Dr. Diana Ferariu, medic Boli Infecțioase Dorna Medical despre infecția Lyme sau „boala cu o mie de fețe”. Ce trebuie să facem după ce suntem înțepați de o căpușă?

Borelioza este o antroponoză produsă de Borrelia Burgdorferi, infecție transmisă prin artropode (căpușe) și caracterizată prin manifestări primare la poarta de intrare (tegumente) și evoluție stadială cu manifestări multisistemice polimorfe, motiv pentru care mai este numita și „boala cu o mie de fețe”.
Potrivit CDC (Center for Disease Control), vârful de sezon când sunt înregistrate cele mai multe înțepături de căpușe o reprezintă lunile mai-iulie.
Într-un ciclu complet, căpușele se hrănesc doar de trei ori, o dată pentru fiecare stadiu al dezvoltării. Infectivitatea cea mai mare o demonstrează nimfele prin dimensiunile mici, capacitatea de a se fixa pe piele, prin înțepătura nedureroasă și de a scăpa neobservate o perioadă mai lungă de timp (peste 36 de ore).
Este important de știut că doar o parte din căpușe pot transmite Boala Lyme care evoluează, conform unor lucrări mai recente, în două faze: borelioza precoce și borelioza tardivă.

Stadiul I - Borelioza precoce localizată este caracterizată prin eritem migrator, adenopatie regională și semne minore de afectare generală: dureri musculare, febră, astenie și fatigabilitate. Borelioza precoce diseminată este caracterizată prin multiple placarde de eritem migrator și manifestări precoce de afectare neurologică.

Stadiul II- Borelioza tardivă este o formă cronică, după luni / ani de la infecție, cu manifestări neurologice, musculoscheletice, psihice.
Ce măsuri trebuie aplicate imediat după descoperirea unei căpușe fixate la suprafața pielii?
Căpușele trebuie îndepărtate de pe suprafața pielii în cel mai scurt timp după ce sunt descoperite, astfel se reduce riscul apariției unor reacții inflamatorii tegumentare, cât și cel de transmitere a unor boli infecțioase. Înțepătura de căpușă nu reprezintă urgență medicală!

Ce trebuie să facem dacă suntem înțepați de o căpușă?

Atunci când pacientul descoperă o căpușă la fixată la suprafața pielii, trebuie să se prezinte inițial la medicul chirurg pentru înlăturarea acesteia cu ajutorul unei pensete speciale; ulterior este necesară prezentarea la medicul infecționist care va prescrie un tratament în scop profilactic pentru a preveni apariția simptomelor ulterioare.

Zona afectată va fi monitorizată și analizară activ timp de o lună pentru a surprinde apariția eritemului migrator. Acesta se formează în săptămânile următoare înțepăturii, de obicei centrând poarta de intrare. Leziunea nu este dureroasă și se poate prezenta ca o placă roșie compactă, aspect în „semn de țintă”, cu centrul și periferia roșii, separate de un inel palid. Diagnosticul este un proces complex și dificil, având în vedere că, în practică, nici elementele epidemiologice și clinice singure, și nici datele serologice izolate nu oferă certitudine, ceea ce obligă la stabilirea diagnosticului prin luarea în calcul a tuturor acestor informații. Metodele de diagnostic serologic, singurele utilizate în practica clinică: anticorpi tip IgM care apar la 21 zile de la înțepătură și care au o durată de aproape un an, chiar în cazul unui tratament corect. Anticorpi de tip IgG fară capacitate protectoare apar după mai bine de o lună de la debut și persistă mai mulți ani, chiar și după vindecare.
Diagnosticul serologic se lovește de niște limite prin imposibilitatea de a deosebi infecțiile actuale de cele vechi, din 3medicul va recurge la aprecierea valorilor predictive ale testelor de laborator, în asociere cu datele clinice (context epidemiologic, anamenstic, semne locale).

Cum putem sta departe de riscul asociat înțepăturilor de căpușe?

Măsuri nespecifice de prevenire: evitarea zonelor cu risc și a mersului prin iarbă, folosirea de repelenți și a hainelor de culoare deschisă (pentru reperarea imediată a căpușelor), acoperirea zonelor de piele expuse, observarea frecventă, repetată a tegumentelor. Prevenția boreliozei după incolulare constă în administrarea de antibiotic în cel mai scurt timp, însă tipul de antibiotic și durata administrării poate fi stabilită numai de către medicul specialist conform ghidurilor actuale.
Te așteptăm pentru consultație #GRATUITĂ cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist la Cabinetul de Boli Infecțioase din #Suceava, str. Universitățiii nr. 19 A (în incinta Laboratorului de #analizemedicale) aflat în Contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava!

0230 524 322
0725 926 580

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5