CARNAVALUL SAŞILOR ÎN CÂNTEC ŞI DANS

Sâmbătă, 13 februarie 2010, la sediul Forumului German din Bistriţa a avut loc cea de-a şasea ediţie a “Carnavalului Saşilor”, o veche tradiţie cu măşti noi, manifestare reînviată în urbea noastră abia în anul 2005.

“Fasching”-ul, după cum era cunoscută această sărbătoare în trecut, este la origini o manifestare păgână, specifică popoarelor germanice şi cuprinde răstimpul dintre Bobotează şi Postul Paştelui, marcând astfel sfârşitul sărbătorilor de iarnă, triumful soarelui de primăvară asupra anotimpului alb. Este ultima petrecere îngăduită de biserică înainte de intrarea în Post, prilej al unor descătuşări şi manifestări de bucurie plenară urmate apoi de un trai restrictiv, de curăţire trupească şi sufletească.

La saşii de altădată, Fasching-ul se sărbătorea printr-o paradă a breslelor pe străzile burgului, ce dădea o notă specifică întregii manifestări, urmate de un bal la care participau toţi saşii din comunitate. Carnavalul era animat şi de tinerii mascaţi, care “colindau” din casă în casă, însoţiţi de un plug alegoric.

În trecut, petrecerea dura câteva săptămâni şi chiar şi nunţile se organizau în această perioadă. Punctul culminant al Fasching-ului era atins în ultima zi, fiind momentul în care convieţuitorii români şi maghiari exclamau, că “aceasta este ziua când se prostesc saşii” (“es sei der Tag, wenn die Sachsen überschnappen“).

Deşi reluată cu întârziere, tradiţia Carnavalului se mai păstrează în rândul comunităţii săseşti din Bistriţa, însă “colindatul” s-a restrâns doar în cadrul Forumului German şi doar pentru câteva ore…

Ca de fiecare dată în ultimii ani, peste 100 de membri ai Forumului German şi ai Organizaţiei Tineretului German din Bistriţa s-au întâlnit la sediul de pe B-dul Republicii pentru a se masca, a dansa şi a petrece câteva ore plăcute împreună. Într-o atmosferă agreabilă, antrenantă, cei prezenţi au interpretat cântece germane mai vechi şi mai noi, au prezentat jocuri cu măşti, iar cei vârstnici s-au bucurat privindu-i pe tineri şi amintindu-şi de trecut.

După cuvintele de bun-venit rostite de preşedintele Forumului German, dl. Eckehardt Zaig, directorul executiv Toma Otto Hartig a dat citire urărilor adresate de Dr. Hans Franchy, preşedinte al HOG, tuturor participanţilor cu această ocazie.

Tineri de toate vârstele, majoritatea elevi ai secţiei germane din cadrul Colegiului Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarele Martina Zey şi Melania Vârtic şi de profesorii Domniţa Nistea şi Iosif Bucur, au animat prin concursurile şi entuziasmul lor atmosfera de-a lungul întregii după-amiezi. Toate costumaţiile “juniorilor” au impresionat, diplomele şi premiile fiind acordate de Karina György (responsabila Comisiei de tineret) şi Ioan Arcălean (referent cultural). De-a lungul puţinelor ore petrecute împreună, cei prezenţi au avut ocazia de a se revedea şi de a depăna amintiri, savurând gogoşile tradiţionale alături de un pahar de vin fiert sau o cană de ceai fierbinte. Pe această cale dorim să mulţumim sprijinului acordat de membrele Cercului de lucru de mână / „Handarbeitskreis”, dar şi de familiile Meinhardt şi Hartig.

Organizatorii acestei acţiuni, Forumul Democrat al Germanilor şi Organizaţia Tineretului German din Transilvania – filiala Bistriţa, au avut ca principal scop cultivarea şi perpetuarea tradiţiilor săseşti şi a limbii germane, în deplină armonie cu reprezentanţii celorlalte etnii conlocuitoare, fapt dovedit de vehicularea celor trei limbi (română, maghiară şi germană) de către participanţii la Fasching.

Reamintim faptul că în data de 27 martie a.c. va avea loc pe Pietonalul „Liviu Rebreanu” din Bistriţa o nouă ediţie a „Târgului de Paşti” / „Ostermarkt”, manifestare de referinţă în viaţa culturală a urbei noastre, iniţiată de instituţiile şi asociaţiile cu specific german din localitate

.

Prof. Ioan Arcălean

(preşedinte al O.T.G.T.-Bistriţa,

referent cultural în cadrul F.D.G.-Bistriţa)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5