Pentru tine, Doamne !
Vineri, 26 martie, la Biserica “Intrarea în bisericặ a Maicii Domnului”, din municipiul Bistriţa, participanţii la slujbele sfântului şi marelui post au avut prilejul de a asculta un recital literar-muzical dedicat celei mai mari sărbători a creştinătăţii: Învierea Domnului.
Realizatorii acestui moment cultural-creştin sunt elevi din douặ şcoli aparţinând unor judeţe învecinate: Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Recitalul prezentat se înscrie în şirul activitặţilor cultural-educaţionale realizate de membrii Cercului de Istoria Artelor si Creaţie Literară (coordonat de prof. Maria Valea) de la Grupul Şcolar “Grigore Moisil”, Bistriţa şi membrii Cercului de Desen (coordonat de prof. Ana Valea) de la Şcoala Generală cu clasele V-VIII, din Ieud, Maramures. Parte a programului cultural, naţional intitulat “Tradiţia: statornicie în Cuvânt” (iniţiat şi coordonat de cele douặ profesoare), recitalul a cuprins pricesne şi texte din marea poezie creştinặ românească datorată unor poeţi precum: Mihai Eminescu, Geogre Coşbuc, Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Ioan Alexandru, Valeriu Anania. Recitalul, rememorare lirică a momentelor drumului Mântuitorului spre Golgota, pentru însănặtoşirea lumii, a fost deschis, în ton de vecernie, printr-un frumos cântec de toacă interpretat de maramureşeni. Momentele comemorate au fost subliniate de armoniile pricesnelor vechi interpretate cu talent deosebit de oaspeţii maramureşeni, înveşmântaţi în frumosul port naţional, tradiţional. Recitalul susţinut de elevii Sorin-Ovidiu Pop, Ioana Homei, Paula Urs, Alexandra Stupinean, Ciprian Mureşan, Ion Hotico, Alexandru Chindriş, Vasile Ivaşcu, Andreea Pleş, Ioana Iusco, Maria Paşca, Paula Iusco, Anuta Chindriş, Ioana Ivaşco a luat sfârşit în sunetele grave ale cântecului de toacă.
Mulţumim prea cucernicilor părinţi de la Biserica “Intrarea în biserică a Maicii Domnului” pentru ospitalitatea şi amabilitatea cu care au fost întâmpinaţi elevii care au dorit să-şi exprime în acest fel dragostea şi preţuirea faţă de credinţa strămoşească, faţặ de Biserica neamului. Mulţumim şi credincioşilor care au fost prezenţi în biserică şi-l rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne rânduiascặ tuturor sărbători fericite.
A consemnat
prof. Maria Valea de la Grupul
Şcolar “Grigore Moisil”, Bistriţa
Citiţi şi:
- RECITAL DE POEZIE PASCALĂ ŞI PRICESNE LA BISERICA „SF. ANA”, DIN BISTRIŢA
- Bistriţenii colindă la Casa Universitarilor din Cluj
- Vreme trece, vreme vine …
- Alexandra Maria Chindriş, absolventa de 10 de pe Valea Ţibleşului
- Cele mai frumoase colinde de pe Valea Ţibleşului, lansate pe album, la Muzeul Etnografic din Cluj
Adaugă comentariu nou