Un Album omagial Grigore Vieru

Dincolo de semnificaţia lui sentimentală, intimă şi memorialistico- familială, albumul, atunci când este vorba de un scriitor, are şi una istorico-literară. Îmbinând imaginile fotografice cu texte esenţiale explicative sau caracterizante,Albumul literar este o sursă bibliografică de prima mână. Un asemenea Album este tipărit la sfârşitul anului 2009 de către Liga Culturală a Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu Editura Semne,închinat poetului basarabean Grigore Vieru, (1934-2009), dispărut în mod tragic în urma unui accident de maşină la începutul anului de curând încheiat.

Albumul cuprinde, în primul rând o biografie în imagini : fotografii sugestive prezintă copilăria, anii de şcoală, debutul literar, călătoriile, mai ales după 1990, în România, împlinindu-şi dorinţa de a cunoaşte ţara lui Eminescu, a marilor înfăptuiri istorice, dintre care unitatea naţională, realizată în 1918, şi retezată brusc de expansiunea comunisto- sovietică, rămâne pentru Grigore Vieru, un ideal patriotic permanent. Între poeţii basarabeni de azi, Grigore Vieru se aseamănă prin dominanţa temei unităţii naţionale, a libertăţii şi demnităţii neamului cu paşoptistul transilvan Andrei Mureşanu (şi în cartea mea despre poetul Imnului naţional am făcut o paralelă între două capodopere ale liricii patriotice româneşţi: Un răsunet de Andrei Mureşanu şi Ridică-te ,Basarabie de Grigore Vieru )şi cu Octavian Goga. Ca şi pentru Goga, şi pentru Vieru, unitatea naţională este,”un vis neîmplinit”, ”copil al suferiţei”, exprimat sub forma unei epistole, în care se îmbină sentimentele fraterne cu durerea şi regretul : ”Din Basarabia vă scriu/ Voi fraţi de dincolo de Prut/ Vă scriu cum pot şi prea târziu/ Mi-e dor de voi şi vă sărut/”

Textele din Album sunt de trei feluri: mai întâi o amplă evocare biobibliografică, de fapt o monografie realizată de Victor Crăciun, un statornic prieten şi admirator al poetului, micromonografie ce se adaugă celor scrise de Fănuş Băileşteanu şi Virgil Nistru Țigănuş. Sunt apoi texte de interpretare critică şi exegeză istorico-literară semnate de Constantin Ciopraga, Eugen Simion, Theodor Codreanu, şi numeroase evocări sentimentale datorate P.F.Teoctist şi P.F.Daniel, şi multor scriitori români prieteni de la Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi Ioan Alexandru pâna la albaiulienii Ion Mărgineanu şi Ioan Bâscă.

Albumul Grigore Vieru este un omagiu adus regretatului poet basarabean, de Alba Iulia ,oraşul Unirii din 1600 a lui Mihai Viteazul şi oraşul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Grigore Vieru a fost de câteva ori la sărbătoarea aniversară a Marii Uniri de la Alba Iulia, devenită după 1990, Ziua Naţională a României, aşa cum a fost şi oaspetele unor ediţii a Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, ţinut tot la Alba Iulia. De aceea se cuvine să menţionăm cu preţuire şi recunoştinţă numele celor care au contribuit la apariţia, în admirabile condiţii grafice, a acestui Album omagial:Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ștefan Bardan, prefectul judeţului şi Mircea Hava, primarul oraşului Alba Iulia.

Închidem Albumul, după ce l-am răsfoit cu încântare şi parcă auzim vocea şoptită a poetului rostind ca un alt ”testament literar”- legământul pentru Eminescu:”Știu: cândva la miez de noapte/ Ori la răsărit de soare/ Stinge-mi-s-or ochii mie/ Tot deasupra cărţii sale.”

Comentarii

28/04/10 14:45
scurtu elisabeta

Pentru domnul Buzasi Ion, as vrea e-mailul dumneavoastra daca se poate! multumesc mult!!!! [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5