MULTIPLE EVENIMENTE CULTURALE ÎNTR-UN SINGUR FOCAR
Joi 13 mai 2010, în ziua de sărbătoare a Înălţării Domnului, la Sinagoga din Bistriţa, un important focar cultural, au avut loc două evenimente de excepţie: lansarea cărţii, “Un om din Est”, semnată de Ioan Groşan, o adevărată uvertură literară la un “Concert exemplar”, susţinut de Corul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj – Napoca.
Lansarea de carte a fost deschisă de prof. Gavril Ţărmure, preşedintele “Societăţii de Concerte Bistriţa”, care a vorbit despre noua apariţie editorială, prezentând autorul şi pe cei care, în continuare, au luat cuvântul, respectiv prof. George Ţâra, poetul Ion Mureşan, scriitorul Alexandru Uiuiu şi scriitorul Ioan Groşan, autorul romanului lansat.
George Ţâra a susţinut o adevărată dizertaţie, vorbind pe larg despre omul, scriitorul, colegul şi prietenul său, Ioan Groşan, cunoscuţi încă din studenţie, armată şi publicistică, pe care îl consideră cel mai bun reprezentant actual al prozei scurte, autor al mai multor volume de antologii, nuvele, iar acum lansează primul său roman. Poetul clujean Ion Mureşan îl consideră pe autor ca pe cel mai bun prozator al generaţiei noastre, publicist, eseist, critic literar de proză dar şi poezie, care a scos de sub tipar cartea de multă vreme aşteptată, primul volum al romanului său promis, care va fi o trilogie.Prof. dr. în filozofie şi scriitor, Alexandru Uiuiu a vorbit de asemeni, laudativ, despre autor şi cartea lansată, după care Ioan Groşan a mulţumit vorbitorilor, publicului numeros care era prezent în sală şi organizatorilor pentru onoarea ca lansarea cărţii sale, romanul anunţat acum 30 de ani în revista “Echinox”, să fie uvertura unui concert al filarmonicii din Cluj – Napoca, recomandându-şi cartea “Un om din Est”, pentru a fi citită, dar nu înainte de a se cumpăra, pentru că a fost tipărită în regie proprie. Lansarea de carte a beneficiat de excelenţi vorbitori şi cunoscători ai activităţii literare, care au terminat cu greu lunga dispută, asemeni unui cor de mare valoare, pe mai multe voci, variind pe aceeaşi îmbietoare temă.
Concertul exemplar susţinut de Corul Filarmonicii “Transilvania” Cluj - Napoca, dirijat de Cornel Groza, a susţinut un bogat program de lucrări ale următorilor compozitori: Camil Saint - Saens, Constantin Rîpa, Nikolai Kedrov, Joseph Haydn, Edward Grieg, Stephano Cosacchi, Gheorghe Popescu - Brăneşti, Maurice Ravel, Augusting Bena, Adrian Pop, Tomaso Lodovico de Victoria, Bardos Lajos, Tudor Jarda, F. Mendelssohn - Bartholdy, Walter Donaldson, William Dawson, a fost bine primit de melomanii bistriţeni, care au fost răsplătiţi, cu bis, pentru aplauzele lor.
Sâmbătă 15 mai 2010, ora 18:00, la Galeria “Lina” - Sinagoga Bistriţa, va avea loc o interesantă Expoziţie de fotografie, intitulată “Portrete pe stejari” de Cosmin Bumbuţ, urmată, la ora 19,00, de un alt eveniment important, Turneul naţional al viorii Stradivarius în campanie socială pentru strângere de fonduri pentru copiii cu deficienţe de auz din Romania, concertul fiind susţinut de către Alexandru Tomescu şi Horia Mihail. Manifestările culturale sunt organizate de “Societatea de Concerte Bistriţa”, Primăria Municipiului Bistriţa şi Liceul de Muzică “Tudor Jarda” din Bistriţa.
Duminică, 16 mai 2010, începand cu ora 10, la Sinagoga Bistrita va avea loc Concertul de Gală şi Festivitatea de premiere a Concursului Național de interpretare a muzicii româneşti, “Sigismund Toduță”, organizat începând din anul 1977 de către Liceul de Muzică din Bistrița, care în 2010 a ajuns la ediția a XXVII-a.
Adaugă comentariu nou