Zece sugestii pentru a evita bolile de la festivaluri
E vară şi vin festivalurile. Prieteni, distracţii, samba, tineri şi nebunii, dar între timp ar fi bine să fii atent şi la sănătatea ta, că pot interveni foarte uşor probleme în urma distracţiilor fără rezerve şi limite.
Dr. A. Terebessy are zece sugestii preventive, dintre care primele le-am prezentat cu o săptămână înainte (vezi http://rasunetul.ro/zece-sugestii-pentru-evita-bolile-de-la-festivaluri) şi care s-au referit la următoarele sfaturi: 1. Fiţi moderat cu alcoolul!, 2. Şi de data aceasta spune NU drogurilor!, 3.Uitaţi-vă la picioare!, 4. Infecţii şi fără sex!, 5. Consecinţele dragostei libere.
6. Donaţi sânge!
La multe festivaluri Centrele de recoltare de sânge organizează şi ele donări de sânge. Mulţi dintre tineri sunt dispuşi să doneze sânge, gândindu-se că pot salva viaţa altora. Pe de altă parte, cu această ocazie se efectuează şi un mic control şi analiză de laborator, prin care poţi afla grupa sanguină, dar şi anumite boli latente.
7. Atenţie la insolaţii!
Spectatorii de la festivaluri de obicei sunt expuşi la soare, locurile la umbră se ocupă cel mai repede. Deja toată lumea ştie că perioada dintre orele 11 şi 15 este cea mai periculoasă, ceea ce nu înseamnă că după aceste ore nu se poate suferi insolaţie urmată de dureri de cap şi de piele. Se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare fără creme protectoare.
8. Alimentaţie ordonată!
Cu asemenea ocazii se mănâncă mai rar şi dezordonat. Datorită faptului că hrana asigură energia necesară, în caz contrar organismul se poate epuiza mai repede. Poţi să ai ameţeli din cauza foamei. Slăbirea organismului, leşinul, ar fi bine, să le preveniţi.
9. Nu bea numai alcool, ci şi apă!
Bea apă cât mai multă, de preferat ar fi, chiar şi în locul alcoolului. Se recomandă apă minerală. În căldura de vară se pierde mai mult lichid, mai ales dacă se dansează. Zilnic se recomandă 1,5-2 litri de apă sau chiar mai mult pentru hidratarea organismului.
10. Ai grijă de urechile tale!
Concertele sunt tari, foarte puternice. De multe ori intensitatea sunetelor se află la pragul suportabilităţii. Dacă nu cântă chiar formaţia ta preferată nu te aşeza în primele rânduri sau în faţa boxelor, amplificatoarelor, pereţilor fonici. Specialiştii nu au sesizat încă scăderea auzului pe timp îndelungat cu ocazia concertelor, dar au diagnosticat mai multe cazuri de scăderea auzului pe timp mai scurt sau sunete în urechi, care pot fi foarte neplăcute pentru orice persoană.
Adaugă comentariu nou