Efectul descentralizarii spitalelor la Centrul de Sanatate Teaca
Am preluat conducerea Centrului de Sanatate Teaca in anul 2005, in urma sustinerii unui concurs. Aproape nimeni nu mai spera ca acest spital va supravietui. Am iesit din iarna greu, probleme deosebite am avut cu caldura si apa calda.
In anul 2006 am pus umarul la infiintarea Unitatii Medico-Sociale(UMS), unitate aprobata de consiliul local in 2003, dar nimeni nu a avut curajul sa-i dea drumul. Tot in acest an am facut un proiect pentru reabilitarea cladirii, inlocuirea geamurilor clasice cu gemuri termopan, modernizarea bailor, repararea instalatiei de incalzire, introducerea gazului metan.
In februarie 2007 lucrarile erau pe terminate si ne incalzeam cu gaz metan.
UMS si-a intrat pe fagasul normal cu conducere separata, iar Centrul de Sanatate si-a continuat activitatea separat. Pana in primavara lui 2008 primaria si consiliul local ne-au sustinut cu fonduri.
Deoarece aveam in structura doar 20 de paturi, adresabilitatea fiind mult mai mare, am facut demersuri la MS pentru suplimentarea capacitatii/structurii la 30 de paturi, obtinand aceasta modificare, in acest fel fiind folosita cladirea la intreaga capacitate, asigurandu-se astfel, evident, si fonduri suplimentare.
Incepand din 2008 consiliul local ne-a asigurat tot mai putini bani, in 2008 -20.000 lei, in 2009 -10.000 lei, iar in 2010 nici un leu, in conditiile in care intr-o luna de iarna caldura costa in medie 10.000 RON/luna. Cu toate acestea primarul comunei Teaca declara peste tot ca sustine spitalul cu bani, dar sunt minciuni(vezi mesagerul nr. 4099/23.04.2010).
Mentionez ca am avut si avem realizari frumoase, intreg personalul isi face datoria, pacientii sunt multumiti de serviciile de care beneficiiaza, nu avem datorii, avem dotare corespunzatoare, insa acolo unde treburile merg bine trebuie intervenit sa la stricam.
Asadar cu data de 10 iulie 2010 s-au transferat atributiile de la Ministerul Sanatatii la autoritatile publice locale. Pana aici toate bune si frumoase, numai ca nu s-a uscat bine cerneala de pe protocol, ca primarul comunei Teaca Muntean Damian a si luat prima masura de destituire a managerului, in persoana mea Ing. Marele Simion, desi spitalul nu are nici o datorie, se respecta programul, se pastreaza conditiile de igiena, etc., fara a-mi arata motivul, unde am gresit.
Odata cu transferul de atributii catre autoritatile locale, s-a operat de catre MS si o modificare de structura, adica din 30 de paturi au ramas doar 12 paturi. Aceasta noua structura nu poate asigura contractarea de venituri suficiente pentru acoperirea cheltuielilor aferente functionarii. Noi putem acum contracta venituri de maximum 29.000 RON/luna, iar numai salariile sunt de 26.000 RON/luna.
Eu consider ca primarul de asta trebuia sa se ocupe, nu de destituirea mea, pentru ca in aceste conditii spitalul este condamnat la autodesfiintare.
Aceasta destituire o consider abuz, intrucat eu ma aflu in litigiu cu MS si sunt repus in functie cu ordin de ministru, in care printre altele spune ca numirea mea e valabila pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei. Deci primarul nu mai are rabdare, probabil il preseaza clientele politica.
Deci efectele descentralizarii cred ca vor fi altele decat cele scontate, atata timp cat avem primari care confunda o institutie publica cu o persoana si atat timp cat continuam cu politizarea institutiilor publice pana in cele mai mici amanunte. Pentru asemenea oameni nu are importanta cum functioneaza o institutie, pentru ca satisfactia suprema este cand si-au pus oamenii lor acolo unde vor, indiferent de rezultate.
Marele Simion
Adaugă comentariu nou