Primăria ar putea emite certificatul de urbanism (cel de al 3-lea în materie de… Centură ocolitoare), care să-l scape de „piaza rea” de la Consiliul Judeţean. Cu PUZ-ul refăcut, dacă ar fi cazul, lucrurile s-ar împinge până… pe la toamnă. Este vital, spune primarul, să accelereze lucrurile, pentru că până la 31 decembrie 2013 se acordă finanţarea din fonduri europene pentru lucrări din această categorie – centuri ocolitoare, iar preşedintele Liviu Rusu şi susţinătorii săi „pun talpe”… scopul lor este de a trage de timp, până când să iasă din termenul de finanţare.
Ovidiu Creţu este contrariat şi de susţinerea pe care o afirmă liderul judeţean PD-L, Ioan Oltean, care nu dovedeşte ceea ce spune despre importanţa şi susţinerea Centurii ocolitoare a municipiului.
Citiţi şi:
- Actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului
- Ovidiu Creţu: Am văzut că lumea este derutată, iar unii mi-au spus că le pare rău că nu se face centura. Ba, se face!
- OVIDIU CREŢU: PENTRU STABILIREA TRASEULUI CENTURII OCOLITOARE, VOI PROPUNE UN REFERENDUM
- Creţu: Nu am pierdut trenul, dacă alergăm un pic, îl putem prinde. CNADR ne spune că încă se poate.
- Reabilitarea lui DN 17, obiect de dispută politică între PSD şi PNL: „Radu Moldovan, vocabular de maidan”
Adaugă comentariu nou