ADOLESCENTE INSARCINATE II

Pentru ca astazi adolescenta e perturbata inca de timpuriu de relatii sexuale voit neprotejate sau doar din inconstienta, ne-am propus sa punem putin sub lupa acest fenomen abordindu-l din unghiuri cit mai diverse. In articolul de astazi, acest lucru il vom face prin intermediul analizei unuia dintre putinele studii romanesti dedicate adolescentelor insarcinate, studiu semnat de doamnele doctor Lucia Balea, Georgeta Lupu si Roxana Gabriela Cirlianu din Ploiesti. Studiul se referã la gravidele sub 16 ani care au nãscut la Spitalul de Obstetricã si Ginecologie Ploiesti într-o perioadã de 5 ani.

Dacã încadrãm adolescenta între 13-19 ani, atunci în acest moment existã în lume aproximativ 500 milioane tineri de aceastã vârstã. Dintre adolescentele între 15-19 ani, în fiecare an 5-10% sunt afectate de sarcinã. Cãsãtoria si sarcina timpurie în Europa au un procent de 5% pentru fetele de 15-19 ani. Procentajul adolescentelor care nasc în Europa este de 3%.

Pe cind precocitatea pubertãtii în timpurile contemporane se explicã prin îmbunãtãtirea nutritiei si a îngrijirilor medicale, cea a precocitatii vietii sexuale a adolescentilor este influientatã de mediatizarea excesiva a erotismului, migrarea tinerilor din zonele rurale în cele urbane în cãutare de lucru sau pentru studii, ruperea relatiilor directe cu familia si cu obiceiurile traditionale, însusirea tabagismului, abuzului de alcool si al drogurilor. Ca o particularitate pentru Romania as adauga viata de noapte a adolescentilor in baruri si cluburi inainte de 18 ani. Aceasta particularitate are in orasul nostru accente de-a dreptul paroxistice daca acceptam ceea ce vedem: barurile si cluburile sunt pline ochi de tineri (sub 18 ani!) in conditiile in care nu putem vorbi de o intensa viata universitara!

Anual, un procent de 10% din adolescente rãmân însãrcinate. Astfel: o parte din ele decid sã pãstreze sarcina, aproximativ 13% suferã un avort spontan, altele apeleazã la avortul la cerere sau provocat. Cam 40% din fetele care au azi 14 ani vor rãmâne gravide cel putin o datã înainte de a împlini 20 de ani.

Studiul mentionat se referã la 416 nasteri din totalul de 25.179 care au avut loc in cei cinci ani de studiu. Rezultã cã 1,65% din parturientele Maternitãtii Ploiesti (in acest caz) au fost sub 16 ani, procent foarte mare comparativ cu datele din literaturã (0,1-0,78%).

În România, datele referitoare la nasterile sub 16 ani inainte de 1989, se situau la 0,3-0,7%. Aceastã crestere ar fi explicatã de cresterea populatiei adolescentelor sexual active.

Adolescentele care au avut relatii sexuale, în proportie de 82% nu au folosit de la început mijloace contraceptive, iar 70% din totalul adolescentilor dezaprobã planificarea sexualã. Motivatiile nefolosirii mijloacelor contraceptive sunt diverse: morale, religioase, ignoranta, convingerea cã “sexul nu trebuie sã fie ceva planificat”, cã “sexul controlat e mai putin romantic”, etc.Dintre adolescentele care folosesc contraceptive, 45% nu le folosesc corect.

Din lotul studiat, gravidele aveau vârste cuprinse între 13-16 ani; un singur caz a nãscut la vârsta de 12 ani, iar în doua situatii pacientele aveau vârsta necunoscutã (fãrã acte, fãrã a sti cu exactitate anul nasterii). În 17 cazuri parturientele se aflau deja la a doua nastere, iar într-un caz la a treia nastere, desi nu avea încã 16 ani. Dupã mediul de provenientã 183 de gravide proveneau din mediul urban (43,9%).

Posibile solutii? Parintii sa amine cit mai mult maturizarea brusca a copiilor prin cultivarea unei vieti pline de preocupari diverse (activitati in aer liber, interes pentru muzica, pictura, dans, teatru, sport, limbi straine, fotografie, gradinarit, etc). Informarea corecta si la timp a adolescentilor. Adolescentii au nevoie de informatii corecte cu ajutorul cãrora sã poatã sã-si planifice viata si chiar sã amâne momentul de debut al vietii sexuale, existând nu doar pericolul sarcinii, cât si al bolilor cu transmitere sexualã. Mamele sa urmareasca mai atent dezvoltarea biologica a fetelor, pentru a depista la timp daca se pune problema unei sarcini si a hotari ce este de facut. Renuntarea la prejudecata ca, sarcina timpurie este o chestiune de “etnie”. Cazurile din scolile noastre pot servi drept marturie ca lucrurile nu stau de loc astfel!

Comentarii

20/03/11 14:45
merisnau marina

Ma numesc Merisanu Marina Cristina, din Constanta, sunt eleva in clasa a 9-a si am 15 ani si 8 luni. Sunt insarcinata in 5 luni si as dori sa pastrez copilul, dar mama nu cred ca este de acord si nici in conditia necesara de al adopta, deoarece este recasatorita ( eu fiind deja o complicatie din puct de vedere material,pentru tatal meu vitreg ). Iar tatal viitorului meu copilului este prea tanar si lipsit de orice calitati necesare unui tata. Imi place sa invat, imi doresc foarte mult sa continui studiile si sa fac o facultate, iar daca legea mi-ar permite sa cresc eu copilul, este clar ca va fi nevoie sa renunt la educatie. Sunt foarte confuza, nu stiu ce sa fac si as dori sa aflu daca pot oferi spre adoptie copilul unei familii decente in Romania, bineanteles in mod dezinteresat, dar sa am posibilitatea sa vad conditiile in care va creste si copilul din cand in cand. Va multumesc! Astept urgent raspusul dumneavoastra pe adresa, [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5