ATENŢIE MARE LA CĂPUŞE

Se aude in ultimul timp despre tot mai multe cazuri de boli grave cauzate de muscaturile de capuse. Sezonul de vara cu concedii in natura,tabere, sau iesitul de sfarsit de saptamana la “iarba verde’ sau, poate chiar in primul rand munca la camp, ne aduc in apropierea unui pericol de temut, relativ putin cunoscut de marea majoritate a noastra, si anume capusele.

Capusele sunt insecte parazite ce se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii - arahnide, din subclasaacarieni. Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita, tularemie, babesioza, febra de Colorado.

In general, capusele tinere au 6 picioare (3 perechi), cele mature au 4 perechi. Sunt de dimensiuni foarte mici, insa pot fi vizibile cu ochiul liber. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul rosu. Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se ataseaza de corpul victimei). Se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.

Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii. De obicei pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare: este suficient sa indeparteze atent capusa (sa se asigure ca este completa), sa dezinfecteze zona si sa se asigure ca nu apare o reactie in zona respectiva (o infectie sau inflamatie). Doar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic.

Exista persoane care dezvolta reactii alergice la capuse. Intensitatea lor variaza: poate fi moderata, cu doar cateva semne si simptome prezente, sau poate fi grava (in cazuri rare, insa) evoluand chiar si cu soc anafilactic. Majoritatea afectiunilor pe care capusele le pot determina in organismul uman au ca principale semne si simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura pana la 3 saptamani. Uneori, simptomele sunt insotite de aparitia unor pete rosiatice (rash-uri cutanate) la locul leziunii.

Muscaturile de capuse trebuie tratate cu extreme de multa seriozitate, trebuie sa ne prezentam la medic in caz de complicatii si trebuie sa aratam specialistului si capusa care ne-a muscat. Pare ceva neimportant, dar se cunosc cazuri, si nu putine, de paralizie si chiar moarte ca urmare a unor astfel de muscaturi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5